Кибератака като в Украйна не е невъзможно да се случи

...
Кибератака като в Украйна не е невъзможно да се случи
Коментари Харесай

Явор Колев: Кибератака като в Украйна у нас не е невъзможна

Кибератака като в Украйна не е невероятно да се случи в България. Предвид незадоволителното равнище на киберсигурност в страната и в подтекста на уговорките ни към НАТО и Европейски Съюз е доста евентуално в обозримо бъдеще да бъдем обект на сходни огромни кибер произшествия. Това съобщи в изявление за Българска телеграфна агенция Явор Колев шеф бранш " Компютърни закононарушения, интелектуална благосъстоятелност и хазарт " в ГДБОП.

По думите на Колев новият криптовирус Петя/НеПетя, който в края на юни инфектира компютри на редица институции в Украйна, няма данни да е засегнал България. Според него е допустимо този злотворен код да е бил употребен в подтекста на една по-широка хибридна опасност, поради наранена страна и таргетираните компютри. Вирусът WannaCry (ИскаПлаче), който болести компютри в целия свят, обаче е засегнал български институции и те са потърпевши от него, сподели Колев. Той посочи, че в ГДБОП са били получени няколко сигнала, свързани с този вирус, само че по-конкретни детайлности не може да даде.

Непознат вирус изнудвач е предизвикал новата международна хакерска атака

За превода на вирусите на български език, който се стори чудноват на част от жителите, експертът изясни, че това е бил умишлен метод, с цел да се притегли публичното внимание. " В света на киберпрестъпниците и тайните държавни организации, разработващи кибероръжия, се приказва и именова по сходен чудноват метод ", разяснява Явор Колев.

На въпрос по какъв начин българските държавни институции се защищават от зачестилите компютърни офанзиви Колев изясни, че всяка от тях има профилирани звена по поддръжка на IT инфраструктурата. Той добави, че огромна част от този обществен потенциал е недорасъл. Причината, която извежда, е ниското възнаграждение, което кара експертите в тази сфера да работят в частни компании, където изискванията са по-добри.

Колев разяснява, че по-голямата част от интернет свързаността за потребностите на държавната администрация се дава от Единната електронна съобщителна мрежа (ЕЕСМ), която се ръководи от Държавна организация " Електронно ръководство ". " Нашите наблюдения са, че в построяването и поддръжката на тази мрежа е допустимо предприемането на съответни стъпки за нейната отбрана. Необходимо е разширение и повишение на потенциала на цялата мрежа, както и на активността на нейния Мониторинг център ", сподели още специалистът.

Компютърният вирус Petya.A бързо се популяризира в Украйна

Той означи, че с признатата през лятото на 2016 година Национална тактика за кибер сигурност, държавното ръководство е декларирало своя ангажимент за реализиране на висока киберустойчивост на страната и предстоят старания в тази тенденция от страна, бизнес, академична общественост и жителите.

Оценката на Явор Колев за въздействието на хакерските атаки върху институциите ни е, че при огромен кибер случай са вероятни съществени нарушавания в работата на цялата държавна администрация, издаване на документи, междубанкови разплащания, превоз, медии и т. н. Според него обаче е допустимо в границите на няколко часа да се реагира и да се възвърне естествената работа на ведомството.

Разкриха ли създателите на вируса WannaСry?

Колев сподели още, че към сегашния миг ГДБОП-МВР не проверява теч на информация вследствие на компрометиране на държавни компютри или мрежи със злотворен код. Според него обаче в бъдеще хакерските атаки няма да спрат, а главен проблем е, че при такива закононарушения институцията, компанията или жителят не схващат, че системата им е инфектирана, до момента в който хакерът не реши.

По думите на специалиста към лятото на 2017 година най-разпространени хакерски атаки към българския бизнес са фишинг мейлите, при които се цели узнаване на пароли за достъп до служебни пощенски кутии. Той добави, че в тази скица, при която се подлъгват компании да създадат разплащане в непозната банка, попадат десетки български компании от дребния и междинен бизнес, които се ощетяват с десетки хиляди евро. Колев изясни още, че са били разследвани сходни интернет измами на огромни български компании със суми от към един милион лв..
 
 Guliver/Getty Images

Другите най-разпространени офанзиви са заразяването с криптолокер (като Цербер, ИскаПлаче, Дарма и Петя-НеПетя). След това следва искане на откуп за отключване на криптирани значими данни. Те целят стресиране и опасност със съд или финансова вреда на обособени жители и организации.

Украйна: Кибератаката може да е почнала с подправен ъпдейт на счетоводна стратегия

Според специалиста жителите могат да се предпазят от вируси посредством постоянно възобновяване на операционната система и нейните приложения, потребление на благонадежден антивирусен програмен продукт, игнориране на непознати и непоискани известия, потребление на неповторими, мощни и разнообразни пароли за другите профили.

Началникът на бранш " Киберпрестъпност " при ГДБОП-МВР съобщи още, че взаимно с други държавни и неправителствени организации, и със съдействието на обособени жители, се поставят старания за информиране на необятната общност за заплахите в интернет. Той изясни, че жителите могат да алармират за киберпрестъпления, да наблюдават за вести и събития по тематиката на адрес www.cybercrime.bg. Освен това се поддържа и Фейсбук страница и YouTube канал, с цел да се осведомяват жителите, добавя Колев. По тематиката Вирусът, употребен при вълната от хакерски атаки, употребява накърнимост на Windows Вълна от хакерски атаки удари Украйна и Русия, популяризира се и в други държави

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР