Киев. Избран е предстоятел на бъдещата независима Украинска православна църква,

...
Киев. Избран е предстоятел на бъдещата независима Украинска православна църква,
Коментари Харесай

ТАСС: Избран е предстоятел на бъдещата независима Украинска православна църква

Киев. Избран е предстоятел на бъдещата самостоятелна Украинска православна черква, предава TACC
Митрополит Епифаний - Переяславски и Белоцерковски, който преди този момент е бил свещеник на неканоничната Киевска патриаршия, е определен за началник на новата църковна конструкция.
" Поздравявам всички за основаването на автокефалната поместна православна черква на Украйна, която преди малко е учредена в „ Света София ", сподели той, като се обърна към присъстващите на площад " София " след края на Обединителния събор
В събота в Киев, в катедралата " Света София ", под патронажа на Цариградската патриаршия и с дейното присъединяване на украинските управляващи, се организира събор на който участваха архиереи, свещеници и миряни от двете до момента неканонични църкви –Украинска православна църква-Киевски патриархат и Украинска самостоятелна православна черква, както и двама митрополити от каноничната Украинска православна църква-Московски патриархат.
Целта на събора е основаването в Украйна на нова поместна православна черква, отделена от Московската патриаршия. Формално тази конструкция ще има автокефален статус, само че в действителност тя ще бъде ръководена от Константинополската патриаршия.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР