Киев. ТАСС: В Киев се провежда протест срещу предоставянето на

Киев. ТАСС: В Киев се провежда протест срещу предоставянето на ...

ТАСС: В Киев се провежда протест срещу предоставянето на специален статут на Донбас.

Киев. ТАСС: В Киев се провежда протест срещу предоставянето на специален статут на Донбас
Няколко хиляди души се събраха на митинг на Площада на Независимостта в Киев, призовавайки украинските власти да се откажат от прилагането на „Формулата на Щайнмайер“, предава TACC
Протестната акция се провежда от движението „Съпротива на капитулацията“ и се пред Паметника на Независимостта.
„Събрахме се, защото страната ни е в опасност, защото съществува заплаха от капитулация“, заяви военен доброволец и един от организаторите на акцията. Ораторите декларираха, че движението „Съпротива на капитулацията“ е категорично против прилагането на „формулата на Щайнмайер“, което според тях води до „капитулация и федерализация“ на страната, както и срещу изтеглянето на войските и провеждането на избори в Донбас и амнистията на опълченците от непризнатите републики.
Според някои медийни съобщения около 10 хиляди граждани са се събрали в центъра на украинската столица в неделя, но киевската полиция съобщи, че броят на протестиращите възлиза на около 3 хил. Представители на парламентарните политически сили „Европейска солидарност” и „Глас” дойдоха да подкрепят исканията на протестиращите, както и редица националистически организации, включително „Десен сектор“.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net