КЕВР има решения за намаляване на цената на природния газ

...
КЕВР има решения за намаляване на цената на природния газ
Коментари Харесай

Валентин Николов: До края на месеца надплатената газ ще бъде върната на бизнеса

КЕВР има решения за понижаване на цената на природния газ за последните 9 месец. Булгаргаз ще сметне разликите сред остарели и нови цени. Компанията към този момент знае какви суми има да връща на клиентите си. Договорите са утвърдени към този момент. Всъщност следва физическото връщане на парите към бизнес, топлофикация и газоразпределителните сдружения този месец. Това съобщи пред Българска национална телевизия Валентин Николов народен представител от ГЕРБ и ръководител на комисията по енергетика в Народно събрание във връзка предстоящите суми, които би трябвало да получи всеки консуматор след предоговарянето на цената на природния газ сред Булгаргаз и Газпром.
КЕВР: С съвсем 35% поевтиняване на газа за юли и август предходната година
Всеки клиент в следствие ще получи писмо от Топлофикациите, с изчислената сума, която ще му бъде върната. Контролен орган в този развой е КЕВР, само че и самите жители би трябвало да алармират, изясни още той.
Държавните бензиностанции и държавната петролна компания (БПК)

В 43-тото заседание имаше нарочна комисия за горивата - по искане на опозицията и Корнелия Нинова. Бяха събрани много данни, Комисията за конкуренцията излезе с рекомендации за държавна интервенция в бизнеса, поради исторически аргументи като приватизация и прочие Но и поради надзор на данъчните хранилища.
БПК ще изземе част от функционалностите на страната и ще следи 90-дневните ресурси – от тях за 30 дни са ангажимент на страната, останалите на другите компании. Ще стопанисва складовете на държавния запас и ще сътвори нови, с цел да влязат на пазара и нови играчи, изясни Николов.
В закона е записана опцията, без да е категорично подчертана, това дружество да сътвори комерсиално сдружение, което да е собственик на бъдещите бензиностанции, които ще са към 100 броя. От една страна ще поддържат избрани региони без интерес за вложения, а от друга - ще са на огромни автомагистрали, с цел да управляват цените по автомагистрали и огромни пътища с по-ниски цени, разяснява още Николов желанията на страната.
Разковничето за повишение на конкуренцията е точно в данъчните хранилища – бензиностанциите е второстепенен проблем. Това е опция страната да се намеси при проблем, до момента в който складовете са главния фактор за липса на конкуренция на пазара на горивата, счита депутатът от ГЕРБ.
И въпреки всичко концепцията се доразработва: " Аз се колебая, че може да се получи спор на ползи , от една страна ДПК ще следи всички ресурси на участниците, а от друга – би трябвало да основава свои. Мисля, че това може да бъде избегнато със основаването на две сдружения, с цел да се разделят отговорностите на Държавната петролна компания. ", акцентира той.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР