Кенет Мъртън със съпругата си Сюзън по време на изслушванетоСледвайте

...
Кенет Мъртън със съпругата си Сюзън по време на изслушванетоСледвайте
Коментари Харесай

Изслушването на новия посланик на САЩ: Нито дума за корупция, но конкретен въпрос за Лукойл

Кенет Мъртън със брачната половинка си Сюзън по време на чуването
Следвайте " Гласове " в

Нито един път на сенатското чуване за одобряването му като нов дипломат на Съединени американски щати в България номинираният Кенет Мъртън не произнесе думата " корупция ". Изобщо не се загатна в залата за най-масовото санкциониране по закона " Магнитски " на някогашни високопоставени български чиновници или че един от тях е народен представител в новия парламент и почитан в партията си. Нищо за битката с проведената престъпност, трафика на хиляди мигранти или проблемите с върховенството на закона и свободата на медиите. Но пък имаше напълно съответен въпрос от сенатор демократ за ориста на " Лукойл " и желанието на служебното държавно управление на президента Румен Радев да изнася за трети страни горива от рафинерията в Бургас, оповестява " Дневник ". 
Така в резюме изглеждаше траялото нощес близо 100 минути чуване на петима претенденти за посланически постове в Източна Европа. Мъртън бе в първата група от общо 10 номинирани от президента Джо Байдън за представители на Съединени американски щати, в това число за дипломат в Румъния (Катлин Ан Кавалек), Чехия (Биджан Сабет), Латвия (Кристъфър Робинсън) и Естония (Джордж Кент).
Във встъпителните си думи пред Комисията по външни връзки на американския Сенат Мъртън не изброи някакви ярки цели. Той бе показан от сенатора демократ Джин Шахийн като претендент за дипломат в България - " съдружник, на който можем да разчитаме в регион със стратегическо значение за Съединени американски щати, където нежно съдружно държавно управление би трябвало да се оправя с провокации като корупция и проведена престъпност (бел.ред. - единственото споменаване на двата казуса в цялото изслушване), със забавяща се стопанска система и страна, която застана зад Украйна макар историческите си връзки с Русия ".

Номинираният стартира с наблягане на дългогодишната си кариера и че " ще донеса скъп и подобаващ опит в задачата в София ". Това е една от мощните му страни, само че не е ясно дали изтъкването ѝ има общо с това, че за Херо Мустафа това е първият мандат като дипломат, до момента в който за него ще бъде трети след Хаити и Хърватия (2012-2015).
 

Безопасността на американските жители и чиновниците в посолството ще е първостепенната ми задача, добави той. Обичайно е претендент за дипломат да слага това на първите места измежду целите си, изключително като се има поради, че Мъртън управлява (от 2009 г.) посолството в Порт-о-Пренс в едни от най-трудните времена за Хаити след унищожителното земетресение от 2010 година, тясното му съдействие с американски военни за последвалата филантропична задача и опитите за политическо стабилизиране, траяли и през предходната година (тогава бе шарже д'афер) със противоречив резултат.
След това посочи, че от 2004 година насам като член на НАТО България редовно е допринасяла за сигурността и е давала жертви в задачи в Ирак и Афганистан. " Руската война против Украйна направи още по-наложително координирането ни с България, която сега е хазаин на бойна група на алианса с американско присъединяване, записала е над 40 хиляди имигранти и бежанци от Украйна и през ноември българският парламент гласоподава със доста болшинство да се окаже военна помощ на Украйна ", сподели още той.
Освен това в ревюто си Мъртън сподели още:
Купуването на втора партида самолети F-16 доста способства за реализиране равнището на разноски за защита, което страната е дала обещание
Ще подсиля напъните на нашата задача по въпросите на сигурността и поддръжката на българските управляващи за битка със злонамереното съветско въздействие.
После приказва за енергийната самостоятелност на България от Русия, изключително от пролетта насам и какъв брой значимо е откриването на тръбопровода за доставка на газ от Азербайджан.
Ще работя неуморно за продължение напъните на предшественика ми да подсилим двустранните връзки и отбраната на националните ползи на Съединени американски щати, сподели той в умозаключение на встъпителните си думи.
Какво ще направи новият дипломат по проблема " Лукойл "
Мъртън бе питан от сенатора демократ Крис ван Холън за продължаващите връзки на българската страна с " Лукойл " и решението на служебното държавно управление да продължи рафинирането на съветски нефт за експорт към трети страни.
" Знаете, че има напълно действителен проблем с уговорките, поети към Европейски Съюз да не се употребява съветски нефт. Как ще работите да се понижи тази взаимозависимост на България и по какъв начин ще се отрази на петролното ембарго от 5 декември, в случай че те продължат да го разрешават ", попита сенаторът.
 
" Няма да изисквам, че съм специалист в този комплициран въпрос ", стартира Мъртън и продължи с общи образци за американско-българското съдействие и визити на високопоставени лица " за понижаване на тази историческа обязаност, която в сегашните условия е проблематична ". " Работим с другите ни европейски сътрудници и Европейската комисия, с цел да забележим какви механизми и принадлежности може да бъдат предоставени на България да скъса тези връзки. Може да отнеме време, само че сигурно ще работя по това ", бе отговорът.
" Проблемът не е, че българите ще продължат да употребяват съветски нефт за лични потребности, а че в случай че продължат за изнасят горива, това ще е пробив в режима на глобите и в обединявания фронт. Затова държах да изразя загрижеността си ", сподели по-късно Ван Холън.
Темата за корупцията, само че не в България
Темата за корупцията се появи в чуванията към един час след началото им, само че с непредвиден акцент, провокирал напрежение.
За корупция заприказва сенаторът републиканец Тед Круз, само че не в някоя от страните, за които са препоръчани петимата претенденти, а че били корумпирани - без да даде никакви доказателства - сегашната администрация, президентът Джо Байдън и синът му Хънтър. Причината е, че Джордж Кент (предложен за дипломат в Естония) е приказвал през 2015 година за " загрижеността " си през 2015 година от наличието на Хънтър Байдън в борда на украинската компания " Бурисма ". По това време Джордж Кент бе зам.-помощник секретар в бюрото на Държавния департамент за Европа и Евразия, надзираващо политиката към Украйна и като подобен свидетелства в следствието при импийчмънт в Конгреса.
С помощта на табло с откъс от Кент сенатор Круз се опита да трансформира прегледа за готовността на претендентите за посланици в разпит по съмнения против президента. След няколко минути ръководителят го прекъсна и избухна спор дали се пречи на Кент да отговори. Когато Шахийн даде думата на различен сенатор, Круз се провикна, че тя защитавала " корумпирания президент ".
В отговор сенатор Ван Холън сподели, че в специфичното следствие от Камарата на представителите не е било намерено нищо неправилно към Байдън и пренасочи вниманието към това, че президентът Доналд Тръмп е замразил оръжейни доставки за Украйна в навечерието на съветската експанзия, " до момента в който администрацията в Киев не откри някаква нечистотия против Байдън ", за което той бе подложен на импийчмънт в Камарата на представителите.
Какво се възнамерява за региона на Черно море
" Напълно справедливо е удвояването на вниманието на Съединени американски щати към региона на Черно море ", сподели Мъртън на въпрос от комисията за вижданията му по този въпрос.
" Известно ми е, че нашата администрация работи за това по какъв начин да използваме някои наши оперативни дейности в чужбина. В български подтекст мога да кажа, че работим интензивно за модернизиране на отбранителните благоприятни условия, в това число на военноморските сили, с цел да пазят морските си граници. Мисля, че би трябвало да работят с всички другарски страни в региона за гарантиране в Черно море да продължи комерсиалната активност и да се пресичат зловредните дейности в региона. "
Демократът Тим Кейн попита всички за енергийната политика и самостоятелност на региона и има ли някакъв съгласуван метод да се помогне на всяка от петте страни, в частност.
Мъртън отговори, че Съединени американски щати по принцип работят с България за нашарване на източниците на сила и повтори за откриването през октомври на интерконектора с Гърция. " Доколкото знам, те сега не получават съветски газ, Русия ги отряза през април. "
После претендентът за дипломат в София приказва за помощта в нуклеарната енергетика, изследванията за инсталиране на дребни модулни реактори и доставки на нуклеарно гориво за " Козлодуй " от " Уестингхаус ". " България е обект на засилено внимание от администрацията, Амос Хохстийн (специален делегат на Държавния департамент по енергийните въпроси - бел.ред.) бе там, Джеф Пайят бе наскоро в България и, в случай че бъда одобрен на поста, ще продължа в тази посока ".
Кандидатурата на Мъртън се придвижва по-бавно от нормалното за последните години, защото би трябвало към този момент да е връчил акредитивните си писма на българския президент и да е почнал тригодишния си мандат. Няма пояснения за какво се получи тази тримесечна пауза, само че номинацията му бе импортирана в Сената близо два месеца след оповестяването ѝ и това съответства с лятното спиране на сесията и финалната фаза на акцията за междинни избори в Съединени американски щати.
Сенаторите от комисията могат да отхвърлят претендент като несъответствуващ или неопитен, само че това се случва рядко и утвърждението идва в границите на няколко часа или дни след съвещанието. Кенет Мъртън съвсем несъмнено ще получи мандат като дипломат до края на годината. Сенатът се господства от демократите и това няма да се промени и откакто на 3 януари се сенаторите се съберат след междинните избори на 8 ноември, на които партията на президента Джо Байдън резервира контрола над горната камара във Вашингтон.
Източник: " Дневник "
 
 
 
 
 
30 Ное 20221530 Ное 202225930 Ное 202230830 Ное 202240530 Ное 202214730 Ное 2022128КоментариCNN30 Ное 2022 10:36ч.
Войната на Русия против груповия запад и Украйна прави присъединяване на Булгаристан по - значимо от всеки път, твърди новия Генерал – губернатор на Булгаристан от Сатанинските Античовешки Щати!!!
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати nan30 Ное 2022 10:36ч.
корупция?!?!?! каква корупция!??! няма такова нещо. американската корупция е най-демократичната и чиста корупция в света, узаконена изпрана със с думата " лобизъм ".
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани28 Ное 2022127919 Ное 202293929 Ное 202222824 Sep 20223065
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР