КФН е готова да приеме разумните предложения за бонус-малус. Това

...
КФН е готова да приеме разумните предложения за бонус-малус. Това
Коментари Харесай

Адвокат: Защо бонус - малус се гради на база нарушения, а не на данни от застрахователи?

КФН е подготвена да одобри рационалните оферти за " бонус-малус ". Това сподели юрист Цветанка Крумова, която посочи, че по този начин и не са показани съответстващи данни какъв брой водачи в България може да се смятат за дисциплинирани на база заплащания по застраховки " Гражданска отговорност ". Щом няма връзка сред системите на Гаранционния фонд и КАТ, няма по какъв начин да има данни, посочи юристът.

Защо се потегли да се гради " бонус-малус " на база нарушаванията на пътя, а не на статистиката на застрахователите, попита още юристът. И добави – не открих нито една страна с малус 400%, максимумът бил 200%, а в Румъния е 80%. Трябва да бъде преосмислена таблицата, счита тя, като добави още един мотив - с изключение на процентите, да се премислят и стъпките, тъй като има десетгодишна отминалост за някои закононарушения, а да си изчистиш малуса до нулево равнище ти трябват 12 години.

Поне на мен не ми стана ясно какво ще стане с " равния старт” за всички водачи що се отнася до " бонус – малус ", добави и съпредседателят на " Зелените " Владислав Панев. А Владимир Тодоров, ръководител на Асоциациацията на потърпевшите от злополуките, уточни пред Нова телевизия, че няма по какъв начин да има по-релевантно предложение от КФН, с изключение на еднакъв старт, тъй като в България няма персонални досиета и досиета на база регистрационни номера за нарушаванията на пътя, с цел да има точна статистика.

Не считам, че би трябвало да се пишат имената на водача в талона, съобщи Крумова, в контраст на позицията на Панев, който вижда в това добра мярка.

Панев и Крумова се сблъскаха и по различен въпрос – дали държавните и общинските коли би трябвало да влизат в "
бонус – малус " . Панев счита, че е разумно, до момента в който Крумова уточни, че с изключение на държавните и общинските коли, би трябвало и „ корпоративните” т.е. превозвачите да не влизат в " бонус – малус ". Ако ги изключим, най-нарушаващите разпоредбите водачи няма да понесат следствията, не се съгласи Панев.

Редактор: Деница Райкова

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР