Керемидата е вид плочка, направена от печена глина с червеникав

...
Керемидата е вид плочка, направена от печена глина с червеникав
Коментари Харесай

Вкусни специалитети на керемида

Керемидата е тип плочка, направена от печена глина с червеникав цвят. Керемидите за кулинарно приложение са се употребявали още в римско време, когато се появили и първите вили - за които са измислени.

И през днешния ден керемидите се употребяват в кулинарията. В България - най-често за печене на риба, само че и за приготвянето на разнообразни специалитети. Всъщност всяко ядене, сготвено „ на керемида ”, добива невероятни вкусови качества и незабавно бива оповестено за кулинарен шедьовър.

Тук ще ви предложим няколко предписания за специалитети на керемида. На първо място няма по какъв начин да не сложим по този начин известният деликатес риба в керемида.

 Картофи на керемида

Риба на керемида

Необходими артикули: 4 пъстърви, 2 скилидки чесън, 1 глава червен лук, 3 с. л. винен оцет, 1 ч. л. горчица, 16 с. л. олио, 2 с. л. магданоз, 50 гр. маслини, 3-4 щипки естрагон, 5 картофа, 1 връзка зелен лук, 1 буркан домати, магданоз за поръсване

 Пиле на керемида

Начин на подготвяне: Лукът се нарязва на колелца и се запържва в олиото. Прибавят пасираните домати. Сосът се осолява и ври 10 минути. Маслините се почистват и нарязват се на дребно. Смесват се със соса. Прибавя се магданоза.

Пъстървата се почиства и посолява. В керемида се сипва от доматения сос, слага се рибата и се покрива с 2-3 резена лимон. Слага се в леко затоплена фурна. Температурата се усилва до 180 градуса и се пече 25 минути. Картофите за гарнитурата се сваряват и се овкусяват с авансово разрушените артикули.

Друг специалитет, които може да се подготви на керемида, е подобаващ за феновете на пилешкото.

 Пиле на керемида

Пилешко филе на керемида

Необходими артикули: 1 кг. пилешко филе, растителна лой, гъби, копър, маслини, топено сирене, готварска сметана, сирене Гауда/Бри, които може да замените и с кашкавал

Начин на подготвяне: Пилешкото филе се измива и отцежда. Реже се на тънки и дълги части (жулиени) и се обръща в растителната лой, до момента в който добие цвят. Отцежда се деликатно през решетка или гевгир. В мазнината от пърженето се поставят нарязани на ситно гъбите. Задушават се с копъра.

Слагат се и шепа маслини, авансово обезкостени и нарязани на ситни късчета, както и топеното сирене. Всичко се задушава под похлупак. Готовата примес се изсипва в керемида за печене. Върху нея се сипва малко течна готварска сметана и се поръсва със сирене Гауда или Бри.

Фурната да е студена. Включва се на оптимално. Щом доближи небходимите градуси, се понижава на 170 градуса. Ястието се пече в продължение на 20-на минути. Когато е подготвена, керемидата деликатно се вади от фурната и се оставя да се охлади. При сервиране може да се поръси с нарязан на ситно магданоз/мерудия/.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР