Киев. Съдейки по първите данни, Зеленски спечели изборите с абсолютно

...
Киев. Съдейки по първите данни, Зеленски спечели изборите с абсолютно
Коментари Харесай

„Взгляд“: Украйна си избра за президент „слугата на народа“ Василий Голобородко

Киев. Съдейки по първите данни, Зеленски завоюва изборите с безусловно същия резултат, с който победи и претендентът Голобородко в комедийния сериал „ Слуга народа “ – 73% от гласовете. Героят на Зеленски е елементарен преподавател, който за момент става президент и стартира всеобщо да вкарва в пандиза хората, които грабят страната. Изглежда, че милиони украинци избраха Зеленски, просто, тъй като го объркаха с Голобородко. До къде ще докара Украйна актьорът-президент, написа съветският вестник „ Взгляд “ в материал, показан без редакторска интервенция.
„ Украйна, ти оглупя “, написа във „ Facebook “ избягалият съветски опозиционер Аркадий Бабченко, който получи леговище в Киев. По този метод в неделя вечерта той изкоментира предварителните резултати от президентските избори в Украйна, на които актьорът Владимир Зеленски получи близо 73% от гласовете. Действащият държавен глава Петро Порошенко – жалките на този декор 25%.
Той призна провалянето си, тъй като по този начин са решили украинците, „ само че желая да подчертая дебело, че няма да изляза от политиката “.
Че Порошенко може да остане на власт, напълно скоро безусловно ненадейно удостовери и Зеленски. На конференция той съобщи, че е подготвен да прегледа тази кандидатура за един от високите държавни постове, въпреки че още през февруари даде обещание да изпрати Порошенко в пандиза, а на дебатите в петък загатна на президента, че скоро ще го разпитват прокурори.
„ Струва ми се, че помощта, която ми предложи, фактически е сериозна помощ и аз съм подготвен да се обърна към него, когато ми се наложи. Защо не? “ – съобщи Зеленски, разказвайки за телефонния диалог с към момента настоящия държавен глава.
Фактът, че Зеленски се извъртя на 180 градуса по този въпрос още в първия час след избирането си не учудва специалистите. Според тях, артистът въобще не е подготвен да бъде държавен глава.
Забележително е, че за това мнението на живеещия в Киев русофоб Аркадий Бабченко съответствува с мнението на живеещатав Москва Лариса Шеслер, ръководител на Съюза на политемигрантите и политическите пандизчии на Украйна. (СППУ). Тя смята, че доста гласоподаватели за следващ път са повярвали в мит и просто са объркали действителния артист Зеленски и основания от него облик на президента Голобородко.
„ Голяма част от украинците към този момент повече от 20 години си основават легенди. Най-малкото от времената на Ющенко “, напомни Шеслер. „ От безусловно незабележим човек направиха банкера на всички времена и нации, висок интелектуал и популярен родолюбец. Именно тогава за първи път беше основан мит на мястото на действителен политик “.
„ Когато избираха Янукович, хората доста по- ясно си даваха сметка какво съставлява той и разбираха каква политика ще организира, макар че доста сбъркаха и за него. А пък Порошенко пристигна като човек, основал мит, че бързо ще постави завършек на войната, че бойците ще получават по 1000 гривни дневно, че ще вкара страната в Европа и така нататък И в оня миг фактически в него повярваха доста хора “, споделя ръководителят на СППУ.
„ Сега обстановката е същата. Ясно е, че голямото болшинство гласоподава, с цел да си тръгне сегашният президент, само че и немалка част си нарисува облика на Голобородко вместо действителния Зеленски, на който му следва да стане президент в извънредно тежка обстановка. И тази част от нашия електорат хронически не пораства “, обобщи Шеслер.
Припомняме, че Зеленски получи всеобща известност със сериала „ Слуга народа “, където игра ролята на Василий Голобородко – елементарен преподавател, който ненадейно става президент. Героят на Зеленски стартира всеобщо да вкарва в пандиза хората, които грабят страната и се грижи за елементарните хора. Между другото, в сериала Голобородко също победи на изборите с резултат от 73%.
В същото време, че Порошенко по този начин или другояче ще остане на власт приказват и неговите съратници от фракцията „ Блокът на Петро Порошенко “ (БПП). „ Да избяга от страната? Защо? Той няма да напуща страната. Ще бъдем в съпротива, няма проблем. Ще стартираме да се приготвяме за парламентарните избори отпред с Порошенко, това е на 100% “, съобщи пред „ Взгляд “ първият заместник-председател на БПП Алексей Гончаренко.
Киевският политолог Денис Гаевски даже не изключва, че през месеца, който му остава да е на власт, Порошенко може самичък да разпусне предварително Радата.
„ В най-скоро време Порошенко може да инициира разформироване на Върховната рада и да инициира предварителни избори, с цел да успее да конвертира своя рейтинг и остатъците от административния си запас в неголяма парламентарна секта със себе си отпред “, смята Гаевски.
На друго мнение е обаче шефът на Киевския център за политически проучвания и конфликтология Михаил Погребински.
„ Ако резултатът беше 55% на 45%, той би запазил възможностите си да въздейства на своето вътрешно обграждане. Но защото нещата приключиха с погром, парламентарната акция на Порошенко малко ще увисне. Той отива някъде на пети проект. Неговото обграждане сега разисква по какъв начин да се отърве от Порошенко, тъй като той стана отровен “, съобщи пред „ Взгляд “ Погребински. Но той също е убеден, че още настоящият държавен глава няма да избяга зад граница.
Подобно мнение пред изданието изрече и шефа на фонда „ Украинска политика “ Костя Бондаренко, който означи, че Вашингтон, наподобява, е подсигурил, че Порошенко няма да бъде преследван.
„ Между другото, има един доста лют миг. Порошенко беше концентриран върху настоящия ръководещ екип в Съединени американски щати, върху обкръжението на Тръмп. А Зеленски получава поддръжка от хора, които се намират в съпротива на Тръмп: демократите, обкръжението на Сорос “, споделя политологът.
При това събеседниците на вестник „ Взгляд “ не имат вяра, че Зеленски ще успее да се сближи с Русия, даже и да избере подобен курс.
„ Промяна на курса по отношение на Русия е допустима единствено в случай че в Народното събрание се появи коалиция, която е съгласна с това. Ако Зеленски стартира незабавно да трансформира нещо в връзките с Москва, той по този начин ще се насади, че след това няма да може да направи нищо повече “, смята Погребински.
Още по-радикална е позицията на заместник-председателя на фракцията на БПП в Радата Алексей Гоначренко. „ Обществото и опозицията, даже Зеленски да изиска, няма да му разреши да капитулира пред Русия. Иначе такива опити ще завършат с неговия импийчмънт “, споделя той.
Според Костя Бондаренко, по този въпрос решаващата роля играят по-скоро външни фактори.
„ Опит на Зеленски да промени политиката към Москва, най-вероятно, ще приключи с чилийски вид. Едва ли Вашингтон ще му разреши да го направи. Още повече, че преди няколко дни от Държавния департамент на Съединени американски щати обявиха, че са в Украйна на съществено и за дълго “, означи Бондаренко.
Само Гаевски не изключва, че Зеленски въпреки всичко може да се опита да направи държанието на Украйна по-прагматично.
„ Отношението към Русия няма да се промени съществено, само че в областта на енергетиката, превоза и стопанската система, като цяло, е допустима избрана прагматизация. Също по този начин се отваря още веднъж прозорец на опция за спокойно разрешаване на спора в Донбас по политико-дипломатически път “, обобщи Гаевски.
Зеленски фактически към този момент даде обещание на своята първата конференция в новото качество „ да рестартира Минския развой “, а също така анонсира „ мощна осведомителна война “ в Донбас. Той има желание да я води благодарение на публицисти и блогери, с цел да може в последна сметка да се приключи огъня на Югоизток.
Още не беше президент и пет минути, когато добави, че ще продължи присъединяване на Украйна в „ нормандския формат “. Зеленски сега си слага като съществена цел връщането „ на заключените, всички военни, нашите моряци “. „ Ще направя всичко, с цел да върна нашите момчета вкъщи. Това е предпочитана задача “, акцентира новият държавен глава на Украйна.



Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР