КЕВР има задължението да проконтролира заявеното от Топлофикация София“ намерение

...
КЕВР има задължението да проконтролира заявеното от Топлофикация София“ намерение
Коментари Харесай

Омбудсманът: Ако „Топлофикация” свали градусите, да компенсира гражданите

КЕВР има задължението да проконтролира декларираното от „ Топлофикация София “ желание за спестовност на природен газ, упорства омбудсманът
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати рекомендация до ръководителя на Комисията по енергийно и водно контролиране (КЕВР) Станислав Тодоров. В нея тя упорства да се ревизира декларираното от „ Топлофикация София “ ЕАД желание за спестовност на природен газ, с което ще се понижи температурата на топлоносителя за битово горещо водоснабдяване (БГВ) под нормативно избраното ниво.

Омбудсманът обръща внимание, че това значи, че ще се утежни качеството на топлоснабдителната услуга и би следвало за потребителите да се дефинира обективна отплата.

„ Смятам за изцяло неприемливи проектите, обявени от Валентин Терзийски, член на Надзорния съвет на „ Топлофикация София “ ЕАД, сдружението да премине към по-нискотемпературни режими, като намали температурата на топлоносителя от 60°C на 50°C - 55°C. Обръщам внимание, че съгласно личната оценка на Терзийски, резултатът от такова намаляване на температурата ще бъде минимална спестовност на природен газ “, написа публичният бранител.

Проф. Диана Ковачева акцентира, че продавачът е длъжен през неотоплителен интервал да подава топлинна сила с параметри на топлоносителя при водните топлопреносни мрежи, в сходство с поддържането на температурата на подгрятата вода за горещо водоснабдяване 55 на изхода от подгревателя към сградната апаратура - член 14, алинея 4 от Общите условия за продажба на топлинна сила за битови потребности от „ Топлофикация София “ ЕАД на клиенти в град София.

Омбудсманът добавя, че температурата на подгрятата вода се мери на изхода на подгревателя за битово горещо водоснабдяване, а при липса на премерване се приема температура 55 °С.

Проф. Ковачева упорства за мнение, защото по силата на член 76 от Закона за енергетиката, КЕВР има задължението да проконтролира декларираното от представителя на „ Топлофикация София “ желание за утежняване качеството на БГВ, в това число и за осъществяването от страна на лицензиантите на условията за сигурност на доставките на топлинна сила или природен газ.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР