Киев обяви пробива на най-мощната руска отбранителна линия и обеща

...
Киев обяви пробива на най-мощната руска отбранителна линия и обеща
Коментари Харесай

Приближиха се. Какво се планира в зоната на СВО?

Киев разгласи пробива на най-мощната съветска отбранителна линия и даде обещание да форсира темповете на контранастъплението. Вярно, бойците споделят друго. За това какво в действителност се случва на фронта - в материала.

" Те не могат да стигнат до там "

В региона на Запорожие ВСУ съумяха да „ пробият първата линия на съветската защита “, сподели в събота ген. Александър Тарнавски, командващ група „ Таврия “ на ВСУ.

Според него 60 % от ресурсите, изразходвани от съветските въоръжени сили за образуване на отбрана, сякаш са отишли по тази линия. На второ и трето - по 20%.

В същото време, няколко дни след известието, представителят на „ Таврия “ Александър Щупун предизвести да не се подценява втората линия на отбрана.

" Не знам за какво всички считат, че е по-слаба. Да, плътността на минните полета там е по-малка, само че техният брой също е значителен. Единственото нещо, което може да ни помогне е, че окопите не са толкоз мощни. Руснаците имаха повече от година да копаят, тъй че мисля, че там съществуват подземни лабиринти ", сподели той по украинската телевизия.

Още на 25 август ръководителят на Съвета на началник-щабовете на Съединени американски щати Марк Мили приказва за пробива на първата линия на защитата в региона на Запорожие. В същото време той призна, че настъплението се развива по-бавно от предстоящото.

Гръмките изказвания бяха подкрепени с карта: ВСУ заеха позиции в региона на Работино и Вербовое, като по този метод се вклиниха надълбоко в защитата. Няма значителен прогрес на други обекти в Запорожка област.

Наистина, този " перваз " към момента не е първа линия, а по този начин нареченият челен фронт, за който се бориха цяло лято, изяснява офицер от една от съветските елементи в този регион.

" Те се пробват да открият цялостен надзор над Работино. Но не могат да се закрепят: незабавно щом влязат, ние покриваме с артилерия. За да могат по някакъв метод да развият настъплението, украинските сили би трябвало да заемат Новопрокоповка. Въпреки това, с завладяването на това село ще попаднат в огневи чувал, обстрелвани от три страни “, отбелязва военният.

Засега опитите за разширение на зоната на пробив са несполучливи. Заради мощния огън ВСУ имат проблеми с евакуацията на ранените.

За да реализира даже тези резултати, украинската войска разположи доста повече сили от плануваното. Предполагаше се, че девети и десети корпус ще пробият трите линии на съветската защита. И групата „ Марун “, която включва елитните 46-та и 82-ра въздушно-мобилни бригади, ще се втурне в този пробив и ще обезпечи развиването на настъплението. Но трябваше да се употребява към този момент в Работино.

Това се потвърждава от първото доказано заличаване на английския „ Чаланджър-2 “. Четиринадесет от тези машини получи само 82-ра бригада. Преди ден в мрежата се появи видео, снимано от украинските военни, където в кадър гори подобен танк.

За 30 години история това е първият път, когато „ Чаладжър-2 “ е бил погубен от врага. Друг е погубен от другарски огън през 2003 година в Ирак.

" Стовариха се "

След къса пауза украинската войска се засилва на Времевския перваз - в региона на селата Новодонецкое и Новомайорское. Започнах с усилена артилерийска подготовка.

" Това попречи на сапьорите да слагат мини и да възстановят разрушеното. В резултат на това те съумяха да се приближат до нашите позиции, без да претърпят съвсем никакви загуби, стовариха войски и след работа с пряк огън по нашите укрепления изтеглиха оборудването обратно, страхувайки се от реакцията на нашата артилерия “, сподели заместник-началникът на Националната армия на ДНР Александър Ходаковски.

Според него в този момент се водят яростни боеве край Новодонецк и Новомайорск. Пътят от селата води до Старомлиновка, която украинските медии назовават значима цел по пътя към Бердянск. В същото време завладяването на това населено място дава опция да продължи настъплението към Волноваха, която се намира на стратегически значимата автомагистрала Донецк-Мариупол.

Излизането на ВСУ към Мариупол може да наруши съветската логистика и да отреже групировката на войските в Крим, Запорожие и Херсонска област от значима снабдителна артерия, оставяйки единствено два маршрута за връзка - през Черно море и Кримския мост.

В същото време главната линия на съветските укрепления стартира към този момент зад Старомлиновка.

В същото време на някои сектори от фронтовата линия има релативно успокоение. И по този начин, в Херсонска област борбата се свежда до замяна на артилерийски удари и работа на дронове. ВСУ се пробват да прекосят Днепър с лодки или да се закрепят на островите - безрезултатно.

Край Донецк има патова обстановка. И двете страни са съсредоточили тук огромен брой сили и артилерия, вследствие на което никой не може да напредне.

А на север борбите за Клещеевка не престават. Това населено място е значимо за защитата на Артьомовск, защото стои на рид. Засега офанзивите на ВСУ не са сполучливи.

Големи загуби

За разлика от ДНР, в прилежащата ЛНР съветските войски последователно настъпват. Край Сватово те уголемяват контролната зона към Новоегоровка, като нанасят удари по ВСУ в региона на Райогородок и Ковалевка. Украинският общоприет щаб е заставен да трансферира там запаси от други сектори на фронта.

Киев също изтегля войски в Купянск - там се придвижват съветските въоръжени сили. Сега единиците са на няколко десетки километра от града.

ВСУ също оборудват отбранителна линия на запад, оттатък река Оскол, която възнамеряват да употребяват като естествена преграда. Според военните не е допустимо бързо да се трансферират подкрепления там: прекалено много сили са нужни за други посоки, на първо място Запорожие.

Но там, макар обещанията на командването и политиците, няма основни триумфи. Но има загуби.

Според съветския министър на защитата Сергей Шойгу украинската войска е изгубила " повече от 66 000 души и единици 7600 техника " за трите месеца на контранастъплението. И, явно, заради това огромна интервенция ще завърши доста скоро.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР