Кибератаките, извършени през 2016 година са стрували на икономиката в

...
Кибератаките, извършени през 2016 година са стрували на икономиката в
Коментари Харесай

Пробивите в киберсигурността през 2016 година са стрували на САЩ между 57 и 109 млрд. долара

Кибератаките, осъществени през 2016 година са коствали на стопанската система в Съединени американски щати сред 57 и 109 милиарда $. Това заяви Съветът на икономическите съветници към Белия дом, който разгласява в петък последния си отчет, представен от БГНЕС.

„ По наши оценки злонамерената интензивност в киберпространството през 2016 година е ощетила стопанската система ни със сума, възлизаща на 57-109 милиарда $ “, гласи заключението на Съвета, който също по този начин сигнализира, че в бъдеще нападенията на хакерите против значими инфраструктурни браншове в Съединени американски щати могат да нанесат и доста по-големи финансови вреди на страната. В доклада се отбелязва особена угриженост във връзка с офанзивите против така наречен " сериозна инфраструктура " като автомагистрали, електропреносни мрежи, информационни системи, язовири и уреди за произвеждане на храни, които биха могли да доведат до обилни последствия, разпростряли се доста отвън целевите жертви.

" Ако дадена компания има сериозен инфраструктурен актив, една сходна офанзива против тази компания може да докара до съществени разстройства в цялата стопанска система ", предизвестяват специалистите. Те прибавят, че особени терзания пробуждат възможните набези против финансовия и енергийния бранш.

" Тези браншове са взаимосвързани вътрешно и са подвластни, както от другите браншове, по този начин и от интернет. Затова те са изложени на най-големия риск за опустошителна хакерска атака, която ще се разпростре през цялата стопанска система ", разясняват още експертите.

В отчета, позоваващ се на заключенията на американското разузнаване се твърди още, че Русия, Китай, Иран и Северна Корея са страните, които най-активно са се опитвали да хакват държавните организации и частните компании в Съединени американски щати. Подчертава се и че зад хакерските атаки най-често стоят " корпоративни съперници, деятели, отстояващи своите политически позиции, както и незаконни банди. "

В четвъртък Белият дом упрекна съветските военни за поръчката на хакерската атака NotPetya, която засегна Европа, Азия и Западното полукълбо през юни 2017 година и докара до загубата на милиарди долари. Според представители на американската администрация тя е била " част от настоящите опитите на Кремъл да дестабилизират Украйна ". По-рано през днешния ден Москва изрично отхвърли обвиняванията за съветска интервенция в разпространяването на вируса NotPetya. Говорителят на президента Путин Дмитрий Песков назова изказванията " недоказани, неоснователни ". По негови думи те са само част от „ безпочвената русофобска акция “.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР