Кенийска доминация беляза 34-то издание на Софийския маратон, а големия

...
Кенийска доминация беляза 34-то издание на Софийския маратон, а големия
Коментари Харесай

Кенийска доминация на Софийския маратон

Кенийска доминация беляза 34-то издание на Софийския маратон, а огромния победител е Рут Матебо, триумфирала при дамите на 42,195 км. Атлетката проработи 8000 лв. за първото място, само че и бонус от 20 000 лева за класирането си във веригата. След третото място в Стара Загора и успеха във Варна, в този момент чернокожата атлетка се нуждаеше наложително от триумф, с цел да вземе и джакпота. Тя финишира за 2:40,30 часа, с оскъдна преднина пред сънародничките си Коеч Чероно (2,40:33) и Леена Екайджо (2,42:36).

 maraton1 Рекордът на трасето обаче оцеля. Но не и при мъжете, където се разигра същинска драма. Най-бърз измежду мощния пол бе Бармао Кипкено – 2:14,47 ч, с което той заслужи и спомагателен
бонус от 500 евро. Кениецът ускори темпото към 35-ия километър, а преследвачът му Виталис Квемой (Уганда) не устоя на офанзивата и изостана доста. Стотина метра преди да финала първенецът даже се подхлъзна и падна при завоя на Орлов мост, само че това не му попречи да усъвършенства с близо минута досегашното върхово достижение. А мароканецът Абделади Тиар, който бе единствен с късмет за огромния джакпот, колабира към 35-ия км и се отхвърли.
 maraton2 В маратона стартираха рекорден брой спортисти – 4410, а чужденците бяха 744, което е два пъти повече от предходната есен. Масовият старт на 3 км бе пробяган от 1300 души. Надпреварата бе и част от самодейността „ София 2018 – европейска столица на спорта “.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР