Кибератаката е станала с Ранзъмуеър, като е имало и атаки

...
Кибератаката е станала с Ранзъмуеър, като е имало и атаки
Коментари Харесай

Константинова: Поисках оставките на ръководството в „Български пощи“

Кибератаката е станала с Ранзъмуеър, като е имало и офанзиви към други държавни уеб сайтове
„ Поисках оставката на цялото управление на „ Български пощи “, това разгласи на брифинг вицепремиерът Калина Константинова.

По думите ѝ сдружението не е било ръководено добре и водено към банкрут. Според нея проблемите, които са се натрупали са били неглижирани по време на ръководството на ГЕРБ.

„ Български пощи “ е доставчикът на пощенски услуги с максимален запас у нас - разполага с 2973 станции, 9000 чиновници в над 2300 обитаеми места. Въпреки това „ Български пощи “ има под 2% пазарен дял и то в случай, че пазарът на пощенски услуги у нас пораства с 30% “, означи Константинова

По думите ѝ сдружението разполага с 6 пъти по-голяма клонова мрежа от водача в този пазар, само че регистрира, че държавното сдружение не направи доставки от „ врата на врата “, както и не работи с огромни електронни магазини за доставка. Константинова отхвърли това има нещо общо с компанията на транспортния министър Николай Събев, откакто публицист изиска да разяснява по какъв начин по този начин сдружението му е в напредък, назначава нови хора и работи с изключително работно време. Според Константинова сходни изказвания, че работят в негова употребява са „ нелепи “.

Вицепремиерът съобщи, че сега се приготвя в ръководството на „ Български пощи “ да влезе „ млад, само че доста умел “ екип. Тя съобщи, че те ще седнат на управителните места краткотрайно до провеждането на конкурс.

„ Утре ще стане ясно кои ще влязат в новото управление, краткотрайно. Млад екип с богат опит в огромни предприятия с интернационален опит и опит в ръководството на доста хора. “, изясни тя.

От ДАНС оповестиха, че офанзивата против български пощи е осъществена на 16 април, от чиновници на „ Български пощи “, които са ги уведомили, само че от Агенцията по сигурността знаели 10 часа по-рано. Те предложили помощ, само че такава им била отказана.

По екипа на Константинова обявиха, че сега са възобновени някои от услугите на „ Български пощи “, само че не показаха кои. Със сигурност НЕ могат да се изпращат колета в страната както и да се заплащат сметки, като за последното би трябвало да се изчака преинсталиране на софтуера.

„ Трябва да вземат компютрите, да се докарат в София, да се преинсталира софтуера и да се закарат по места “, изясни ИТ специалистът и консултант в кабинета на отрасловия вицепремиер Васил Величко

От брифинга стана ясно още, че ударът е изработен с така наречен Ранзъмуеър, който бил характерен за деяние на съветските хакери. Откуп за данните обаче не е бил желан. Атаката е осъществена от чужбина, като е хакнат сървъра на „ Български пощи “ в София.

Част от данните от архива няма да могат да бъдат възобновени. На въпрос кои тъкмо, не беше даден съответен отговор.

Няма и никаква изясненост дали не са изтекли персонални данни, макар че от ДАНС обявиха, че няма следи за такива.

„ Няма индикации да са изтекли персонални данни, само че това не значи, че няма такова приключване “, разгласи ръководителят на ДАНС Пламен Тончев.

По думите му на този стадий няма електронни следи за това, не е желан и откуп за това. Не са се появили и в „ тъмната мрежа “.

Той съобщи, че има данни за хакерски офанзиви и към други държавни системи, които обаче са били несполучливи „ и никога не биха достигнали сходен мащаб като този при „ Български пощи “, разяснява още Пламен Тончев.

На въпрос с какви ограничения и антивирусни стратегии ще се работи отсега нататък, откакто Държавния департамент на Съединени американски щати изрично съобщи, че Касперски не е сигурен, от екипа на Константинова пратиха публицистите при министъра на електронното ръководство.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР