Кенет Чезебро, предполагаемият архитект на заговора на фалшивите избиратели, последва Алекс Джоунс около територията на Капитолия на 6 януари

...
Когато теоретикът на конспирацията Алекс Джоунс тръгна към Капитолия на
Коментари Харесай

Когато теоретикът на конспирацията Алекс Джоунс тръгна към Капитолия на САЩ на 6 януари 2021 г., разгневявайки легиона си от поддръжници, един невзрачен мъж на средна възраст с червена шапка „Тръмп 2020“ видимо се приближи.

Видеоклипове и снимки, прегледани от CNN, показват мъжа, който прилежно записва Джоунс с телефона си, докато бомбастичната медийна личност се изкачва до забранената зона на територията на Капитолия, където тълпите от поддръжниците на тогавашния президент Доналд Тръмп в крайна сметка нахлуха.

Въпреки че действията на мъжа извън Капитолия онзи ден не привлякоха много внимание, предполагаемите му връзки със заговор за премахване на изборите през 2020 г. наскоро попаднаха в остър фокус: той е адвокат Кенет Чезебро, предполагаемият архитект на схемата за подкопаване на Избирателната колегия през 2020 г. процес чрез използване на фалшиви избиратели на Републиканската партия в множество щати.

Попитан от избраната комисия на Камарата на представителите къде е бил през първата седмица на януари 2021 г. и на 6 януари, Чесебро се позовава на правата си съгласно Петата поправка. Но разследване на CNN го постави извън Капитолия по същото време, когато предполагаемият му заговор да запази Тръмп на поста се разплете вътре.

Няма индикации, че Чесебро е влязъл в сградата на Капитолия или е проявил насилие. Джоунс не влезе в Капитолия на 6 януари 2021 г., нито участваше в насилие, но предупреди за предстояща битка предишния ден и призова поддръжниците си да се съберат в Капитолия.

Чезебро е единственият от необвинените съзаговорници в неотдавнашното федерално обвинение на Тръмп и единственият член на правните усилия на Тръмп, за когото сега се знае, че е бил на територията на Капитолия на 6 януари.

CNN успя да постави Чесебро на протеста чрез публично достъпни бази данни със снимки и видеоклипове от този ден. Разпити с негови познати също потвърдиха самоличността му. Chesebro отказа исканията на CNN за коментар, позовавайки се на продължаващ съдебен спор.

Не беше ясно защо Чесебро следи Джоунс на 6 януари.

„Дори Чезебро да е просто заклет фен на Infowars, мисля, че това още повече ще илюстрира колко тънка е била границата между сериозните, авторитетни хора, които са се опитвали да подкопаят изборните резултати, и екстремистките фигури, които са се опитвали да отприщят хаос, е била през този период, до доколко изобщо е съществувал смислено“, каза Джаред Холт, експерт в Института за стратегически диалог, който разследва екстремизма, омразата и дезинформацията.

До 2022 г. степента на участието на Chesebro в предполагаемия заговор за подкопаване на изборите през 2020 г. беше относително неизвестна. Образованият в Харвард адвокат сега е обвинен в окръг Фултън, Джорджия, заедно с Тръмп и още 17 души, като прокурорите твърдят, че са участвали в престъпен заговор за незаконна промяна на резултата от изборите в Джорджия в полза на Тръмп.

Пътят на Чесебро към орбитата на Тръмп беше нетрадиционен. Той е бивш научен сътрудник на професора от Харвард Лорънс Трайб, един от най-уважаваните либерални конституционни учени в нацията. Съобщава се, че Чесебро каза, че е направил малко състояние в криптовалута и до 2020 г. ще дарява хиляди на републиканските кандидати.

През ноември 2020 г. той започна работата си като съветник на адвоката на кампанията на Тръмп Джим Трупис относно потенциала за използване на фалшиви избиратели в Уисконсин, съобщено за първи път от New York Times.

По-късно Чезебро написа поредица от бележки, които очертаха планове, в които фалшиви избиратели на Тръмп в щати, спечелени от Байдън, могат да бъдат признати „от съд, щатски законодателен орган или Конгрес“.

В размяна на имейли през декември 2020 г. между Чезебро и Джон Ийстман, друг архитект на схемата за фалшиви избиратели, открита от специалната комисия на Камарата, разследваща 6 януари, Чезебро предположи, че „хаосът“ на 6 януари може да притисне съдиите от Върховния съд да действат преди преброяването може да възникне. Той написа, че „шансовете за действие преди 6 януари ще станат по-благоприятни, ако съдиите започнат да се страхуват, че ще има „див“ хаос на 6 януари, освен ако не управляват дотогава, така или иначе.“

В неотдавнашното федерално обвинение на Тръмп Чезебро беше идентифициран от CNN като съзаговорник 5 – описан от прокурорите като адвокат, „който е помогнал при разработването и опита за прилагане на план за представяне на фалшиви списъци на президентски избиратели, за да възпрепятства процедурата по сертифициране“.

В Капитолия

На 6 януари снимки и видеоклипове показват Чесебро с Джоунс за около час, започвайки на кратко разстояние от Капитолия около 13:40 ч. Докато Джоунс и антуражът му се отправяха към Капитолия, Чесебро ги последва с изваден телефон, привидно записвайки Джоунс.

CNN пресъздаде движенията на Chesebro, използвайки изтрити видеоклипове от консервативния сайт за социални медии Parler, снимки от Twitter, кадри от Infowars и видео от камерата на тялото на собствения бодигард на Джоунс – публикувано преди това от Infowars – заедно с видео, събрано от изследователи аматьори, които проследиха движенията на Джоунс .

Видеоклиповете, прегледани от CNN, показват Чезебро с Джоунс в две секции от забранената зона около Капитолия, цитирани във федерално обвинение срещу Оуен Шройер – друг водещ на Infowars – който е бил с Джоунс в тези зони по същото време като Чезебро.

Шройер, който преди това е подписал споразумение за отложено наказателно преследване в друг случай, в което се казва, че няма да извършва хулиганство на територията на Капитолия, беше обвинен в четири престъпления. По-късно Шройър се призна за виновен по едно престъпление за влизане и оставане на забранени места.

Райън Гудман, професор по право в Нюйоркския университет, който преди това е бил специален съветник на главния съветник в Министерството на отбраната, каза пред CNN, че присъствието на Чесебро на територията на Капитолия може да бъде цитирано от прокурорите.

„Независимо от потенциалната наказателна отговорност на Chesebro за това, че е бил в ограничените зони на територията на Капитолия, това доказателство може да бъде цитирано от прокурорите като допълнително доказателство, че Chesebro не е действал като добросъвестен правен съветник, а по-скоро е бил активист, свързан с каузата за отмяна на избори“, каза Гудман. „Това подкопава защитата, която Chesebro може да издигне, че той функционира само в ролята на предоставяне на правни съвети за клиенти.“

Кадрите показват, че Чесебро отпред и в центъра записва Джоунс, докато изнася импровизирана реч на Западната морава на територията на Капитолия, призовавайки привържениците да не се бият с полицията и да си проправят път до другата страна на Капитолия, където имат разрешение. Когато Алекс Джоунс и неговият антураж си тръгват, западната част на Капитолия е пробита.

Чесебро следва Джоунс и неговия антураж до другата страна на Капитолия и в един момент изглежда показва нещо от телефона си на член на екипа по сигурността на Джоунс приблизително в 14:09 ч., показва един запис. По-късно групата, включително Чесебро, си проправя път по средата на стълбите на сградата на Капитолия, преди да тръгне надолу.

Малко след като си тръгнаха, тълпа, която се опитваше да пробие вратите на източната страна на Капитолия, щеше да си пробие път.

Chesebro следва членовете на групата, докато напускат територията на Капитолия близо до 15:00 часа.

По-късно Чесебро може да бъде видян да се разхожда близо до Паметника на мира в предната част на Капитолия.

В показания пред Комитета на 6 януари през октомври 2022 г. Чесебро се позовава на правото си от Петата поправка срещу самоуличаване, когато го попитаха дали е бил във Вашингтон през януари 2021 г., което води до сертифицирането на резултатите. Имейл, получен от комисията, показва, че Чесебро казва, че ще остане в хотел Trump International в окръг Колумбия от 3 до 8 януари.

Видеоклип, разгледан от CNN, показва Чесебро на Freedom Plaza ден по-рано на 5 януари преди митинг, който също включва речи на Джоунс и Шройър.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР