Кевин Курани даде интервю за предаването Код Спорт по ТВ+.

...
Кевин Курани даде интервю за предаването Код Спорт по ТВ+.
Коментари Харесай

Курани: Бала е футболистът, който успя да вдигне сам нивото на Щутгарт

Кевин Курани даде изявление за предаването " Код Спорт " по ТВ+. Ето какво сподели известният голаджия:

Защо избрахте да играете за международния тим вместо за Германия на Световното снежно състезание в Ароза?

- Защото някогашният народен вратар на Германия Лутц Пфаненщил е селекционерът на международния отбор и ме предложения. Помоли ме и нямаше по какъв начин да му откажа.

Може ли да се каже, че вие представяте също по този начин Бразилия, Унгария и даже Панама на шампионата?

- Точно казано. Абсолютно. Мога да представям доста страни. Аз съм мултикултурна персона. Затова доста добре ми пасва да играя в международния тим.

Към коя от тези страни имате най-голяма благосклонност?

- Трудно ми е да отговоря. Към Панама, Бразилия и Германия имам идентична благосклонност, тъй като съм израснал там. Преживял съм безчет хубави моменти. Обичам и трите страни.

Унгария не е ли измежду тях?

- Е, и Унгария, само че по-малко. Заради дядо ми.

Как избрахте да играете за Германия?

- Защото там стартира професионалната ми кариера като футболист. Баща ми към този момент имаше немско поданство и за мен беше чест да представям Бундестима. Това е един от най-големите тимове в света.

Започнал сте кариерата си в тима Серано.

- Точно по този начин.

От кого се научихте на футбол?

- Различни хора са повлияли на живота и кариерата ми. Когато бях млад, в Бразилия работеше един превъзходен треньор на юноши. Той доста ме научи.

През 1993 година сте играл в панамския Лас Промесас. Какъв опит получихте в тази не толкоз футболна страна?

- Научих се какво е да се играе футбол на неприятни терени. Понякога не ми се излизаше на терена. Но всичко това калява футболиста. А и освен - калих се като човек.

Какъв беше животът ви като дете в Бразилия? Роден сте в Рио де Жанейро.

- Много беше прекрасен. По през целия ден играех футбол на улицата. Създадох другарства, които вардя и до през днешния ден.

Всяко дете в Бразилия има кумир. Кой беше вашият?

- Ромарио.

А на кой бразилски тим симпатизирате?

- Фламенго. Луд почитател съм на този прочут отбор.

Кой език най-често употребявате?

- Трудно ми е да отговоря. У дома приказваме на немски. С брат ми се разбираме на португалски. С майка ми си приказваме на испански. Винаги друго и даже се комплицирам от време на време.
 ВИДЕО: Курани се подреди до Христо Йовов и Руи Мигел
ВИДЕО: Курани се подреди до Христо Йовов и Руи Мигел

Вижте поразителен пропуск на някогашния немски национал

Как стигнахте до Щутгарт, където стартира кариерата ви?

- Баща ми е родом от Щутгарт. Успя да ме уреди да отида на проби. Харесаха ме и останах.

Когато вие бяхте новобранец в Щутгарт, Красимир Балъков беше огромната звезда на тима. Какво беше неговото въздействие върху отбора?

- Красимир е един от най-хубавите футболисти, с които съм имал достойнството да играя дружно. У него имаше толкоз доста качества. Беше неповторим водач. Бала е футболистът, който съумя да вдигне самичък равнището на Щутгарт. Ние, младите, го гледахме в очите и в краката. Опитвахме да вършим нещата, които за него бяха рутина на терена.

Какво най-вече научихте от него?

- Много. Но най-много езика на тялото. Научих се да бъда водач, да повеждам тима към успеха. Красимир обединяваше всичко и по тази причина Щутгарт постоянно ще го уважава.

Колко гола сте вкарал след негови асистенции?

- Много са. Не мога да ги изброя. Веднага в главата минават мои попадения след неговите подавания. Благодарение на Бала станах огромен футболист. Имах шанса като дребен да бъда край него.

В последния му сезон Щутгарт се класира за първи път в Шампионската лига, а вие станахте голмайстор на Бундеслигата. Какъв беше този сезон?

- И до през днешния ден го назовават сезона на " лудите млади ". Бяхме край опитните Балъков и Звонимир Солдо. Заедно станахме тим, който беше конкурентоспособен на най-хубавите в европейския футбол.

Феновете на Щутгарт избраха Балъков за най-хубавия за всички времена в една ранглиста. Мислите ли, че това е правилно?

- Ако не е преди всичко, то сигурно е измежду тримата най-хубави. Балъков промени освен Щутгарт, той способства доста за международния футбол. Мнозина са се учили от неговите умения. В такива анкети постоянно е мъчно да се каже кой е преди всичко. Но Бала няма по какъв начин да излезе от Топ 3 на Щутгарт.

Тимо Хилдебранд, Александър Хлеб, вие - ето ги " лудите млади " на Щутгарт. Играехте доста сантиментален футбол. Защо не се задържахте дружно по-дълго?

- Да, би било доста хубаво, само че във футбола се случва по този начин. Всеки желае да опита ново предизвикателство. Иска да види нови благоприятни условия. Затова и рядко един човек остава дълго време на едно място.

Вие избрахте Шалке. Защо?

- Шалке постоянно е бил един от най-големите тимове на Германия. Исках да направя стъпка, да вдишвам нов въздух. Според мен взех вярно решение.

Трудно ли беше да играете за Шалке против Щутгарт?

- Със сигурност не беше елементарно. Много е особено да се завръщам в Щутгарт, при първия ми професионален тим. Но нямаше вид - играех с всички сили.

С Шалке играхте постоянно и в Шампионската лига. Кой е най-паметният ви мач?

- Имаше доста запаметяващи се мачове. Най-паметни за мен остават двата осминафинала против Порто през 2008 година. Отстранихме португалците с дузпи и се изправихме против Барселона. За страдание там отпаднахме.

Вкарвал ли сте доста голове на Мануел Нойер, който тогава беше в Шалке?

- О, несъмнено. Беше млад по това време, само че личеше какъв вратар ще стане.

Сега и Щутгарт, и Шалке са в нежелана позиция. Хамбургер даже изпадна преди година. Какво се случва с обичайните клубове в Германия?

- Имат прекалено много задължения. Новите клубове като Лайпциг и Хофенхайм са структурирани по напълно друг метод. Работят доста съвременно и пробват да развиват футбола, да го вършат по-добър. Склонни са повече да постановат младите гении, в сравнение с обичайните клубове. Затова е време да се стартира да се работи радикално и при динозаврите. И да не се натрупат толкоз доста задължения.

Вкарал сте доста голове. Имало ли е интерес към вас от Байерн, най-големия клуб на Бундеслигата?

- Никога не са ме търсили.

По ваше време превъзходството на Байерн не беше чак толкоз осезаема. Превърна ли се тя в проблем за Бундеслигата?

- Не мисля. Байерн постоянно е бил пред останалите в Германия. Понякога не са безапелационни първенци, както през този сезон борбата ще е до последно. Но Байерн си е Байерн - рекордьорът по трофеи в Германия. Това статукво няма да се промени в никакъв случай.

Има ли различен немски клуб, който би могъл да завоюва европейска купа като се изключи Байерн?

- Борусия (Дортмунд) има доста мощен тим. Там развиват чудесно младите гении. Със сигурност Германия може да покаже и друго мощно лице отвън Байерн.

В кариерата си сте играл главно в три тима - Щутгарт, Шалке и Динамо (Москва). Как решихте да отидете тъкмо в Русия?

- Дойде време, когато стопираха да ме викат в националния тим. Тогава взех решение, че е пристигнало време да направя нещо ново в кариерата си. Москва беше опцията, която се появи на хоризонта. Там се усещах прелестно. Всичко ми се получи по най-хубавия метод.
 Курани избави жена от удавяне
Курани избави жена от удавяне

Курани: Действахме непринудено

Голяма ли е разликата сред немския и съветския футбол?

- Две изцяло разнообразни страни на играта. Футболът в Германия е проведен по напълно друг метод. Конкурентен е на най-високо равнище. Бундеслигата е доста мощна в лицето на всички свои членове. В Русия постоянно има единствено 3-4 тима, които биха се справили добре и в европейските шампионати. Останалите изостават с доста.

Уважението в Русия към вас беше огромно. Избраха ви и за капитан на Динамо. Как го приехте?

- Направиха ме и бях доста горделив. Цялото ми време в Динамо беше прелестно. Намерих доста положителни другари. С всеки се разбирах чудесно. Динамо ми даде пет чудесни и сполучливи години.

Можете ли към този момент да говорите и съветски?

- Малко мога.

Руските хулигани са доста известни по света. Имал ли сте проблеми с тях?

- Аз персонално в никакъв случай. Но един път моят тим имаше проблем поради тъмнокожи футболисти, които бяха освирквани. Беше индивидуален случай.

Расизмът към момента е проблем в Русия.

- За страдание - да. Но освен в Русия, а и в доста други страни.

Страхувал ли сте се да играете тук-там като Махачкала или Грозни?

- Беше нещо необичайно. Виждах по улицата доста хора с автоматизирани пушки. Но чак доста да съм се страхувал...Не мога да кажа това.

Срещал ли сте се с съветски олигарси?

- Да. Запознах се с няколко от тях.

И какъв е животът на олигарсите?

- Никога не съм им гостувал. Запознавали са ме, говорили сме няколко пъти. Това е.

Кой е най-паметният мач от кариерата ви в Русия?

- Трудно ми е да отговоря. Но дано да отделя един. Беше против Том в Томск. Навън беше минус 20 градуса.

Как издържахте?

- Не знам. Беше ужасяващ мраз. Помня, че завършихме 0:0.

Вярно ли е, че доста немски клубове не влагат толкоз доста пари, колкото множеството от съветските?

- И немските дават. Байерн, Борусия (Дортмунд), Шалке са подготвени на големи вложения. Но съветските също могат да си разрешат огромни вложения.

ЦСКА (Москва) и Зенит завоюваха Купата на УЕФА през този век. Но повече от десетилетие към този момент съветски отбор не може да стигне и до финала. Защо?

- Защото тимовете от Западна Европа се усъвършенстваха прекалено много. Английските клубове вложиха ужасно доста пари. Конкуренцията стана по-голяма от преди 10 години. Според мен това е главната причина.

Добро международно състезание ли направи Русия?

- За мен това е най-добре проведеното състезание, което съм виждал. Всичко към мондиала беше просто съвършено. Тип-топ! Перфектно! Назовете го както желаете.

Защо Германия се провали?

- Мисля, че тимът беше поизхабен от триумфите. Много неща не се получиха на това международно.

Само четири години по-рано Германия победи Бразилия със 7:1 и стана международен първенец. Какво толкоз се промени? Къде сбърка Германия?

- В тима липсваше огънят. Имаше потребност от промени. Много футболисти играха под опциите си.

Имате 52 мача и 19 гола за Бундестима. Защо играхте толкоз малко?

- Твърде млад се отхвърлих от тима. Или по-скоро прекомерно млад не ми разрешиха повече да играя.

Нека да поговорим по тази причина. На финала на Евро 2008 против Испания бяхте на пейката. Можеше ли Германия да стане първенец?

- По това време Испания имаше може би най-хубавия си тим. Много красиво играеха. И все пак финалът беше доста оспорван. Победиха ни с 1:0. Можехме обаче и ние да спечелим. Но по този начин е във футбола.

Имахте ли късмет за гол?

- Да, имах един. За страдание не съумях.

Няколко месеца след този мач се скарахте със селекционера Йоаким Льов. Какво се случи?

- Всичко потегли от това, че не ме сложи в групата за една контрола, която се игра на стадиона на Борусия (Дортмунд). Като футболист на Шалке не желаех да заставам на трибуните на този стадион. Това е всичко.
 Не всичко е пари: Курани отказал съветските милиони
Не всичко е пари: Курани отказал съветските милиони

" След 5 години в Русия съм доста стимулиран още веднъж да се потвърдя в Бундеслигата "

Не можахте ли да го разясните на Льов?

- Вероятно направих неточност. Но го взех решение по време на мача.

Мислите ли, че Льов заслужаваше още един късмет след неуспеха на международното в Русия?

- Защо не? Той заслужи това доверие със извоюваната международна купа в Бразилия. Доказал е, че може да прави шампионски тим.

Играл сте с Красимир Балъков, само че евентуално познавате и други български футболисти. Какви мемоари имате от нашия футбол?

- О, доста мемоари имам. В Динамо играх с един българин. Беше десен бек. Не мога да си спомня името му.

Станислав Манолев.

- Да, тъкмо. Беше добър футболист. България е известна със своите гении.

Срещал ли сте се с български тимове?

- Мисля, че да, само че не мога да се сетя за съответно име. Много време мина. Случваше се по време на подготвителни лагери. Няколко пъти съм играл и против тимове на Балъков.

Съперник ви е бил Димитър Бербатов. Вие сте централен нападател, той също. Как бихте го оценили?

- Бербатов беше един от най-класните голмайстори в Бундеслигата. В Англия стана първенец с Манчестър Юнайтед. Футболист с впечатляващи и рядко срещани качества.

Кой беше най-хубавият ви сътрудник в офанзивата?

- Много положителни е имало. Не желая да различавам единствено един.
 Курани завърши с Хофе
Курани завърши с Хофе

Нападателят напуща клуба след края на сезона
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР