Киев. Русия и Украйна обмислят възможността Газпром“ да погаси размера

...
Киев. Русия и Украйна обмислят възможността Газпром“ да погаси размера
Коментари Харесай

ТАСС: Русия и Украйна обсъждат погасяването на задължение на „Газпром в размер на 3 милиарда долара с газ

Киев. Русия и Украйна обмислят опцията „ Газпром “ да погаси размера на дълга според решението на Стокхолмския арбитраж в размер на към 3 милиарада $ с газ, заяви изпълнителният шеф на украинската компания " Нафтогаз " Юрий Витренко, представен от TACC .

" Според обществените изказвания на [руската страна] виждаме прочут прогрес. Говорим за газ на стойност 3 милиарда $. Това е доста газ, както разбираме, това е едногодишния импорт на Украйна ", съобщи Витренко в ефира на Радио „ Новое Время “. Представителят на " Нафтогаз " съобщи, че сходно предложение - за погашение посредством газ - идва от украинската страна. " Готови сме да договорим, тъй че да ни бъде доставен газ ", акцентира той.

През ноември 2014 година " Нафтогаз " се обръща към Стокхолмския арбитраж с искане против Газпром за към 17 милиарда $ за неосигуряване на контрактуваните размери за пренос, както и за преразглеждане на цените и изискванията за преноса на съветски газ през Украйна. През февруари 2018 година съдът в Стокхолм постанови: да се доплатят на " Нафтогаз " към 4,7 милиарда $ в границите на делото за преноса. По този метод, като взеха поради задоволените насрещни искове, „ Газпром “ се оказа, че би трябвало да заплати на Нафтогаз 2,56 милиарда $. " Газпром " оспори това решение. През октомври 2019 година апелативният съд на окръг Свеа организира чувания по жалбата на „ Газпром “, което докара до отхвърлянето му.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР