Киев ще поиска от Москва компенсация, ако "Газпром" настоява за

...
Киев ще поиска от Москва компенсация, ако "Газпром" настоява за
Коментари Харесай

"Нафтогаз" ще иска компенсация, ако "Газпром"...

Киев ще изиска от Москва отплата, в случай че "Газпром " упорства за подписване на ново директно съглашение при същите условия. Това съобщи изпълнителният шеф на "Нафтогаз " на Украйна Юрий Витренко.

Сумата може да е $11-14 милиарда Ако те упорстват на своята позиция, която води до преустановяване на преноса през Украйна от 1 януари 2020 година, тогава ще ги принудим да заплатят ", акцентира той.

При това, в случай че преносът продължава, компанията няма да изисква обезщетение, добави Витренко.

Съществуващите контракти за доставка и пренос на съветски газ през Украйна стартират в края на 2019 година и към този момент няма сигурност във връзка с тяхното бъдеще.

Въпросът за ново съглашение се разисква на тристранни срещи на Русия, Украйна и Европейската комисия, като последното се организира през януари.

Европейска комисия предложения страните да подпишат нов контракт за интервал от 10 години. Беше изразена и позицията, че размерите на пренос би трябвало да бъдат привлекателни, в това число за вложителите, участващи в модернизацията на украинската газова транспортна система.

Москва от своя страна означи, че договорът би трябвало да бъде търговски забавен за Русия. Освен това беше очебийно, че значима роля в договарянията ще играе метода, по който се взема решение дългогодишният спор сред Газпром и Нафтогаз.

Това е серия от взаимни претенции за доставки и пренос. През зимата на 2017-2018 година Арбитражният съд в Стокхолм постанови, че Москва дължи на Киев 2,56 милиарда $. Няколко месеца по-късно Газпром апелира присъдата, изиска цялостна анулация на директното решение, а също по този начин заведе дело в същия арбитраж за преустановяване на договорите с Нафтогаз, годни до края на 2019 година

Новият кръг от тристранни договаряния е плануван за средата на септември.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР