КИЕВ Министър-председателите на България и Украйна Бойко Борисов и Володимир

...
КИЕВ Министър-председателите на България и Украйна Бойко Борисов и Володимир
Коментари Харесай

Борисов откри площад и паметна плоча на Димитър Пешев в Киев

КИЕВ

Министър-председателите на България и Украйна Бойко Борисов и Володимир Гройсман откриха площад „ Димитър Пешев “ и паметна плоча за делото на българският политик. На церемонията участваха и кметовете на двете столици – Йорданка Фандъкова и Виталий Кличко.

През месец март, във връзка със 75-годишнината от спасяването на българските евреи и по самодейност на посолството ни в Украйна, Киевската Рада приема решението, с което дребен площад в центъра на столицата е кръстен на името на индивида, съдействал в най-голяма степен за спасяването на българските евреи. Паметна плоча ще припомня за заслугите на Димитър Пешев и приноса на българския народ.

„ България е единствената страна, която е избавила своите евреи - над 50 хиляди. Ние по този метод желаеме още един път да покажем какъв брой човечен и мощен е българският народ и по какъв начин в едни доста мракобесни времена е съумял да отбрани своите евреи “, сподели министър председателят Борисов и благодари на украинския народ, локалната власт и на премиера Гройсман за реализирането на тази самодейност.

Украинският министър-председател акцентира, че направеното от Димитър Пешев би трябвало да се помни. „ Пред всеки един човек изниква обстановка, в която би трябвало да реши по какъв начин да работи. Ние знаем делото на Димитър Пешев и смелостта му да направи такава крачка във времена на тежки тествания “, сподели Володимир Гройсман.

По време на събитията през 1943г. Димитър Пешев е заместник-председател на Народното събрание. Заедно с още 42-ма депутати, той изпраща протестно писмо до министър-председателя Богдан Филов против готвената депортация. Заплашван е от своите врагове, че ще бъде предаден в ръцете на Гестапо, само че не трансформира позицията си. Изгонен е от Парламента, само че задачата е реализирана. На 10 март 1943 година композициите, готови за депортиране на българските евреи, не потеглят.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР