Кено Ферзек, В Румъния се взривява руски дрон, който никога

...
Кено Ферзек, В Румъния се взривява руски дрон, който никога
Коментари Харесай

Как в Румъния се взриви руски дрон, който не съществува?

Кено Ферзек,

В Румъния се взривява съветски дрон, който в никакъв случай не е съществувал. Звучи като сюжет от Йожен Йонеско, френско-румънския занаятчия на неуместния спектакъл. Но случката e част от настоящата румънска действителност.

В нощта против понеделник (4 септември 2023) Русия за следващ път нападна с дронове камикадзе украинското пристанище Исмаил, което се намира на река Дунав. Един от употребяваните за нападението дронове се взриви от другия бряг на реката, т.е. на територията на страна от НАТО, каквато е Румъния.

На видеа, които бяха публикувани от украинските служби, както и в обществените мрежи, ясно се вижда по какъв начин апаратът се взривява и избухва в пламъци. Румънските управляващи обаче в началото отхвърлят това и чак два дни по-късно - на срещата на Инициативата " Три морета " в Букурещ признават, че " елементи от дрон са паднали " на румънска територия. С този деликатен асортимент на думи румънското военно министерство удостовери случая.

За първи път от началото на войната против Украйна съветски дрон се разрушава на натовска територия. Отдавна е ясно, че съществува подобен риск. Защото украинските дунавски пристанища, които от седмици биват бомбардирани от Русия, се намират единствено на няколкостотин метра от границата с Румъния. В Исмаил румънският бряг е на към 400 метра от украинското пристанище, а държавната граница минава през средата на реката.

Не е изключено съветското нахлуване да е търсено съзнателно - с цел да се ревизира по какъв начин ще реагират Румъния и НАТО. Факт е обаче, че сходен случай до момента не е имало. В Полша предходната година в гориста околност падна една съветска ракета без заряд. А ракетата, която през предходната година умъртви двама души още веднъж в Полша, се оказа заблудена украинска ракета за противовъздушна защита.

Дипломатическо напрежение сред прилежащи страни

Това, което се случи в този момент в Румъния, беше предвидимо. От края на юли 2023 Русия бомбардира съвсем всекидневно украинските пристанища Рени, Исмаил и Килия. По информация на румънски медии локални поданици от дълго време предизвестяват, че съветски дронове летят доста ниско над румънска територия, както и че управляващите не вземат насериозно техните опасения.

В същото време държанието на румънската страна е повече от необичайно. Вярно е, че откакто в края на юни 2023 започнаха съветските офанзиви, Букурещ ги осъди остро, само че не беше подхванато нищо за подсигуряването на румънския дунавски бряг - да вземем за пример посредством разполагането на противовъздушни системи.

След като в понеделник (4.09.2023) Украйна разгласи случая, Румъния реагира съвсем алергично: президентът на страната Клаус Йоханис съобщи, че " не съществува нито откъс, нито дрон, нито парченце от каквото и да е устройство, което да е дохвърчало до Румъния ". Въпросът породи дипломатическо напрежение сред Букурещ и Киев, защото се създаваше усещането, че Румъния упреква Украйна в опит да въвлече съседката си във война.

Коридор за товарни кораби

Това е много изненадващо, защото до момента Румъния е проявявала огромна взаимност с Украйна и не се е страхувала да поема опасности. Така да вземем за пример на товарните кораби от Одеска област им е позволено да влизат в румънските териториални води на Черно море през непосредствен до крайбрежието кулоар - и оттова да не престават към Босфора. През последните седмици четири товарни кораба се възползваха от тази опция, макар че Русия разгласи всички кораби, идващи от украински пристанища, за " законни цели за нахлуване ".

В последна сметка в сряда (6.09.2023) военното министерство в Букурещ и президентът Клаус Йоханис излязоха с друга информация. След като Министерството на защитата удостовери, че на румънска територия са открити елементи от дрон, Йоханис съобщи: " Ако се удостовери, че това са елементи от съветски уред, това ще бъде съществено нарушаване на румънския суверенитет. "

Много въпроси обаче остават без отговор. Румънското министерство на защитата не отговори на изпратеното му от Дъждовни води питане по отношение на случая: Разпознала ли е румънската система за въздушен надзор приближаващия се дрон или други сходни летящи обекти? Ако е по този начин, за какво дроновете над румънска територия не са били свалени от противовъздушната защита на страната? И за какво Букурещ по този начин гневно опровергаваше информацията от Украйна, без случаят да е бил авансово в детайли изследван?

Гневни реакции

Румънската общност е обезпокоена и ужасена, изключително откакто излизят нескрито от ден на ден несъответствия. Така да вземем за пример румънските военни следователи обявиха пред медиите, че сваленият дрон не е имал експлозиви и евентуално е бил единствено шпионски. В четвъртък (7.09.2023) обаче публицисти от телевизионния канал Digi24 откриха кратер край румънското село Плауру тъкмо против украинското пристанище Исмаил и даже откриха хипотетични остатъци от падналия дрон. Мястото нито е било обезопасено, нито отцепено от органите.

В портала G4media публицистът Дан Тапалага дефинира реакцията на румънската страна като " фойерверк на некомпетентността ". А колежката му Йоана Ене Доджиу от портала Spotmedia даже дефинира Румъния като " провалена страна ".

Според букурещкия политолог и специалист по Русия Арманд Госу румънската страна е показала непрофесионализъм. " Противоречивите дейности на управляващите вършат доста неприятно усещане както в дипломатически проект, по този начин и измежду локалното население ", споделя той пред Дъждовни води. Ще забележим ли скоро дронове и над по-големи румънски градове като Галац или Тулча, се пита специалистът. Госу е безапелационен, че румънската страна би трябвало да съобщи ясно на Русия, че няма да търпи сходни произшествия като този от понеделник. Освен това би трябвало да се вземат съответни ограничения - да вземем за пример като в района бъде ситуирана ефикасна противовъздушна отбранителна система.

В момента обаче наподобява по-скоро, че Румъния и НАТО желаят да омаловажат случая. В четвъртък (7.09.2023) генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг съобщи, че няма никакви индикации за това, че Русия може съзнателно да е атакувала румънската територия.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР