КЕВР ще провери как всички топлофикации са отразили поевтиняването на

...
КЕВР ще провери как всички топлофикации са отразили поевтиняването на
Коментари Харесай

Експерт разясни защо се стигна до хаос със сметките за парно

КЕВР ще ревизира по какъв начин всички топлофикации са отразили поевтиняването на топлинната сила в сметките. Това стана ясно, откакто омбудсманът Диана Ковачева изиска инспекция на сметките на клиентите на " Топлофикация - София ". Защо се стигна до високи сметки и безпорядък с фактурите за парно?

" Системата постоянно е прибирала пари на ръка, изключително в другите отоплителни сезони. Сега имаме и понижение на цената за дълъг интервал обратно. Намалението на естествената газ беше с към 40%, само че беше за април. КЕВР дефинира цена за понижение на топлинната сила от 1 юли до 31 март с към 11% надолу ", изясни публичният медиатор на ''Топлофикация – София'' Деян Дянков пред Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че е имало доста уточнения от страна на " Топлофикация " и специалисти по тематиката, било е задоволително комуникирано с жителите.
" В изравнителната сметка има рубрика " фактурирано ползване " и " действително ползване " през годината - разликата е за възобновяване или доплащане, само че това е разликата за потребена сила. Имаме равнене от потребена сила, второ - на никое място в сметката не написа какво е платено от клиента по партидата. В общата фактура на " Топлофикация " са в детайли обяснени нещата. Разликата в потреблението може да ви се върне на каса, само че разликата в цената може да бъде приспадната от бъдещо взимане ", обясни Дянков в студиото на " България заран ".

Според него осведомителната система непрестанно се надгражда и към този момент може да се видят доста неща, които да успокоят клиентите.

" Пълното успокоение ще настъпи, когато минем в действителен месечен доклад. Това ще стане в най-скоро време, допускам. Сега, за жалост, ще има неясноти при клиентите ", уточни публичният медиатор на ''Топлофикация – София''.
От думите му стана ясно, че даже 1 градус температурна разлика за месеца оказва основна разлика върху потреблението и фактурите. Когато има мощен вятър, охлаждането на постройките е по-сериозно и рефлектира върху отоплението на парцелите.

" На 31 август изтича срокът за възражения пред компаниите за дялово систематизиране. Повечето от хората възразяват самите фактури, които са издадени от " Топлофикация ". Може и на имейл, може и в прът центъра - ще разясним, няма да пропуснем никого ", сподели още Дянков и още веднъж предложи действителен месечен доклад.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР