КЕВР следи сделката за закупуване на активите на ЧЕЗ от

...
КЕВР следи сделката за закупуване на активите на ЧЕЗ от
Коментари Харесай

КЕВР има готовност да провери сделката за закупуване активите на ЧЕЗ

КЕВР следи договорката за закупуване на активите на ЧЕЗ от "Еврохолд " и в случай че се стигне до такава, ще извърши инспекция. Това увери Иван Иванов, ръководител на Комисията по енергийно и водно контролиране /КЕВР/. Иванов взе участие в съвещание на парламентарната комисия по енергетика, на което се разискаха промени в Закона за енергетиката, регламентиращи либерализацията на пазара на природен газ. В съвещанието взе участие заместник-директорът на Генерална дирекция "Енергетика " в Европейска комисия Клаус Дитер Борхард.

Иванов сподели, че в случай че се наложи инспекция от страна на КЕВР, регулаторът ще извърши закона. "В момента ние следим това, което се случва в договорката сред ЧЕЗ и "Еврохолд " и в случай че се мине през всички останали институции, които би трябвало да дадат позволение, най-после се произнася КЕВР. Ние ще осъществим закона, подобен какъвто е ", разяснява Иванов.

По думите му, към момента не са ясни критериите, по които КЕВР ще извърши инспекцията, защото институциите, които е трябвало да приготвят такива, не са го създали.

"В последна сметка, в случай че се стигне до нас, ние сами ще се постараем да създадем обективните критерии. Надявам се фактически, в случай че се стигне до тази инспекция, да бъдем подкрепени в изработването им ", сподели Иван Иванов.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова съобщи пред медиите, че няма да бъде направено нищо, което да нанесе щета или да сложи под риск енергийната сигурност на страната и българските консуматори. Тя сподели, че не е имала срещи нито с "Инерком ", нито с новия покупател

. "Както постоянно съм пояснявала, това е договорка, която се осъществя по реда на чешкото законодателство, нашето държавно управление няма касателство към този въпрос. За нас е значимо да бъде обезпечена сигурността на електроенергийната система на страната ", разяснява министър Петкова. Тя напомни, че всеки евентуален покупател на активите на ЧЕЗ ще премине през оценка от Комисията за отбрана от конкуренция /КЗК/, Комисията за финансов контрол /КФН/ и българския енергиен регулатор - КЕВР.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР