КФН разреши на десети играч да навлезе на пенсионния пазар

...
Коментари Харесай

ДаллБогг: Пенсия

КФН позволи на десети състезател да навлезе на пенсионния пазар в България Новакът в бранша е благосъстоятелност на едноименния осигурител, следен от Тихомир Каменов, който е по-известен с фармацевтичния си бизнес Стартът от нулата, когато към този момент стартира изплащането на пенсии, ще е мъчно, както и завземането на дял на към този момент разпределения пазар
Азбучно предписание в бизнеса е, че в случай че стъпиш пръв на някой пазар, имаш голямо преимущество. Това важи с особена мощ при българското пенсионно обезпечаване. Последният състезател, получил лиценз и почнал активност през далечната 2008 година, е Пенсионноосигурителен институт. И 13 години по-късно той си остава джудже с към 1% от ръководените в бранша 18 милиарда лева активи. А сумарно с другите две сдружения, които не съществуват от самата зора на частните фондове, трите държат едвам 5% дял.

Затова и новината, че в този момент въпреки всичко има публикуван лиценз от Комисията за финансов контрол (КФН) и желание на нов, десети, състезател за нахлуване, сама по себе си е любопитна. Пенсионната компания " ДаллБогг: Живот и здраве " ще е дъщерно сдружение на едноименния осигурител, следен от Тихомир Каменов, който е по-известен с вложенията си в здравния бранш. В застраховането той навлезе в началото като здравен фонд, само че след нападателна преориентация в този момент е номер 3 по премиен доход от " Гражданска отговорност ". За разлика от мощно ценово сензитивния пазар на автозастраховки обаче при пенсионното обезпечаване бързо разбъркване на пластовете граничи с невъзможното.

Причините за това са сложни, само че най-много се дължат на всеобщата индиферентност към спомагателното наложително пенсионно обезпечаване. То пък е разследване от относително дребните натрупвания по партидите на хората, а пък това се дължи на композиция от сива стопанска система, занижени вноски по отношение на истинския модел, релативно високи такси и удръжки и чести политически офанзиви по тематиката. От новата компания не дават изключително безапелационна поръчка с какъв бизнес проект считат да се наместят в тази комплицирана среда.
Десетият състезател
Тихомир Каменов е правист, само че последните 30 години името му се свързва непроменяемо с фармацията. Първата му компания - търговецът на едро с медикаменти " Търговска лига ", е учредена през 1991 година Дълги години по време на прехода и преди приемането на България в Европейски Съюз тя е на практика монополист в извънредното посланичество на интернационалните фармацевтични концерни на българския пазар, както и в доставките на медикаменти за болничния пазар, като по време на ръководството на Национална движение „Симеон Втори" доближава пазарни дялове от към 45%. По същото време групата стопанисва и верига аптеки - " Образцови аптеки ".

В началото на 2000 година групата построява фармацевтично произвеждане с марката " Чайкафарма ", която има фабрики във Варна и Пловдив и следва да построи индустриална мощ и в София. След построяването на заводите групата се отдръпва от аптечния и дистрибуторския бизнес, като сега търгува на едро най-вече със личните си медикаменти и стеснен подбор от останалите фармацевтични производители, само че все пак " Търговска лига " има обороти към 100 млн. лева годишно, което съставлява към 7% пазарен дял в доставките на медикаменти в България.
Капитал - брой 23
През последните близо 15 години групата стартира да развива болничен бизнес под марката Български кардиологичен институт. Първите лечебни заведения са инвазивни кардиологии, сега групата е притежател на седем лечебни заведения - в Шумен, Ямбол, Варна, Велико Търново, Плевен и Бургас, като пет от тях са профилирани единствено в лекуването на сърдечно-съдови болести. Две от тях, в Бургас и Плевен, са многопрофилни с акцент върху кардиохирургията, неврохирургията и онкологията и работят под марката " Сърце и мозък ". Освен това групата има и 15 медицински центъра.

През 2008 година групата основава застрахователната компания " ДаллБогг: Живот и Здраве ", която в началото се занимава единствено със здравни застраховки, само че по-късно придобива лиценз и за общозастрахователно сдружение. По принцип съчетаването на обезпечаване и обезпечаване не е изненадващо и множеството огромни играчи на българския пазар са част от такива групи. " Доверие " е благосъстоятелност на Vienna Insurance Group, която в България управлява и " Булстрад ". " Алианц " също е част от финансов холдинг, който включва осигурител и банка, а белгийската KBC (която в България управлява ОББ и ДЗИ) неотдавна закупи NN. От огромните единствено " ДСК-Родина " е без обезпечаване в групата, само че следено от банка.

От фондовете с локални притежатели също всички са официално или неофициално свързани със застрахователи - " ЦКБ-Сила ", дъщерно на " Химимпорт ", под чиято шапка е и " Армеец ". " Съгласие " е косвено обвързвана със същата група въпреки и официално да е част от паралелна финансова конструкция, в която също има и едноименен осигурител. " Бъдеще " се свързва с " Еврохолд България " и притежавания от него " Евроинс ". " Топлина " се управлява публично от Христо Ковачки, който е мажоритарен притежател и на ОЗК, а Пенсионноосигурителен институт е обвързвано със притежателите на " Лев инс ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР