КЕВР потвърди по-ниската цена на газа за майКомисията за енергийно

...
КЕВР потвърди по-ниската цена на газа за майКомисията за енергийно
Коментари Харесай

Новините от седмицата: Бюджетът се отдалечава; Природният газ поевтинява

КЕВР удостовери по-ниската цена на газа за май
Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) утвърди цена на природния газ за месец май в размер на 77.55 лв./MWh (без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС). На тази цена „ Булгаргаз “ ЕАД ще продава природен газ на крайните доставчици и на лица, на които е издадена лицензия за произвеждане и транспорт на топлинна сила.
Да спечелиш вниманието на Vogue: Две българки, влюбени в поезията и керамиката
Вървим по тясна павирана уличка в столичния квартал „ Лозенец “. Точно по средата, сгушено сред дърветата и красивите лалета, откриваме ателието и магазин Pottery and Poetry. На входа ни посреща Мария Балева с ароматно кафе, сервирано в керамична чаша, ръчно направена от нея.
ГЕРБ и ПП-ДБ отдалечават Бюджет 2023 с няколко месеца
Заявката на двете най-големи политически сили – ГЕРБ и обединяването от „ Продължаваме промяната “ и „ Демократична България “ – за отменяне на проектобюджета на служебния кабинет със свръхдефицит от 6.4% отдалечава приемането на фискална рамка за тази година с още няколко месеца.
Южноафриканската Solar MD открива фабрика за акумулатори в Русе
Южноафриканската Solar MD открива фабрика за произвеждане на акумулатори в Русе – родният град на един от съоснователите на компанията Калоян Димов. Компанията е учредена през 2014 година и създава литиево-желязофосфатни акумулатори за предпазване на зелена сила.
Шишков отново пробва да направи противозаконните градежи „ търпими “
Регионалният министър Иван Шишков още веднъж ще предложи на на депутатите способ, по който големи инфраструктурни обекти в страната, които от последните 2 години се спрягат за противозаконни, защото са строени без строителни бумаги, да станат търпими. За задачата е качен законопроект с промени в Закона за устройство на територията.
България получи достъп до евромилиарди за развиване на технологии за акумулатори
С вяра да притегли огромни вложители в региона на електромобилността България публично се причисли към Европейския алианс за акумулатори, през който цели да развие капацитета си в тази сфера. В Алианса страната ни ще бъде представлявана от Българската организация за вложения (БАИ), която желае да я трансформира в европейски водач в производството на технологии за електромобилност и на системи за предпазване на сила.
Българските транспортни компании получават отстъпка от тол таксите
Тол таксите ще бъдат увеличени двойно от 1 юли, само че единствено за интернационалните превозвачи. Българският транспортен отрасъл ще употребява отстъпки за преминато разстояние, т.е. ще се употребява правилото " разрушаваш повече пътищата, плащаш по-малко ". Това излиза наяве от изявление на зам.-регионалния министър Николай Шушков за БНР. На този декор отрасловото ведомство разчита народните представители да гласоподават рекорден бюджет за поддръжка и строителство на пътища в страната.
100% разноски по Плана за възобновяване, 0% доходи – допустимо е
Теоретично България би могла да направи 100% от разноските, изисквани по Плана за възобновяване, само че да получи 0% от приходите. Това изясни вицепремиерът Атанас Пеканов, отговаряйки задочно на Асен Василев, който през уикенда упрекна Министерството на финансите, че е объркало бюджета точно по линия на приходите и разноските по Плана.
„ Всичко сме си дали прошка “: ГЕРБ и ПП-ДБ стартират детайлната законодателна работа
В доброжелателен и другарски звук протече първата лидерска среща сред двете водещи обединения – ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Взаимно те разискаха бъдещите си дейности, които ще последват след връчването на първия изследователски мандат и вероятно продължение на процедурата по-късно. Направи усещане, че липсваха изявления от страна на „ Демократична България “ – Христо Иванов беше на масата на договарянията, само че не взе думата в нито един миг от 30-минутната среща.
Жокери от МФ: ограничения, които да свият големия недостиг в бюджета
Служебното държавно управление на президента Румен Радев внася в Народното събрание проектобюджет със свръхдефицит от 6.4% – стойност, която за последно е залагана предишния век. Финансовото министерство на практика оставя депутатите сами да измислят по какъв начин да свият " дупката " в бюджета с доловена лека засегнатост от това, че политическите сили в новия парламент не припознат концепциите на министър Росица Велкова за промени в данъчната система.
„ Пръстен на солидарността “: Още азерски газ потича към Европейски Съюз през България
Газовата година на България продължава с огромно, основно съглашение в региона. Днес в София беше подписан меморандум сред пет страни – България, Румъния, Унгария и Словакия, Азербайджан (SOCAR) – за увеличение на доставките на азерски природен газ.
Българска народна банка се включва в борбата с високата инфлация в България
Управителният съвет на Българската национална банка (БНБ) взе решение да усили двойно наложителните минимални запаси, които банките поддържат. Считано от 1 юни процентът на наложителните минимални запаси по привлечените от банките средства от нерезиденти се усилва от 5 на 10%. Месец по-късно ще бъдат увеличени до 12%.
Tърговете за нови влакове и локомотиви най-сетне са пуснати
Министерство на превоза най-сетне пусна поръчките за нови влакове и локомотиви, финансирани по линия на Плана за възобновяване и резистентност и с бюджетни средства. Това се случва след съвсем 1-годишно закъснение от заложения график в Плана. Търговете трябваше да бъдат стартирани още през второто тримесечие на 2022 година – до края на юни.
„ Соф Кънект “ стартира проектирането на Терминал 3 на Летище София
Концесионерът на столичното летище се заема с проектирането на Терминал 3. „ СОФ Кънект “ към този момент има подготвен концептуален план, който до няколко седмици ще бъде показан на обществеността. Това заяви информационният шеф на аеропорта Росен Бъчваров в изявление за Българска национална телевизия. Освен това към този момент има определен архитект и за ремонта на Терминал 2.
Президентът Клинтън събира водачите в България в търсене на значими решения
Американският президент Бил Клинтън (1993 – 2001 г.) ще посети България идващия месец в границите на Глобалната самодейност на Клинтън (CGI), сплотяваща водачи от частния и обществения бранш, с цел да търсят решения на належащите световни провокации.
Чуждите вложители заобикалят България поради непредсказуемата бизнес среда
Чуждестранните вложители не виждат предсказуема среда за бизнес в България. Това се вижда както със сравнението на задграничните вложения в България и нейните съседки, по този начин и от статистиката за реинвестирана облага у нас. Това описаха лекторите на специфичната конференция „ Стабилност в турбулентни времена “ на водача по обезпечаване на вземания Coface.
ЕСО ще влага 93 млн. евро в държавни зарядни станции
Електроенергийният систематичен оператор (ЕСО) още веднъж заприказва за проекта си да построи държавни зарядни станции в цялата страна. Това е обвързвано с огромната електрификация на превоза както в България, по този начин и в света.
Жилищното кредитиране в България чупи нови върхове
Стойностният размер на жилищното кредитиране в България към края на първото тримесечие сложи нов връх, надхвърляйки 17 милиарда лева През месец март сумата пораства с обичайните за последните две години към 200 млн. лева, демонстрира статистиката на Българската национална банка.
„ Ще строим, до момента в който се купува “: Ще продължи ли бурното строителство в София?
Хаотичното изникване на здания, другият дизайн и калните тротоари, по които вървим, са вследствие на сбъркания общ организационен проект на София и неналичието на съгласуваност сред общината и частния бизнес. Това стана ясно от думите на вложители и архитекти, които взеха присъединяване в днешното събитие HOME Design & Architecture Day 2023. Според тях жителите на града страдат повече от това, че няма места за паркиране, в сравнение с от неналичието на детски площадки и паркове.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР