Кенийският бегач Елиуд Кипчоге вече е част от историята! Той

...
Кенийският бегач Елиуд Кипчоге вече е част от историята! Той
Коментари Харесай

Лазер, огромен екип и специални маратонки помогнаха на Кипчоге да влезе в историята

Кенийският бегач Елиуд Кипчоге към този момент е част от историята! Той съумя да пробяга класическата маратонска отдалеченост от 24,195 км за по-малко от 2 часа.

На особено проведено събитие наоколо до увеселителния парк " Пратера " във Виена олимпийският първенец от Рио де Жанейро и рекордьор на класическата отдалеченост от маратона в Берлин през 2018 година, Кипчоге направи немислимото до неотдавна.
Кипчоге сътвори история! Пробяга маратон за по-малко от 2 часа! (ВИДЕО) Кениецът реализира немислимото във Виена
Само че това достижение не е инцидентно! Направено е след доста прецизни изследвания, голям екип, специфични маратонки и... автомобил с лазер.

Кипчоге се приготвя за това достижение от години. Олимпийската му купа и успехите в едни от най-големите маратони в света (3 пъти в Берлин, 4 пъти в Лондон и един път в Чикаго) са резултат от усилени дълги тренировки. Всъщност международният рекордьор (постижението му от Берлин 2018 - 2:01:39 часа, е най-хубавото в света), стартира кариерата си в шосейните бягания в... Каварна. През 2012 година той приключва шести на международното състезание по полумаратон.

От дребното градче на брега на Черно море той стигна до върха на света!

Снимка: Reuters

През 2017 година в сходно проведено събитие Кипчоге беше покрай време под 2 часа, само че 25 секунди го разделиха тогава от достижението на пистата " Монца ".

Този път във Виена всичко беше проведено и преценено до най-дребния подробност.

Плътно до Кипчоге бяха 41 от най-хубавите бегачи в света. Те се назовават пейсъри и му помагаха да поддържа мечтаното движение. Сред тях са американецът Матю Центровиц, който завоюва олимпийската купа на 1500 м в Рио де Жанейро, петкратният участник в най-важното спортно съревнование Бърнард Лагат, норвежците Филип, Хенрик и Якуб Ингербригстен, които преобладават на европейски шампионати, първенецът в Диамантената лига Емануел Бет и първенецът на Съединени американски щати Хилари Бор.

Снимка: Reuters

Те бяха разграничени на " тимове " и застъпваха в разнообразни стадии на трасето. Експертите бяха решили, че най-големи изгоди носи слагането им във групировка V.

Освен това пред Кипчоге се движеше автомобил, който излъчваше зелена светлина. Тя показваше на цялата група с какво движение би трябвало да се движи, с цел да реализира стремежи резултат.

Всъщност групата от пейсъри имаше и друга значима задача. Обградили Кипчоге, те пазеха " основния воин " от поривите напразно, които можеше да го затруднят.

Снимка: Reuters

Самото трасе също преминаваше през известния парк във Виена с тази цел. Високите дървета към бегачите пречеха на въздушния поток да обърка точно направените сметки. Те осигуряваха и оптималното количество О2 за бегача.

Около трасето пък имаше места за почитатели, които бяха пристигнали да видят историческия опит на Кепчоге и да го поддържат със викания.

Снимка: Reuters

Почти до последния миг не се знаеше в кой ден Кипчоге ще стартира опита си. Първоначално беше избран интервал от 1 седмица, в която това да се случи. Причината е търсенето на оптимални атмосферни условия. Кениецът и тимът му решиха, че историческият маратон би трябвало да бъде пробяган при температура сред 7 и 14 градуса по Целзий и мокрота на въздуха под 80%. Началото също имаше конвенционалност: Между 5 и 9 часа сутринта локално време.

Един от най-важните елементи за постигането на историческото достижение беше оборудването на Кепчоге. За тази цел от " Найк " създадоха нов модел маратонки - ултралеки, с карбонови влакна в подметката и с 15% повече пяна. Горният им пласт беше от специфична материя, която не пропуща дъжд и пот.

Снимка: Reuters

Как обаче се приготвя самият Кепчоге за сходно тичане?

Освен многото тренировки (до 200-230 км на седмица), кениецът следи прецизно за храненето си. А то включва угали - царевична каша, сходна на познатия ни качамак. Тя му дава нужната сила. Той закусва самун и чай, обядва угали и вечеря яйца или месо. Преди огромни надпревари (и това бягане) Кипчоге яде даже повече от своето обичано угали.

А по време на историческия си триумф той приемаше питиета и гелове. Различното във Виена беше, че не трябваше да забавя темпото си, с цел да ги вземе от маса до трасето. Бяха му подавани от някои от екипа.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР