КЕВР наложи глоба заради манипулация.На заседание, проведено на 23.03.2023 г.,

...
КЕВР наложи глоба заради манипулация.На заседание, проведено на 23.03.2023 г.,
Коментари Харесай

КЕВР глоби енергийно дружество за манипулация на пазара

КЕВР наложи санкция поради операция.

На съвещание, извършено на 23.03.2023 година, Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) одобри решение, с което наложи имуществена глоба в размер на 165 238 лева на " Енерджи Съплай “ ЕООД за осъществена операция на пазара. Установено е, че това е ставало посредством разслояване на нареждания (layering) и издаване на лъжливи поръчки (spoofing), което е нарушаване по член 5 от Регламент (ЕС) № 1227/2011 година на Европейския парламент и на Съвета от 25 октомври 2011 година по отношение на интегритета и прозрачността на пазара за търговия на едро с сила (REMIT). Нарушението е осъществено за интервала 01.01.2021 година – 31.03.2022 година на пазарен сегмент " В рамките на деня “ на БНЕБ ЕАД, оповестиха от Комисията.

Съгласно REMIT операция посредством разслояване и лъжливи поръчки е налице при " издаване на голям брой или огромни нареждания за търговия в едната страна на дневника за нареждания, постоянно надалеч от най-високата оферта " купува “ и най-ниската оферта " продава “, за да бъде осъществена търговия в другата страна на дневника за нареждания. След осъществяване на търговията, нарежданията се анулират без желание да бъдат изпълнени — тази процедура нормално е известна като разслояване на поръчки и лъжливи поръчки “.

След използване на знаците на Насоките за разслояване и лъжливо държание, направени от европейската Агенция за съдействие на енергийните регулатори /АСРЕ/, КЕВР откри, че " Енерджи Съплай “ ЕООД е издало фиктивни нареждания за продажба, с което е постигнало краткосрочно понижение на цената на избрани артикули само в своя полза. По този метод сдружението е основало усещане измежду останалите пазарни участници, че цената ще продължи да спада, което ги е подтикнало да продават на " Енерджи Съплай “ ЕООД електрическа енергия на по-ниски цени от тези, на които биха търгували, в случай че не беше манипулативното държание. След това голословно краткосрочно понижаване на цената, сдружението е отменило своите нареждания за продажба и действително е осъществявало транзакции за покупка на постигнатите по-ниски цени, посредством което е осъществило голословна облага. Това държание се дефинира като реализиране по манипулативен метод на покупко-продажби за разслояване и лъжливи поръчки на пазарен сегмент " В рамките на деня “.

С признатото решение Комисията наложи на сдружението неотложно да приключи откритото нарушаване, написа blagoevgrad24.bg.

Това е второто решение на регулатора за налагане на имуществени наказания на енергийни сдружения за открита операция на пазара на едро на сила в сходство с член 5 от Регламент (ЕС) № 1227/2011. С решение от 25.11.2022 година Комисията глоби шест енергийни сдружения, като им наложи имуществени наказания в общ размер 1 258 419 лева

КЕВР прави оценка високо ролята и поддръжката на Агенцията за съдействие на енергийните регулатори (АСРЕ) в процеса на следствие, в това число за предоставените уточнения, насоки и хрумвания по отношение на тълкуването на наредбите на REMIT и за осъществените контакти в дух на съдействие.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР