Кевин Хамилтън, посланик на Канада за България Откакто съм назначен

...
Кевин Хамилтън, посланик на Канада за България Откакто съм назначен
Коментари Харесай

Посланикът на Канада: Всички печелим със CETA


Кевин Хамилтън, дипломат на Канада за България

Откакто съм назначен за дипломат на Канада, упълномощен за България, непрекъснато се впечатлявам от дълбочината на другарството и връзката сред нашите две страни, както и от мощното и позитивно отношение сред Канада и Европейския съюз. Днес, 21 септември, това особено отношение е изключително видимо, защото Всеобхватното икономическо и комерсиално съглашение сред Канада и Европейския съюз, известно като СЕТА, влиза в действие посредством краткотрайно използване.

От тази заран това прогресивно съглашение за свободна търговия стартира да усилва двустранната търговия, насърчавайки нови стопански благоприятни условия и засилвайки икономическите връзки сред нашите страни. Считано от през днешния ден 98% от всички тарифни ставки сред Канада и Европейски Съюз ще бъдат отстранени.

Това са положителни вести за потребителите от двете страни на Атлантическия океан.

Търговията сред Европейски Съюз и Канада към този момент е забележителна, само че СЕТА е факторът, който ще донесе изгоди за всички ни. Знам, че европейците чакат с неспокойствие опцията за по-добър достъп до висококачествения канадски дървен материал, морски храни, медицински произведения и деликатеси, като да вземем за пример кленов сироп. Канадците ще се радват на по-голямо многообразие от нови артикули в магазините като българско компютърно, телекомуникационно и електрическо съоръжение, научни принадлежности и несъмнено, голям брой български хранителни специалитети като да вземем за пример вашите световноизвестни сирена и кисели млека.

CETA дава на фирмите от Канада и Европейски Съюз невиждан достъп до публични поръчки. Това значи нови благоприятни условия както за канадския, по този начин и за българския бизнес - и в частност за по-малките компании, които ще се употребяват с по-голяма правна сигурност, по-добра подвижност за чиновниците на фирмите и повече опростени правила и процедури като цяло.

Но СЕТА носи освен стопански изгоди. Това е ново, прогресивно комерсиално съглашение, което се стреми да оформи глобализацията по позитивен метод. Част от повода за новаторския темперамент на СЕТА е, че съглашението обезпечава метод за стопански напредък, който усилва правата на служащите и подсигурява високо равнище на отбрана на околната среда. СЕТА пази и опцията на държавното управление да контролира публичния интерес, като по едно и също време с това поддържа мощни обществени услуги.

СЕТА изпраща непогрешим сигнал, че Канада и Европейски Съюз имат вяра в отворените общности и отворените стопански системи, двете вървят ръка за ръка и могат да доведат до разцвет за всички наши жители посредством нови вложения, нови бизнеси и нови работни места. СЕТА показва, че макар наклонността в тези несигурни времена няколко страни да погледнат във вътрешността и изградят протекционистични бариери Канада, България и Европейски Съюз могат да водят посредством образеца си. Основаваме се на нашата история на другарство и съдействие, с цел да покажем на останалия свят, че прогресивната, взаимно преференциална и отворена търговия е допустима и постижима за всички.

Особено съм удовлетворен, че СЕТА стартира своето краткотрайно деяние, когато България се приготвя за своя ред в ядрото на процеса за взимане на решения в Европа, който ще стартира с председателството на България на Съвета на Европейски Съюз през 2018 година С използването на СЕТА на процедура канадците и българите ще потвърдят на останалата част от Европа и света по какъв начин това комерсиално съглашение от ново потомство може да отрази нашите общи полезности, като способства за просперитета на двете народи. Със СЕТА всички ние сме печеливши.

Коментар на Кевин Хамилтън, дипломат на Канада за България, основан в Букурещ.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР