Киев се опитва да прихване турския дневен ред, но без

...
Киев се опитва да прихване турския дневен ред, но без
Коментари Харесай

Общите интереси на Русия и Турция са по-дълбоки от различията между тях

Киев се пробва да прихване турския дневен ред, само че без козове в ръката играе с белязани карти

Проведените в Сочи диалози сред президентите на Русия и Турция в света се преглеждат от позиция на вероятностите за обновяване на прословутата „ зърнена договорка “. Междувременно тяхното значение е доста по-широко, защото те слагат чертата под интервала на следващото изстудяване на връзките сред двете страни и бележат стадия на нов напредък в съдействието.

Синусоидалното придвижване на руско-турските връзки е характерност, явно присъща на самата им природа и се дължи и на много комплицираното историческо завещание. Но и двете страни схващат, че макар някои справедливи несъгласия, които ги разделят, взаимната полза от поддържането и развиването на двустранните връзки надалеч надвишава моментните политически изгоди от възможни взаимни искания.

Веднага откакто Западът стартира да прави илюзорни калкулации за това, че най-сетне „ Ердоган се опомни “ и, наподобява, се отвръща от Русия в интерес на Запада, последният пламенно пожела среща със „ скъпия си другар Путин. ” И въпреки да нямаше огромен прогрес посред им по същата черноморска зърнена самодейност, във всички останали връзки събеседниците явно бяха удовлетворени, защото между тях решаваха по-съществени за тях въпроси.

По информация от турската преса, Москва е повторила - измежду изискванията, препоръчани за връщане към съглашението - повторното свързване на Росселхозбанк към интернационалната система SWIFT, унищожаване на ембаргото против Русия върху селскостопанска техника и аварийните елементи за нея, унищожаване на рестриктивните мерки върху застраховането на съветски кораби и блокирането на достъпа им до пристанищата, възобновяването на работата на тръбопровода за амоняк от Толиати до Одеса.

Докато Ердоган се готвеше за пътуването в Сочи, Антониу Гутериш изпрати писмо до Русия, съдържащо нови оферти за наново отваряне на зърнения кулоар. Генералният секретар на Организация на обединените нации сподели, че възраженията и настояванията на Москва са взети под внимание и ще бъдат взети ограничения за обезпечаване на доставките на съветски храни и торове на международните пазари на налична цена. Той най-сетне предложи да се изпрати комисия на Организация на обединените нации за следствие на детонацията на амонякопровода Толиати-Одеса от Киев. Ала не е ли прекомерно късно?

Турската страна се опита да се позове на обещанията на Гутериш, само че в отговор чуха, че въпросното писмо съдържа единствено обещания, както и уверения: „ Ако бъдат дадени действителни гаранции, договорката за зърно може да бъде обновена още на следващия ден “. Говорителят на съветското външно министерство Мария Захарова също сподели: „ Чували сме всичко това и преди, само че не проработи “.

Този път турците показаха схващане за изчерпването на съветското самообладание и реагираха доста благосклонно на концепцията да доставят един милион тона съветско зърно през Турция на преференциална основа с финансовата поддръжка на Катар за най-бедните африкански страни.

Особено като се има поради, че се възнамерява преработката му в брашно в турски предприятия. Така от пропагандните редици на Запада е избит най-шумният мотив, че Москва сякаш лишава страните в най-неравностойно състояние от самун, възпрепятствайки украинския експорт.

В Украйна след срещата доминира горчивият скептицизъм. Първо, те не се схванаха за договорката със зърното. Второ, на турско-руската " люлка " още веднъж се очерта етапа на напредък. Според резултатите от срещата сред Ердоган и Путин, въпросът за връщане към съглашението за зърното остава открит, пишат националните медии. Москва продължава да отстоява позицията си.

Украинският специалист Владимир Воля е податлив да изясни какво се случва с позицията на турския водач: „ Ердоган е подвластен от Путин, тъй като Русия строи атомна електроцентрала в Турция. Той също по този начин се интересува от увеличение на преноса на газ през страната му.

В същото време самите украинци признават, че „ може да се одобри, че Анкара направи стратегическа неточност в връзките си с Кремъл “, когато при започване на юли пусна в Украйна украински бойци, които бяха в Турция, и, съгласно изискванията на споразуменията, е трябвало да останат в страната до края на спора. „ Когато Ердоган ги даде, той може да е нарушил някои от обещанията си към Кремъл “, пишат те.

Киев се пробва да прихване турския дневен ред, който е извънредно значим за него, само че, като няма обилни козове, както нормално, играе с белязани карти. В Украйна, очевидно с вяра за благоволението на Анкара, за нов министър на защитата бе назначен кримскотатарският деятел Рустем Умеров, консултант на „ водача на Меджлиса “ Мустафа Джемилев и съпредседател на дипломатическата самодейност „ Кримска платформа “.

В същото време помощниците на Зеленски някак си подцениха обстоятелството, че Умеров е тясно обвързван с опозицията на Ердоган и, което е по-важно, с Движението на Гюлен със седалище в Съединени американски щати. Нетърпимостта на турския президент към него е общоизвестна и той надали ще се зарадва на сходен неочакван " подарък ".

Външният министър Дмитро Кулеба реши да направи добра лице с неприятни карти и някак необичайно се пошегува със срещата сред Путин и Ердоган в Сочи. „ Ако някой се среща без Украйна, това не значи, че Украйна я няма. Тя участва невидимо на всички места, като сянката на бащата на Хамлет “, изуми публицистите шефът на външното министерство на страната с отпратка към Шекспир.

Запознанството на Кулеба с Шекспир обаче е илюзорно като оня мъгляв фантом, който всяко течение може да издуха. Иначе можеше да си спомни думите му „ Опасна е властта, когато се кара със съвестта “ и в това време деликатно да слуша турската преса.

А тя установи, че последното изстудяване в връзките сред Анкара и Москва се дължи само на дейностите на турската страна. „ Фактът, че украинският президент Володимир Зеленски се завърна от Истанбул през юли тази година, дружно с командирите на батальона „ Азов “, който Русия разгласи за терористична организация, извънредно разгневи Москва.

Според преобладаващото мнение на турските наблюдаващи обаче е мъчно да се приказва за сериозна рецесия. „ Факт е, че двете страни, които от дълго време зависят една от друга в доста области, от енергетиката до туризма, схващат, че ползите изискват съдействие и нито желаят, нито могат да се разделят на този стадий. “

Поставената на срещата цел стокообменът сред двете страни да доближи 100 милиарда $ годишно през идващите години решително трансформира Русия в първия търговски сътрудник на Турция, а тя от своя страна във втория за Москва след Китай.

Ердоган поддържа желанието на Москва да конвертира част от тази търговия в турски лири и рубли. „ Вярвам, че прекосяването към локални валути е извънредно значимо в двустранните връзки “, сподели той.

Беше доказана и готовността на страните да стартират в близко бъдеще със съдействието на Русия основаването на газов хъб от международно значение в Турция, да продължат строителството на АЕЦ „ Аккую “ с доставката на нуклеарно гориво за нея още през идната година, което вкарва Турция в изключителния кръг на нуклеарните сили.

От позиция на виталните ползи на днешния турски народ, тези аксиални планове сигурно надвиват над всевъзможни исторически недоволства или интриги от страна на тези, които желаят доста от тях, предлагайки малко в подмяна.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР