КЕВР да не допуска увеличение на тока, както иска НЕК.

...
КЕВР да не допуска увеличение на тока, както иска НЕК.
Коментари Харесай

Манолова призова КЕВР: Не допускайте увеличение на цената на тока!

КЕВР да не позволява нарастване на тока, както желае НЕК. Да намерят запаси и да понижат цената на тока, прикани в публичното разискване в КЕВР, извършено онлайн, ръководителят на Гражданската платформа „ Изправи се.БГ” Мая Манолова.

На съвещанието през днешния ден се разисква настояването на НЕК за повишение цената на тока по отношение на увеличени разноски за търгове за продажба на квоти на интернационалните пазари, което ще докара и до нарастване на цената на електрическата енергия за елементарните хора.

Според Манолова КЕВР не дефинира транспарантно разноските, включително спомагателните разноски, които би трябвало да се платят от Фонд „ Сигурност на електроенергийната система " на шест топлофикационни сдружения в общ размер на 16,7 млн. лева, като няма посочени нито количества, нито цени, нито обща стойност за заплащане на всяко едно поотделно. Припомняме, че КЕВР е изгубила и шестте каузи във Върховен административен съд и разноските са дължими.

Според Манолова не е ясно и по какъв начин са изчислени приходите от търговете за въглеродните излъчвания, включително и отчетната цена на квотите на въглеродния двуокис от Европейската електроенергийна борса за втората половина на 2020 година в размер на 28,93 евро/тон, както и прогнозата за цената на излъчванията през първата половина на 2021 година в размер на 31 евро/тон. Именно въз основата на това нарастване се постановат спомагателните разноски от фонд „ Сигурност на електроенергийната система " от горната точка, разясни Манолова.

Третият мотив на Манолова бе, че както през есента, „ Изправи се.БГ " изиска от КЕВР да не позволява нарастване на цената на парното, на фона на поевтиняването на природния газ, по този начин и в този момент КЕВР може да не извърши настояването на НЕК за увеличение на цената на тока, а да откри запаси за намаляването ѝ в най-тежките месеци на пандемията, икономическата рецесия и зимния сезон.

Манолова попита също въз основата на какви количества и цени са изчислени спомагателните доходи от 159 млн. лева, които ще бъдат получени от продажба на квоти по Закона за ограничение изменението на климата и ще постъпят във фонд „ Сигурност на електроенергийната система ".

По калкулации на специалисти на „ Изправи се.БГ " единствено за интервала от 1 юли 2020 година до 28 февруари 2021 година в „ Топлофикация София " ЕАД постъпват спомагателни доходи за над 20,8 млн. лева, с които средства потребителите безлихвено кредитират сдружението на столичния кмет Йорданка Фандъкова, а КЕВР не понижава цената на парното за потребителите.

Според Манолова тази особеност се дължи напълно на дейностите на КЕВР, които са непоследователни и потвърждават липса на всевъзможен професионализъм. КЕВР нарушава и Закона за енергетиката, като не съблюдава правилата за установяване на контролираните цени, които следва да са недискриминационни, учредени на справедливи критерии, транспарантни и разноските да са стопански обосновани.

КЕВР не е в положение да прави обосновани дълготрайни финансови прогнози на борсово търгуваеми артикули, които вземат участие при образуването на цените. Така се нарушават икономическите ползи на битовите консуматори на парно и ток от страна на КЕВР, само че и се утежнява финансовото положение на енергийни предприятия, които са стратегически за страната, показва още тя.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР