Кибератаките, извършени през 2016 година са стрували на икономиката в

...
Кибератаките, извършени през 2016 година са стрували на икономиката в
Коментари Харесай

Пробивите в киберсигурността през 2016 година са стрували на САЩ между 57 и 109 млрд. долара


Кибератаките, осъществени през 2016 година са коствали на стопанската система в Съединени американски щати сред 57 и 109 милиарда $. Това заяви Съветът на икономическите съветници към Белия дом, който разгласява в петък последния си отчет.

„ По наши оценки злонамерената интензивност в киберпространството през 2016 година е ощетила стопанската система ни със сума, възлизаща на 57-109 милиарда $ “, гласи заключението на Съвета, който също по този начин сигнализира, че в бъдеще нападенията на хакерите против значими инфраструктурни браншове в Съединени американски щати могат да нанесат и доста по-големи финансови вреди на страната.

В доклада се отбелязва особена угриженост във връзка с офанзивите против така наречен "критична инфраструктура" като автомагистрали, електропреносни мрежи, информационни системи, язовири и уреди за произвеждане на храни, които биха могли да доведат до обилни последствия, разпростряли се доста отвън целевите жертви.

"Ако дадена компания има сериозен инфраструктурен актив, една сходна офанзива против тази компания може да докара до съществени разстройства в цялата икономика", предизвестяват специалистите. Те прибавят, че особени терзания пробуждат възможните набези против финансовия и енергийния бранш.

"Тези браншове са взаимосвързани вътрешно и са подвластни, както от другите браншове, по този начин и от интернет. Затова те са изложени на най-големия риск за опустошителна хакерска атака, която ще се разпростре през цялата икономика", разясняват още експертите.

В отчета, позоваващ се на заключенията на американското разузнаване се твърди още, че Русия, Китай, Иран и Северна Корея са страните, които най-активно са се опитвали да хакват държавните организации и частните компании в Съединени американски щати. Подчертава се и че зад хакерските атаки най-често стоят "корпоративни съперници, деятели, отстояващи своите политически позиции, както и незаконни банди."

БГНЕС напомня, че в четвъртък Белият дом упрекна съветските военни за поръчката на хакерската атака NotPetya, която засегна Европа, Азия и Западното полукълбо през юни 2017 година и докара до загубата на милиарди долари. Според представители на американската администрация тя е била "част от настоящите опитите на Кремъл да дестабилизират Украйна".

По-рано през днешния ден Москва изрично отхвърли обвиняванията за съветска интервенция в разпространяването на вируса NotPetya. Говорителят на президента Путин Дмитрий Песков назова изказванията "недоказани, неоснователни". По негови думи те са само част от „ безпочвената русофобска акция “. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР