Kиев обвини Будапеща, че възпрепятства достъпа му до група украински

...
Kиев обвини Будапеща, че възпрепятства достъпа му до група украински
Коментари Харесай

Киев обвини Будапеща, че възпрепятства достъпа му до украински военнопленници

Kиев упрекна Будапеща, че попречва достъпа му до група украински военнопленници, трансферирани в Унгария от Русия с посредничеството на Руската православна черква и без знанието на украинските управляващи, заяви " Франс прес ", представена от Българска телеграфна агенция.

" Всички опити на украинските дипломати през последните дни да открият директен контакт с тези украински жители се оказаха несполучливи ", съобщи във " Facebook " представителят на украинската дипломация Олег Николенко.
Единайсетте украинци са били трансферирани в Унгария на 8 юни, като " де факто са сложени в изолираност, нямат достъп до открити източници на информация, общуването им с родственици се реализира в наличието на трети лица ", акцентира Николенко.

" Подобни дейности от страна на Будапеща ", която поддържа контакти с Кремъл, " могат да бъдат квалифицирани като нарушаване на Европейската спогодба за правата на индивида ", добави представителят.

Според него Киев е отправил ново искане към унгарското държавно управление да обезпечи на украинския консул неотложен достъп до военнопленниците, " с цел да може той да оцени тяхното физическо и психическо положение, да им обясни правата и да им окаже незабавна консулска помощ ".

 Унгария сложи изискване на Киев, с цел да отдръпна европейско несъгласие Унгария сложи изискване на Киев, с цел да отдръпна европейско несъгласие

Групата военнопленници е от Закарпатието - район в Западна Украйна, в който живее огромна унгарска общественост. Прехвърлянето им в Унгария беше оповестено от Руската православна черква, която действаше като медиатор. От своя страна Киев изрази страдание, че не е взел участие в преговорния развой.

Унгария отхвърли да е попречила достъпа, като съобщи, че е работила " в сходство с интернационалното право и процедура ". Единайсетте мъже " не се смятат за военнопленници от правна позиция, като се има поради, че са освободени на съветска земя ".

Руската православна черква се е намесила след това, с цел да провежда прехвърлянето им, изясни на конференция в Будапеща Гергей Гуяш, началник на канцеларията на премиера Виктор Орбан.

" Те са тук по своя лична воля и също по този начин могат да изоставен страната свободно когато и да е. Ние не ги следим ", сподели той и добави, че тези, които не са унгарци, са получили статут на бежанци.

Орбан поддържа контакти с Москва макар войната в Украйна, а през последните години откри мощни връзки с Руската православна черква.
Благодарение на неговата поддръжка съветският патриарх Кирил, правилен покровител на съветския президент Владимир Путин, предходната година в името на отбраната на " религиозната независимост ", напомня Агенция Франс Прес.

В същото време унгарският водач поддържа комплицирани връзки с Киев, като отхвърля да окаже военна помощ на Украйна против съветското настъпление.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР