КЕВР и Булгаргаз“ не работят по една и съща формула

...
КЕВР и Булгаргаз“ не работят по една и съща формула
Коментари Харесай

Булгаргаз и КЕВР изчисляват цената на газа по различен начин

КЕВР и „ Булгаргаз “ не работят по една и съща формула при пресмятане и прогнозиране на цената на газа. Това разгласи в изявление за bTV изпълнителният директор на „ Булгаргаз “ Николай Павлов по мотив огромните разминавания сред понижението на цената, по която получаваме синьото гориво от „ Газпром “, и понижението, което ще получат потребителите на топлофикациите.

„ Възстановяването на средствата за миналия интервал в размер на 202 млн. лева ще стане според закона. „ Булгаргаз “ към този момент е възстановил близо 104 млн. лева “, посочи Павлов. Според него в динамичните условия на пазара КВЕР би трябвало да има месечни прогнози, а не годишни.

Вчера стана ясно, че приблизително с 10% % по-ниски ще бъдат цените на топлинната сила за миналия сезон за клиентите на топлофикациите при контрактувано над 40% понижение на цената на газа със задна дата от „ Газпром “.  „ Булгаргаз “ трябва да върне надвзетите суми на своите консуматори - главно топофикационните и газоразпределителни сдружения, 75,9 млн. лв., като най-голямата част от сумата ще бъде върната на " Топлофикация-София " - 59,4 млн. лв.. 

От общата сума, която ще получат 22-те топлофикационни сдруженията, те ще би трябвало да възстановят на потребителите 40,1 млн. лева с Данък добавена стойност за потребената от тях топлинна сила през миналия интервал. Топлофикациите разполагат със период от 30 дни, с цел да преизчислят сметките на своите клиенти, откакто получат и данните от топлинните счетоводители.

За клиентите, които заплащат сметки на месечна база, приспадане на дължимите суми би трябвало да бъде направено в първата допустима фактура. Ако сумата е по-голяма, приспадането ще продължи до привършване на размера на понижението. За потребителите, които са на планиран доклад и заплащат употребената топлинна сила на годишна база, възобновяване на дължимите им суми ще бъде направено в изравнителните сметки. В тях категорично ще бъде посочена точната сума, която ще им бъде приспадната. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР