Киберпрестъпниците се възползват от енергийната криза: стотици румънци са получили

...
Киберпрестъпниците се възползват от енергийната криза: стотици румънци са получили
Коментари Харесай

Киберпристъпници атакуваха румънците с фалшиви сметки за ток

Киберпрестъпниците се възползват от енергийната рецесия: стотици румънци са получили SMS известия, че от избрана дата ще останат без ток. В предизвестията се споделя, че е издадена сметка за ток и електричеството ще бъде спряно на избрана дата, в случай че не се влезе в съответен линк, откъдето се прави заплащането, оповестява телевизия Диджи 24.

Властите предизвестиха хората да не влизат в посочения линк и да не дават персоналните си данни.

Рамона Дабижа, представител на румънската полиция, посъветва хората, които са влезнали в линка и са въвели финансови данни, да се свържат допустимо най-бързо с банката, в която имат сметка. Представителката на полицията прикани още хората, които са се подвели, да се свържат с полицията.

Властите прецизират, че тези, които получават сметки от доставчиците на електрическа енергия, би трябвало да знаят, че както в имейла, по този начин и в текстовото известие се показва кодът на клиента и точната дължима сума, а множеството сдружения за електрическа енергия не изпращат връзки за осъществяване на заплащане, написа Българска телеграфна агенция.

Доставчиците, чиито имена са били употребявани в подвеждащите SMS-и, са отправили лични предизвестия към потребителите.

CEZ Sales споделя, че хората би трябвало да ревизират дали известията идват от имейл адреси или посредством текстови известия, съдържащи името на компанията. От своя страна Transelectrica декларира, че е оператор на националната електропреносна мрежа, а не снабдител, и не издава фактури.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР