Кетоните са вещества, генерирани от тялото, когато разгражда мазнините за

...
Кетоните са вещества, генерирани от тялото, когато разгражда мазнините за
Коментари Харесай

Кетони – Kакво Представляват, Функция, Тестове и Нормални Нива

Кетоните са субстанции, генерирани от тялото, когато разгражда мазнините за сила. Прекомерното струпване на кетони може да бъде нездравословно, тъй като вършат кръвта по-кисела и могат да станат токсични.

Обикновено главният енергиен източник на тялото е глюкозата, а инсулинът е нужен, с цел да навлезе глюкозата в клетките.

При хора с диабет и ниски равнища на инсулин, клетките може да не са в положение да употребяват глюкозата за сила.

В такива случаи тялото стартира да разгражда мазнините, с цел да създава сила, което води до образуването на кетони, известни също като кетонови тела.

Повишените равнища на кетони съставляват риск от развиване на съществено положение, наречено диабетна кетоацидоза (DKA), което може да бъде животозастрашаващо.

Тази публикация преглежда какво съставляват кетонните тела, каква е тяхната функционалност и дава таблица с естествени и нараснали равнища на кетони.

Какво съставляват кетоните?

Кетоните или кетонните тела съставляват киселини, които се създават от организма, когато употребява мазнини вместо глюкоза за сила.

Обикновено тялото получава главната част от силата си от глюкоза, захар, която произлиза основно от въглехидратите в диетата ви. Ако няма задоволително сила от глюкозата, тялото вместо това разгражда мазнините за сила.

Този развой освобождава кетони, които минават през кръвоносната система. Кетоните подхранват тъканите на тялото ви и в последна сметка излизат посредством урината ви.

Нормално (и безопасно) е да имате малко кетони в кръвта си, защото е постоянно тялото ви да употребява своя авариен източник на сила – мазнини – когато няма задоволително използваема глюкоза.

Въпреки това, прекомерните количества кетони могат да създадат кръвта ви кисела и токсична. Този развой се назовава кетоацидоза.

При съществуване на диабет, остатъкът от кетони може да докара до диабетична кетоацидоза (DKA). DKA съставлява съществено заболяване, което може да бъде животозастрашаващо без уместно лекуване. Необходимо е да се стартира лекуване неотложно.

Какво вършат кетоните в тялото ви?

Кетоните подхранват мозъка и тялото ви при липса на глюкоза, главният енергиен източник на тялото ви. Мислете за кетоните като за авариен енергиен запас, когато главният източник е привършен, невисок или негоден.

Обикновено тялото ви разгражда храната до глюкоза. Хормон, наречен инсулин, помага на вашите кафези да употребяват глюкозата като източник на сила или да я съхраняват, когато имате потребност от нея по-късно.

Тялото ви ще премине към кетоза, в случай че не приемате задоволително въглехидрати. Кетозата поражда в черния дроб. По време на кетоза тялото ви разгражда мазнините за сила, освобождавайки кетони. Кетоните обезпечават сила на клетките и тъканите, с цел да може тялото ви да продължи да работи.

Кетозата е естествен развой. Например, тялото ви може да премине в кетоза (и да създава повече кетони), когато:

  • спите
  • постите
  • упражнявате
  • сте на кето диета

Хората на кето диета преднамерено понижават въглехидратите и ядат повече мазни храни, тъй че телата им да изгарят повече мазнини.

Индуцирането на кетоза с кето диета може да обезпечи изгоди според от вашето здраве. Но постоянно би трябвало да говорите с доктор, преди да опитате тази диета. Тя предизвиква огромни промени в тялото ви и не е за всеки.

Освен това кето диетата е доста ограничаваща, тъй че може да бъде мъчно да се придържате към нея за продължителни интервали от време.

Какво предизвиква струпване на кетони?

Разграждането на мазнините за гориво и генерирането на кетони е натурален развой за всеки.

При хора без диабет, хормони като инсулин и глюкагон поддържат непрекъснато и устойчиво доставяне с използваема глюкоза, предотвратявайки несъразмерни равнища на кетони в кръвта.

Хората с диабет са изправени пред по-висок риск от струпване на кетони в кръвния поток.

Когато тялото разгражда мастните киселини до кетони, то навлиза в метаболитно положение, наречено кетоза.

Без уместно лекуване хората с диабет вид 1 са уязвими към развиване на диабетна кетоацидоза (DKA). Макар и извънредно, има капацитет за хора с диабет вид 2 да изпитат DKA при избрани условия.

Какви са признаците на струпване на кетони?

За хората с диабет е извънредно значимо да бъдат бдителни за признаците, свързани с рисково нараснали равнища на кетони. Тези признаци включват:

  • Суха уста
  • Нива на кръвна захар над 240 мг на децилитър (mg/dL)
  • Силна жадност
  • Често уриниране

Без навременно лекуване тези признаци могат да ескалират до:

  • Объркване
  • Силна отмалялост
  • Зачервена кожа
  • Аромат на плодов мирис
  • Гадене
  • Повръщане
  • Стомашни болки
  • Затруднено дишане

Високите равнища на кетони изискват незабавна здравна помощ.

Как се тестват равнищата на кетоните?

Можете да вземете проби за инспекция на равнищата на кетони от аптека. Ако сте изложени на риск от DKA, попитайте доктор за вида тест, който предлагат въз основа на вашето здравословно положение.

реклама

Имайте на разположение проби, с цел да можете да действате бързо, в случай че забележите признаци на DKA.

Кръвни проучвания

Прилагате капка кръв върху тестова лента, която се регистрира от глюкомера. Глюкомерът ще ви каже какви са настоящите ви равнища на кетони.

Някои монитори за глюкоза (глюкомери) тестват както равнищата на кръвната захар, по този начин и равнищата на кетони. Ако имате подобен, няма да е належащо да купувате обособен тест.

Изследвания на урина

Тестовете за урина имат диаграма, показваща цветови диапазон за разнообразни равнища. Сравнете вашата тест лента с таблицата.

За разлика от кръвния тест, тестванията на урината не могат да ви кажат настоящите равнища на кетони в тялото ви, само че могат да ви кажат какви са били равнищата ви на кетони през последните няколко часа.

Алкотестер

Някои хора на кето диета употребяват ръчни дрегери, с цел да ревизират равнищата на кетони. Тези дрегери откриват ацетон, тип кетон. Но тази технология е към момента нова. Изследователите би трябвало да ги проучат повече, преди да се смятат за надеждни и точни проби.

Хората с риск от DKA в никакъв случай не би трябвало да разчитат на дрегер, с цел да ревизират своите кетони.

Какво значат резултатите от теста за кетони?

Стойностите на кетони варират според от теста, който вършиме. Също по този начин това, което се смята за обикновено или високо равнище на кетони, може да варира от човек на човек.

Таблицата по-долу дава общи насоки за това какво значат равнищата на кетони в кръвта за риска от DKA и какви дейности би трябвало да предприемете.

Резултат Ниво на кетони Необходими дейности
Нормално По-малко от 0,6 милимола на литър (mmol/L) Никакви
Нисък до сдържан риск от DKA 0,6 до 1,5 mmol/L Свържете се с доктор за съвет.
Висок риск от DKA 1,6 до 2,9 mmol/L Посетете незабавното поделение.
Много висок риск от DKA Повече от 3,0 mmol/L Посетете незабавното поделение.

Табл. 1 (нива на кетони таблица)

Какво се случва, в случай че равнищата на кетони са високи?

Високите равнища на кетони могат да създадат кръвта ви прекомерно кисела и токсична. Това се случва при кетоацидоза. Свързаната с диабета кетоацидоза (DKA) е най-често срещаният вид кетоацидоза.

Лечение на високи равнища на кетони

Ефективното ръководство на високи равнища на кетони може да предотврати хоспитализация за диабетна кетоацидоза (DKA). Говорете с доктор, с цел да определите подобаващите стъпки за справяне с умерени равнища на кетони.

Ако домашното лекуване е несполучливо или в случай че равнищата ви непрекъснато се покачват, търсенето на здравна помощ става неотложно. Медицинските интервенции могат да включват:

Интравенозно (IV) заменяне на течности

Повишеното уриниране, признак на DKA, води до загуба на течности. Рехидратирането с IV течности може да помогне за разреждане на глюкозата в кръвта ви.

Възстановяване на електролити

DKA постоянно предизвиква ниски равнища на електролити, в това число калий, натрий и хлорид. Попълването на тези електролити е от решаващо значение за вярната функционалност на сърцето и мускулите.

Инсулин

При незабавни обстановки инсулинът постоянно се ползва посредством интравенозна инжекция, с цел да се усъвършенства обработката на непотребната кръвна глюкоза в сила от тялото.

Когато кетоните и равнищата на кръвната киселина се възстановяват, потребността от интравенозен инсулин може да намалее и Вашият доктор може да предложи връщане към нормалния Ви режим на инсулинова терапия.

Основни болести, като инфекции или тежко стомашно заболяване, причиняващи повръщане и загуба на течности, също могат да провокират DKA. В такива случаи Вашият доктор може да предпише лекуване за главната причина.

Как мога да подкрепям равнищата на кетони в безвреден диапазон?

Ако смятате, че имате висок риск от DKA, говорете с доктор, с цел да предприемете стъпки за попречване на DKA.

  • Поддържайте равнищата под надзор . Придържайте се към проект за хранене и инсулинов режим, който поддържа равнищата на кръвната ви захар на безвредно равнище. Това понижава риска от високи равнища на кетони.
  • Знайте какво значат другите равнища . Знайте кои равнища на кетони се смятат за естествени за вас и по кое време да предприемете стъпки, с цел да ги намалите.
  • Бъди квалифициран . Имайте на разположение комплекти за тестване на кетони, ако забележите признаци на DKA. Важно е да знаете по кое време да се обадите на вашия снабдител или по кое време да стигнете бързо до незабавното поделение.

Заключение

По-голямата част от времето кетоните обезпечават сила на тялото ви, когато няма задоволително използваема глюкоза.

Те стават изключително рискови при лица с диабет вид 1, в случай че равнищата им се покачат. Консултирайте се с доктор по отношение на стъпките, които би трябвало да предприемете при положение на повишение на равнищата.

Поддържайте проект за ръководство на кетоните на безвредни равнища, с цел да предотвратите затруднения като Диабетна кетоацидоза (DKA).

реклама

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР