Киев. Председателят на Върховната рада на Украйна Андрей Парубий нареди

...
Киев. Председателят на Върховната рада на Украйна Андрей Парубий нареди
Коментари Харесай

„Независимая газета“: Върховната рада няма намерение да работи с Владимир Зеленски

Киев. Председателят на Върховната рада на Украйна Андрей Парубий подреди неотложно да бъде квалифициран за разглеждане план за Избирателен кодекс, написа съветското издание „ Независимая газета “ . Още в четвъртък депутатите ще могат да пристъпят към одобряване на новите правила. Но това не значи, че Народното събрание се преценява с желанията на Владимир Зеленски. Напротив, връзките сред остарелия състав на Радата и новия президент се утежняват. В Украйна назрява политическа рецесия.
През предходната седмица, събрани на изключително съвещание, депутатите не одобриха оферти от президента план за ремонти в настоящия изборен закон. Става дума за отвод от настоящата пропорционално-мажоритарна система и преход към избори единствено по партийни листи, както и за намаление на бариерата за влизане в Народното събрание за партиите от 5% на 3%.
Екипът на Зеленски предложи да бъдат импортирани ремонти в настоящия закон, защото се счита, че за разглеждане на Избирателния кодекс към този момент няма време. До предварителните избори останаха по-малко от два месеца. Към плана за кодекс (който през предходната година беше одобрен на първо четене) бяха подадени хиляди ремонти, всяка от които би трябвало да се преглежда настрана. Работата може да продължи до деня на гласуването.
В случай, че депутатите не съумеят да трансформират разпоредбите, то изборите би трябвало да бъдат извършени по остарелия закон, който не регистрира понижените периоди за актуалната предизборна акция. Ръководителят на ЦИК Татяна Слипачук съобщи, че да вземем за пример, за печатане на бюлетините в закона са планувани 70 дни, а до предварителните избори остава много по-малко време. Тя помоли депутатите незабавно да внесат промени в законодателството. До момента този въпрос не е подложен в дневния ред на Върховната рада.

Превод и редакция: Светлин Божков
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР