КЕВР утвърждава цени на ВиК услуги за 2018 г. и

...
КЕВР утвърждава цени на ВиК услуги за 2018 г. и
Коментари Харесай

Иванов към Манолова: КЕВР спазва законите за ВиК услугите, институциите са виновни за пропуските


КЕВР утвърждава цени на ВиК услуги за 2018 година и това е в сходство с настоящите нормативни условия. Следва да отправите своите оферти към институциите, които са предложили и одобрили цитираната нормативна корекция.

Това се акцентира в изпратено през днешния ден писмо на ръководителя на КЕВР доцент доктор Иван Иванов до омбудсмана Мая Манолова.

Вчера Манолова изпрати остро мнение до ръководителя на Комисията за енергийно и водно контролиране по отношение на идното нарастване на ВиК услугите от 1 януари 2018 година в 14 области в страната .

В писмото тя акцентира, че „ вярното установяване на цените на ВиК услугите е въпрос от социална значителност за развиване на ВиК бранша “. Манолова показва, че на процедура КЕВР и ВиК сдруженията разискват цени, които се заплащат от трета страна, без последната да има опция да вземе отношение по тях. „ Това, като се изключи че е незаконосъобразно, е и аморално “, безапелационен е публичният бранител. В мнението си до ръководителя на КЕВР тя подчертава и върху обстоятелството, че вместо инфлацията от м. януари до м. октомври т.г., която е 0,7 %, регулаторът е взел поради информация от м. декември 2016 година до края на м. октомври т.г. – 1,9 %.

Днес Иванов дава отговор също с писмо, адресирано и до районния министър Николай Нанков. В него ръководителят на КЕВР показва:

„ Във връзка с извършеното на 07.12.2017 година намерено съвещание в постройката на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР, Комисията) като част от административното произвеждане по изменение на утвърдените цени на ВиК услуги за 2018 година по реда на член 6, т. 2 и член 29 от Наредбата за контролиране на цените на водоснабдителните и канализационните услуги (НРЦВКУ) и т. 51 – 52 от Указанията за формиране на цените на водоснабдителните и канализационните услуги посредством метода „ горна граница на цени “ за регулаторния интервал 2017-2021 година (Указания НРЦВКУ), и направените от Вас устни изявления, бихме желали да Ви осведомяваме за следното:

Напълно споделяме изказаните от Вас терзания по отношение на жалбите на консуматори в разнообразни обитаеми места против покачването на цените на ВиК услугите, които досега са получавали услугата снабдяване на вода на по-ниска цена заради обстоятелството, че водоснабдяването в тези обитаеми места се прави по гравитачен прийом. Същевременно показаната от Вас информация, че „ законът дава и опция за изключения, т.е. въпросният ВиК оператор да съобрази цената на водата на територията на региона с типа водоснабдяване “ не дава отговор на истината.

Съществувалата до 2015 година редакция на член 14, алинея 1 от ЗРВКУ даваше опция ВиК операторите да показват за одобряване от комисията цени на ВиК услуги според от потребяваното количество вода и технологията на извличане и снабдяване на водата. След промените в Дъждовни води, бр. 58 от 2015 година, тази опция е отстранена, и във въведената нова алинея 2 на член 14 от ЗРВКУ е посочено следното: В и К операторите ползват правилото на единна цена на В и К услуга на обособената територия. Принципът се съблюдава наложително за цените на В и К услугите " снабдяване на вода на потребителите и/или на други В и К оператори " и " отклоняване на отпадъчните води ". За страдание законодателят не планува опция за гладко или поетапно въвеждане на правилото на единна цена на ВиК услугите в рамките на обособената територия. КЕВР съблюдава и ползва нормативните условия, и в тази връзка считаме, че следва да отправите своите оферти към институциите, които са предложили и одобрили цитираната нормативна корекция.

КЕВР ползва наредбите на НРЦВКУ (приета с Постановление на Министерски съвет №8 от 2016 година, обнародван Дъждовни води бр. 6 от 2016 г.), като според член 29, алинея 1 при използване на методите на ценово контролиране " горна граница на цени " и " горна граница на доходи " утвърдените цени за всяка година от бизнесплана се променят служебно от Комисията в сходство с член 6, т. 2 и 3 по отношение на член 4; а според алинея 2 промените по алинея 1 се правят годишно с решение на Комисията, което се взема в закрито съвещание преди началото на ценовия интервал, за който се отнасят.

Приетите от Министерски съвет през 2016 година нови наредби за контролиране на качеството и цените на ВиК услугите са съобразени с настъпилите промени в бранш ВиК, и целят да вкарат предвидима и устойчива регулаторна среда, посредством която да се подкрепи постигането на задачите в Стратегия за развиване на бранш ВиК, утвърдена с решение на Министерски съвет № 269 от 07.05.2014 година

В тази връзка новата регулаторна рамка, при която с едно решение КЕВР утвърждава 5-годишен бизнес проект за развиване на активността на ВиК оператора, утвърждава цени на ВиК услуги за първата година и утвърждава цени на ВиК услуги за идващите години от интервала, които в следствие се променят по ясни правила е основна за осъществяване на стратегическата цел за реализиране на резистентност на ВиК бранша.

КЕВР утвърждава цени на ВиК услуги за 2018 година, които към този момент са утвърдени от Комисията, и това е в сходство с настоящите нормативни условия, с задачите които Република България си е сложила, и с поетите задължения от страната към ЕК за развиване на ВиК бранша.

Поставените въпроси по отношение на опциите за правосъдно обжалване на актовете на регулатора са отвън предмета на актуалното административно произвеждане от една страна, а въпреки това точно съдът е органът, който дефинира дали ще бъде почетена дадена тъжба, и дали ще бъде формирано правосъдно произвеждане.

Извън тематиката на настоящото административно произвеждане са и поставените въпроси за одобрение на общи условия за даване на ВиК услуги. Все отново бихме желали да Ви напомним, че все още ВиК секторът е единственият колективен бранш, в който са утвърдени и се ползват единни Общи условия на всички сдружения в цялата страна. Това беше реализирано по самодейност на Комисията през 2014 година, като представители на Омбудсмана на Република България подкрепиха тогава този развой, за което още веднъж показваме нашата признателност.

По отношение на поставените въпроси за потребността от осъществяване на публично разискване следва да се уточни, че в хода на административното произвеждане по одобряването на бизнес проект, одобряване и одобрение на цени на ВиК услуги за всяко едно от сдружението са провеждани намерено съвещание и публично разискване.

Омбудсманът на Република България е канен с публично писмо от страна на КЕВР за всяко едно публично разискване. Представител на Омбудсманът се е отзовал и е взел присъединяване единствено в извършеното на 03.02.2017 година публично разискване за „ Софийска вода “ АД, само че не се отзовал на нито едно от останалите 15 публични разисквания, нито е показал свое мнение в законоустановения 14-дневен период след тяхното осъществяване.

Настоящето произвеждане по реда на член 29 от НРЦВКУ е за изменение на към този момент утвърдените със съответните решения на Комисията цени на ВиК услуги в границите на производствата по одобрение на бизнес проектите на ВиК операторите, и се прави при прецизно съблюдаване на т. 51-52 от Указания НРЦВКУ, както и на всички използвани нормативни условия.

По отношение на поставеният въпрос за това каква е използванатата от КЕВР инфлация в процедурата за изменение на утвърдените цени на ВиК услуги бихме желали да Ви посочим, че в напътствията на КЕВР доста ясно и тъкмо е посочено какви данни за инфлация ще употребява Комисията в процеса на изменение на утвърдените цени на ВиК услуги. Бихме желали да Ви напомним също по този начин, че напътствията за новия регулаторен интервал 2017-2021 година бяха признати от Комисията след извършена процедура по публично разискване. Същите са оповестени на интернет страницата на КЕВР, и са обществено налични за всички заинтригувани лица.

По отношение на поставеният въпрос за употребените данни за приход на разположение от семейството в отчета, предмет на разглеждане на откритото съвещание категорично е посочено, че информация за наличен средно-месечен паричен приход на разположение от семейството по области за 2016 година от проучване „ Статистика на приходите и изискванията на живот EU-SILC “ е предоставена от Национален статистически институт с писмо с вх. № В-04-00-56 от 08.11.2017 година

В умозаключение бихме желали да отбележим, че според член 10б, алинея 1 от Закона за водите, Министърът на районното развиване и благоустройството реализира държавната политика в бранша водоснабдяване и канализация на национално равнище. В тази връзка оферти за законодателни промени следва да бъдат отправени към способената за това институция, с цел да се реализиран желаните от Омбудсмана на Република България цели.

При реализиране на своите пълномощия Комисията е самостоятелна от изпълнителната власт и активността й се реализира въз основа на самостоятелност, безпристрастност, професионализъм, честност, поредност, гласност и бистрота. С оглед постигането на стабилно развиване и повишение на качеството на ВиК услугите, което да подсигурява и правата на потребителите е належащо провеждането на градивен разговор сред институциите с оглед идентифицирането на обективните проблеми в бранша, изясняването на отговорностите на съответните институции, намирането на подобаващите решения и тяхното осъществяване.
Отворени сме за градивен разговор с всички институции чиято цел е опазването на правата на потребителите. Гарантираме Ви, че сме подготвени да обсъдим всички Ваши градивни оферти които попадат в нормативната подготвеност на КЕВР “.


Етикети:
Предишна Случайна вест Следваща ОЩЕ ОТ Общество  България бележи прогрес в равенството сред половете България бележи прогрес в равенството сред половете  Календар с известни персони поддържа идея за раждаемостта у нас Календар с известни персони поддържа идея за раждаемостта у нас  От следващата година заплатен отпуск ще употребяват всички осиновители на деца до 5-годишна възраст От следващата година заплатен отпуск ще употребяват всички осиновители на деца до 5-годишна възраст  Коледен базар #БъдиДобър събра 3680 лв. за Holiday Heroes Коледен базар #БъдиДобър събра 3680 лв. за Holiday Heroes  Колко ще печелят ЧСИ-тата от събиране на санкции към КАТ - зависи Колко ще печелят ЧСИ-тата от събиране на санкции към КАТ - зависи Интервю Още Кметът на Карлово: Общинските лечебни заведения работят във враждебна среда
Емил Кабаиванов е кмет на Карлово – от 2003 до 2007 година...
Кметът на Царево: Заради бавенето с Общ устройствен план са пропаднали най-малко 100 мл Кметът на Ихтиман: Въртим се в обаян кръг с ел. подстанция и Кметът на Златоград Мирослав Янчев: Освен да подвигам популацията н Кметът на Горна Оряховица: Предложеният от АПИ вид за магистр коментара 0 Коментара Кафене добави коментар добави коментар Име: Всички Мъж Жена Защита: Избери типаж  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Избери страст  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Стари аватари  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Вашият коментар Затвори Коментирай
Екипът на actualno.com ви благодари, че употребявате кирилица за вашите мнения. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и персонални нападки, или обиди на расова, полова, етническа или верска основа, той ще бъде заличен от модератора на уеб страницата.
Най-стари Най-нови Най- Най- НАЙ-СПОДЕЛЯНИ  missing image Кметът на Ню Йорк: Взривът в Манхатън бе...
Днешната детонация в Манхатън, при която пострадаха четирима души, бе опит за терористичен акт, удостовери кметът на града Бил де Блазио....
Кметът на Карлово: Общинските лечебни заведения рабо... Македония усилва бюджета за защита Радев показа ограниченията по предварителна защита на прочие.. Продължава работата по повредата в парното... НАЙ-ЧЕТЕНИ  missing image Джино е огромният победител в Big Brother...
Джино е огромният победител в Big Brother: Most Wanted! Това стана ясно преди броени минути на финала на шоуто. Той побеждава във формат...
Дневен хороскоп за 12 декември Земетресение с магнитуд от 6 по Рихтер раз... Тежка злополука с рейс край Нова Загор... Не е смешка: Бареков подал сигнал до прокура... НАЙ-КОМЕНТИРАНИ  missing image Русия против НАТО - един от най-важните п...
Конфронтацията сред Русия и страните членки на НАТО е един от най-важните проблеми, с които Съединени американски щати ще би трябвало да се оправят през следващат...
Сидеров: Чувствам се като човек, който наи... Нено Димов отдръпна импортирания план за пром... Нено Димов обвърза втория въжен превоз на Банско с... Никога не е изключено да поведа хората по...  www.expert.bg  Квартал в столицата на Венецуела вкара лична валута Квартал в столицата на Венецуела вкара...  Осиновители на деца до 5-годишна възраст ще имат право на заплатен отпуск Осиновители на деца до 5-годишна възраст...  Най-много нови фрагменти при започване на 2018 възнамеряват да наемат в строителството Най-много нови фрагменти при започване на 2018...  Apple удостовери, че купува приложението Shazam Apple удостовери, че купува приложението S...  www.iwoman.bg  Това са най-манипулативните зодии Това са най-манипулативните зодии  София Филм Фест 2018 ще разпространява дейния метод на живот София Филм Фест 2018 ще разпространява акт...  Нещата, които мъжът ви желае да вършиме по-често Нещата, които мъжът ви желае да вършиме п...  4 преимущества на връзките от разстояние 4 преимущества на връзките от разстояние  http://www.sportlive.bg  В Испания: Арсенал контракти първи огромен трансфер за зимата В Испания: Арсенал контракти първи огромен...  Южна Корея взе дербито със Северна Корея в Токио Южна Корея взе дербито със Северна Корея...  Напрежение в Ливърпул, две от звездите на отбора в обтегнати връзки Напрежение в Ливърпул, две от звездите н...  Арсенал с финален опит да накара Йозил да преподпише Арсенал с финален опит да накара Йозил... Интервю Още Кметът на Карлово: Общинските лечебни заведения работят във враждебна среда
Емил Кабаиванов е кмет на Карлово – от 2003 до 2007 година...
Кметът на Царево: Заради бавенето с Общ устройствен план са пропаднали най-малко 100 мл Кметът на Ихтиман: Въртим се в обаян кръг с ел. подстанция и Кметът на Златоград Мирослав Янчев: Освен да подвигам популацията н Кметът на Горна Оряховица: Предложеният от АПИ вид за магистр Нови Най-четени Най-коментирани Италия разгласи изключително състояние поради гърмеж на газов хъб (ВИДЕО)... 46 0 ДСБ: Пореден безочлив опит за ускорение на новите ски градежи в Банско... 31 0 Нимиц: Македония ще има ново име през 2018 година... 97 0 София Филм Фест 2018 ще разпространява дейния метод на живот... 105 0 България бележи прогрес в равенството сред половете... 65 0

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР