Кейт Алис Бланшет се ражда на 14 май 1969 година

...
Кейт Алис Бланшет се ражда на 14 май 1969 година
Коментари Харесай

Непокорната австралийска „кралица“ с пронизващ поглед: Кейт Бланшет на 50

Кейт Алис Бланшет се ражда на 14 май 1969 година в Мелбърн (Австралия).

Баща й умира, когато момичето е на 10 години, и Кейт, дружно с брат си и сестра си, е отгледана от майка им. В Мелбърнския университет Кейт Бланшет учи стопанска система и изкуство, до момента в който не взема решение, че това не я интересува доста. Скоро се трансферира в влиятелната Национална академия за драма в Сидни.

Вижте ТУК най-стилните моменти на Кейт Бланшет >>>

Завършила академията през 1992 година, Бланшет стартира да играе на сцените на сиднейските театри и скоро завоюва самопризнание и известност.

Още през 1993 година печели едновременно две награди: на столичните театрални критици - като най-хубава дебютантка, и премията "Роузмонт " - като най-хубава актриса в ролята на Каръл в "Олеана " на Дейвид Мамет.

Триумфът на театралната сцена отвел Кейт Бланшет в малкия екран, където тя се снима в разнообразни филми (между тях драмата "Heartlands " и полицейският сериал "Police Rescue ").

Актьорското й майсторство притегля вниманието на режисьора Брус Бересфорд, който я кани за ролята на Сюзан Маккарти във военната драма "Paradise Road ". Филмът, в който вземат участие още Глен Клоуз и Франсис Макдорманд, излиза на екраните през 1997 година и става дебют на акрисата в киното. С играта си в комедията „ Thank God He Met Lizzie” (1997) Кейт печели премията на Австралийския киноинститут като най-хубава актриса.

 Кейт Бланшет Getty

След това се снима в мелодрамата на Гилиън Армстронг „ Оскар и Лусинда " (по книгата на Питър Кари), а неин сътрудник на снимачната площадка е Ралф Файнс. Световното самопризнание настига надарената актриса, откакто по екраните излиза историческата драма на Шекхар Капур „ Елизабет ".

За осъществяването си на основната роля на кралицата-девственица Кейт Бланшет получава хвалебствия от критиците, а също и някои от най-престижните награди в света на киното – „ Златен глобус” и премията на Британската киноакадемия; получава и номинация за „ Оскар”.

Вижте ТУК най-стилните моменти на Кейт Бланшет >>>

Следват нови креативен задания, измежду които функции в екранизациите по пиесата на Оскар Уайлд "Идеалният брачен партньор " и в бестселъра на Патриша Хайсмит "Талантливият мистър Рипли ". В зората на новия век Кейт Бланшет се трансформира в една от най-търсените акриси, а функциите й следват една след друга: "Мъжът, който плачеше " на Сали Потър, мистичният трилър "Дарбата ", приключенската комедия "Бандити " на Бари Левинсън, в която й партнират Били Боб Торнтън и Брус Уилис, "Местни вести " на Ласе Халстрьом.

 Кейт Бланшет Getty

Появява се и в облика на кралицата на елфите Галадриел в трилогията на Питър Джаксън „ Властелинът на пръстените ".

През 2002 година Бланшет е заета със фотоси във кино лентата на Том Тиквер по сюжет Кшиштоф Кешловски "Небеса ".

Следва ролята на непокорна журналистка в снимания по действителни събития „ Вероника Герен”, на обезверена майка в уестърна „ В неизвестност” и на самата Катрин Хепбърн в „ Авиаторът” на Мартин Скорсезе. Кейт Бланшет игра удивително и в „ Записки по един скандал”, като и тя, и партньорката й Джуди Денч получиха номинации за „ Оскар”.

 Кейт Бланшет Getty

На 5 декември 2008 година Кейт Бланшет е почетена със звезда на Холивудската Алея на славата.

През 1996 година Бланшет се среща с драматурга и сценарист Андрю Ъптън, за който се омъжва на 29 декември 1997 година те имат трима синове : Дашиъл Джон (р. 3 декември 2001), Роман Робърт (р. 23 април 2004) и Игнейшъс Мартин (р. 13 април 2008).

Актрисата има две награди „ Оскар “ - първата получава през 2005 година за поддържащата си роля в „ Авиатор “, а през 2014 година - за основна роля в „ Син жасмин “.

Вижте ТУК най-стилните моменти на Кейт Бланшет >>>
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР