Кели Дилън е само на 24 години, когато е стерилизирана

...
Кели Дилън е само на 24 години, когато е стерилизирана
Коментари Харесай

Защо жените в затвор в Калифорния не могат да забременеят

Кели Дилън е единствено на 24 години, когато е стерилизирана без нейното единодушие. Годината е 2008-а и тя таман е пристигнала в Централния калифорнийски затвор. Там Кели ще прекара 15 години поради убийството на брачна половинка си, направено при самоотбрана.

Дамата е била редовно измъчвана от бащата на двамата ѝ синове, които тя оставя в Лос Анджелис. Дилън приема присъдата си, надявайки се след 15 години да излезе на независимост, да се влюби още веднъж и да има още деца.

Тази фантазия обаче се срутва, когато Кели споделя на лекарите в пандиза, че има мъчителни конвулсии и те вземат решение, че ѝ е нужна хистеректомия за лекуване на рак на маточната шийка. Когато менструацията ѝ стопира, Дилън научава от различен доктор, че в действителност в никакъв случай не е имала рак и била стерилизирана срещу волята ѝ. Кели повече в никакъв случай няма да може да има деца.

Историята на Дилън не е казус. Затворническата система в Калифорния наложително стерилизира 1400 затворнички, множеството от които чернокожи, сред 1997 и 2003 година.

Не е ясно какъв брой тъкмо са изпитали същия способ през 11-те години сред 2003 и 2014-а, когато Кели и адвокатката ѝ Синтия Чандлър стартират да работят по законопроект, който не разрешава насилствената дезинфекция в пандизите за надзор на раждаемостта.

Съдебните документи разкриват, че пандизите са кодирали случаи като този на Дилън, както и такива с връзване на маточните тръби, като “медицински нужни “ и като такива страната заплаща за тях.

Друг документ демонстрира, че доктор Джеймс Хайнрих – експерт по гинекология, който е правил тези стерилизации, в това число и на Дилън, ги назовава „ по-малкото зло “.

Принудителните стерилизации са били осъществявани, прикривани и заличавани в Съединени американски щати от десетилетия, а практиката към момента продължава и е предпазена с решение от Върховния съд през 1927 година. Според Ерика Кон – режисьор и изпълнителен продуцент на документалния филм „ Belly of the Beast “, това е непрестанна борба, която се корени в расизма и остарелите закони.

„ Това е евгеника “
Кон за пръв път научава за несъгласуваната и необратима интервенция в пандизите, когато се среща с юрист Синтия Чандлър през 2010 година. Чандлър ръководи организацията „ Justice Now “, която пази дамите и хората с друга полова ориентировка в пандизите. Като жена от еврейски генезис, Кон приема тематиката много персонално.

„ За мен това крещеше евгеника. Като еврейка, фразата „ Никога повече “ се е запечатала надълбоко в мозъка ми “, споделя Кон пред Insider, базирайки се на думи от холокоста. Тя прибавя, че насилствената дезинфекция е друг тип геноцид и незабавно е схванала, че би трябвало да направи нещо по въпроса.

Америка има история в тази област
Това не е първият случай на всеобщи насилствени стерилизации в Америка. От 1927 година до момента Върховният съд не се е произнесъл по делото Buck v Bell, което разреши на служителите на реда във Вирджиния наложително да стерилизират Кери Бък – млада жена, която те назовават „ немощна “ и вземат решение, че е негодна да сътвори семейство.

Поддръжници на евгеничното придвижване – което проповядва селективно зачеване като метод за възстановяване на обществото и това води до дезинфекция на хора с увреждания, индианци, чернокожи и латиноамериканци - тогава сметнаха, че решението на съда е победа.

След като Калифорния приема насилствената дезинфекция за естествена, още 29 щата поемат по този път. Между 1920 и 1950 година държавното управление в Калифорния оправдава стерилизацията на 20 000 души, като показва липса на психическа непоклатимост или физическо увреждане при дамите. Проучване от 1965 година открива, че пуерториканските дами са стерилизирани под управлението на държавните управления на Съединени американски щати и Пуерто Рико.

Правото на държавното управление да стерилизира хора, които счита за негодни за размножаване, към момента е в конституциите на някои щати. През септември бяха разкрити насилствени стерилизации в центъра за имиграционно задържане в Джорджия. Служителите там отхвърлиха обвиняванията, а лекарят, който е направил процедурите, не беше дисциплинарно уволнен, нито санкциониран.

Жените са били неверно осведомени за положението си
Ерика Кон споделя, че посредством документи и изявленията е научила, че на доста дами в пандизите в Калифорния не е казано, че са стерилизирани до момента в който не се възстановят от интервенцията.

В някои случаи дамите оповестяват, че медицинският личен състав им е споделил, че имат рак на маточната шийка и се нуждаят от премахване на репродуктивните им органи, с цел да оцелеят. При други, лекарите са правили хистеректомия незабавно след раждане в затворническата болница.

„ Има тонове доказателства за това по какъв начин тези процедури са били правени. И единственото нещо, което остава едно и също е, че те са били насилствени и противозаконни стерилизации “

„ Приемат ни като задължение за системата “
Въпреки SB1135, забраняващ насилствената дезинфекция, Кон декларира, че нарасналата сигурност в пандизите затруднява юристите да схванат дали този закон се съблюдава. Според документалния филм на Ерика, медицинският личен състав, взел участие в сходни процедури в никакъв случай не е бил охулен. В лентата се твърди, че някои от чиновниците на пандиза считат, че дамите вътре не заслужават да дават отговор за личната си плодовитост.

„ На нас се гледа като тежест за системата “, споделя Дилън, която към този момент е на 44 години.

Тя прибавя, че в случай че тази тематика продължава да бъде неглижирана, доста хора ще стартират да мислят, че всичко това е обикновено. Кон декларира, че хората, които желаят да поправят наследството на страната си, би трябвало да упорстват всички щати да забранят насилствената дезинфекция и да упорстват държавното управление да предлага помощи на дамите, които са били подложени на процедурата.

Северна Каролина и Вирджиния към този момент са приели закони, които не разрешават стерилизацията, а Кон счита, че напълно скоро Калифорния може да се причисли към тях.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР