Киев. Около двайсет хиляди души, повечето от които във военни

...
Киев. Около двайсет хиляди души, повечето от които във военни
Коментари Харесай

AFP: Украински националисти проведоха неофициален парад по случай Деня на Независимостта

Киев. Около двайсет хиляди души, множеството от които във военни униформи, организираха в събота в Киев всекидневен марш за отбелязване на Деня на Независимостта, откакто президентът анулира обичайния боен церемониал, предава AFP .
Новият президент Владимир Зеленски, който пристигна на власт с обещания да приключи петгодишна война на изток против подкрепяните от Русия сепаратисти, съобщи, че спестените пари от формалния церемониал ще бъдат употребявани за бонуси на военните.
Но бойци и ветерани от спора в Източна Украйна проведоха церемониал, преминавайки през центъра на Киев дружно с родственици и доброволци, развявайки сини и жълти украински флагове.
Походът беше зареден с доста страсти, като някои участници плакаха, а други коленичиха пред родственици на бойци, починали във войната в Източна Украйна, която към този момент е лишила към 13 000 живота.
Някои от тези родственици носеха фотоси на починалите военнослужещи, до момента в който множеството ръкопляскаше и скандираше " Благодаря " и " Слава на Украйна! ".
Много от участниците в парада, които не носеха военна униформа, бяха облечени в обичайни бродирани ризи, които през последните години се трансфораха в родолюбив знак.
" Този церемониал... демонстрира силата и духа на нашия народ ", сподели Ирина Горай, държейки фотография на сина си, боец, погубен преди пет години.
" Дойдохме да покажем своето единение. Хубаво е да забележим толкоз доста хора от цяла Украйна. Чувстваме, че не сме сами ", сподели Олена Йещенко, вдовица на офицер.
„ Маршът на Защитниците на родината е нужен “, добави 53-годишният Александър, облечен в камуфлажни облекла деец в инвалидна количка.
По време на публична гала на централния площад в Киев Зеленски връчи държавни оценки на към трийсет бойци и изрази вяра за завръщането на мира в някогашната руска република.

Превод и редакция: Юлиян Марков


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР