Кения се кани да подмени всичките си стари едри банкноти.

...
Кения се кани да подмени всичките си стари едри банкноти.
Коментари Харесай

Кения сменя всичките си големи банкноти с нови. И очаква това да ѝ помогне в борбата с корупцията

Кения се кани да подмени всичките си остарели едри банкноти. И от управляващите в страната се надяват това да бъде вярна стъпка в битката с корупцията, фалшифицираните банкноти и прането на пари.

Така всички хора в страната до 1 октомври ще би трябвало да върнат всичките си спестявания в банкноти от купюрите от 1000 шилинга, равняващи се на 10 $ или 8 паунда.

Междувременно новите, които ще ги заменят, следва да се появят през идващите месеци и да бъдат пускани в обръщения последователно, оповестява BBC.

Защо Кения заменя старите си 1000 шилинга?

Основната причина управляващите в Найроби да вземат това решение е те да се оправят с голямата вълна от подправени 1000 шилинга.

Заедно с това преди време гуверньорът на кенийската централна банка Патрик Нджорге изрази сериозна угриженост за това, че огромните банкноти се употребяват за осъществяване на " противозаконни транзакции в страната и в други страни в района ".

Банкнотите от 1000 шилигна са тези с най-висока стойност в Кения. По думите на Нджорге кенийският шилинг може да се счита на валута от ранга на щатския $ в Източна Африка що се отнася до нейната необятна известност и приложимост.

Още през 2013 година президентът на страната Ухуру Кенята разгласи, че ще се бори против дълбоката корупция там. Неговите критици обаче настояват, че съвсем няма дейности в тази посока.

Те упрекват управляващите, че не вършат следствия на високопоставени хора, за които се счита, че са забъркани в корупционни схеми.

Бизнес репортерът на BBC Джорджие Ндирангу показва, че подмяната на старите 1000 шилинга се счита за пряк отговор на тези обвинявания.

За политиците и предприемачите в Кения, чиито имена са свързвани с някои от огромните корупционни схеми в страната, се счита, че държат стотици милиони незаконно извоювани пари. По думите на Ндирангу промяната на банкнотите от 1000 шилинга ще ограничи прането на пари и ще ги принуди да обменят забележителна част от средствата си в друга валута.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР