КЕВР повишава цената на газа с близо 10 на сто

...
КЕВР повишава цената на газа с близо 10 на сто
Коментари Харесай

КЕВР повиши цената на газа с близо 10%

КЕВР покачва цената на газа с близо 10 на 100 по отношение на предходния месец. Увеличението е с 9,14 лв.. Така през ноември цената на синьото гориво беше 93,19 лева./MWh., а от през днешния ден става на 102,33 лева./MWh.

Новата цена е формирана по искане на „ Булгаргаз “ ЕАД. Според комисията актуализацията е по отношение на пазарните показатели на европейските газови хъбове към 30.11.2021 година

Повишението е вследствие на повишаване на цените на интернационалните газови пазари през последните дни на м. ноември и се разминава с пръвоначално плануванаъа цена от „ Булгаргаз “ ЕАД. От там акцентират, че макар покачването, цената, която сдружението предлага за българския пазар е с близо 35% по-ниска от цените на европейските газови хъбове.

Според тях по този метод на потребителите у нас се обезпечава доста ценово преимущество, спрямо потребителите в Европа.

В новата цена от 102,33 лева./MWh са включени съставния елемент цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи, съставния елемент за активността „ социална доставка “ по член 17, алинея 7 от НРЦПГ и съставния елемент за компенсиране на разноски по член 11а, алинея 2 от НРЦПГ, покриваща разноските на " Булгаргаз " ЕАД за предпазване на количества в подземното газово вместилище „ Чирен “ в осъществяване на отговорности по Плана за деяние при изключителни обстановки.

Повишението е осъществено законосъобразно и при спазени всички процедури. Решението на КЕВР ще бъде оповестено на интернет страницата на регулатора.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР