Кефирът е изключително популярен в уелнес средите. На практика той

...
Кефирът е изключително популярен в уелнес средите. На практика той
Коментари Харесай

Защо е полезен кефира?

Кефирът е извънредно известен в уелнес средите. На процедура той е нещо като отдалечен родственик на айряна, а в същността си е ферментирал млечен артикул. Може би ви стана ясно за какво той е толкоз обичан от хората, които се стремят да водят здравословен метод на живот – той е извънредно богат на потребните пробиотични бактерии. Освен това е богат на протеини.

Какви са другите здравословни изгоди на кефира и какво тъкмо е той обаче?

Кефирът се прави от прясно мляко, към което се прибавят зрънца, които съставляват колонии на бактерии. На външен тип те наподобяват на дребен карфиол. В рамките на 24 часа микроорганизмите се развъждат, карайки захарите в млякото да ферментират, трансформирайки го в кефир. Зрънцата по-късно се отстраняват от продукта и се резервират за последваща приложимост.

Ферментиралата напитка е богата на доста значими хранителни детайли – в 175 мл от него се съдържат цели 4 грама протеин, 10% от нужната ни дневна доза калций, фосфор, витамин В12 и В2, както и огромно количество магнезий. Освен това е и нискокалоричен и с ниско наличие на въглехидрати, което го прави и съвършената диетична храна. В кефира се съдържат и значими субстанции като органични киселини и пептиди, значими за здравето ни. Хората с нетърпимост към лактоза също могат да употребяват кефир – употребявайки кокосова вода, кокосово мляко или друга сладка течност. Този веган кефир обаче ще се разграничава от този, изработен от мляко.

Кефирът е по-мощен пробиотик от киселото мляко. Макар и то да е най-познатата пробиотична храна в целия свят, истината е, че кефирът съдържа повече бактерии – цели 61 варианта.

Напитката има и антибактериални свойства с помощта на пробиотика Lactobacillus kefiri, който се среща само в нея. Този пробиотик стопира растежа на някои рискови бактерии като салмонелата, хеликобактер пилори, ешерихия коли.

 Кефир с ленено семе

Кефирът понижава риска от остеопороза и усъвършенства здравето на костите ни. Това е с помощта на калция, който се съдържа в него. Ползите са и поради витамин К2, също част от състава на пълномасления кефир. Този витамин е значим, тъй като се грижи за вярното асимилиране на калция. К2 понижава риска от фрактури с цели 81%!

Има и данни, че вълшебната напитка има антиракови свойства. Смята се, че пробиотиците във ферментиралите млечни артикули подкрепят за назад развиване на тумора посредством стимулиране на имунната ни система.

Кефирът е с по-ниско наличие на лактоза, което е добра вест за хората, страдащи от лактозна назадничавост. Това не значи алергия, а усложнения при храносмилането ѝ. При ферментиралите млечни артикули, каквито са и кефирът, и киселото мляко, лактозата е в доста по-малки количества. Освен това те са богати и на специфични ензими, подпомагащи разграждането ѝ.

Прочети още за потребните свойства на кефира.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР