keaway.com, част от Just Eat Takeaway.com, е едно от водещите

...
keaway.com, част от Just Eat Takeaway.com, е едно от водещите
Коментари Харесай

Каква храна си поръчват българите?

keaway.com, част от Just Eat Takeaway.com, е едно от водещите приложения за онлайн поръчки на храна в България и в световен мащаб. След като предходната година компанията показа първия си разбор на трендовете в потреблението, който хвърли светлина върху питателните привички на българите, тази година тя е подготвена да покаже какво се е трансформирало в миналите месеци.

За втора поредна година на върха на класацията е обичайна българска кухня и има за какво - това е храната, която с изключение на необикновен усет и хранителна стойност, носи и огромна доза носталгия към детството. Интересен факт е, че измежду първите три най-предпочитаните български ястия се подреждат единствено вегетариански такива - таратор, шопска салата и овчарска салата. Любителите на месото пък са заели идващите места с мусака и пълнени чушки с кайма.

Следващата желана кухня е италианската, като първите две най-предпочитани за българите ястия от нея са паста карбонара и болонезе, а третото място е за пицата във разновидности маргарита, капричоза и пеперони.



Бронзов орден за известност измежду българите получават американските кулинарни творби. Сред тях най-обичани са класическите чийзбургер и пилешки бургер, в композиция с обичаните на всички пържени картофки.

Азиатската кухня става все по-популярна на родна земя, макар че българите към момента се тормозят да заложат на нейните по-екзотични варианти. Ето за какво на водещите позиции тук са ориз със зеленчуци и пиле, донбури с пиле и пиле биряни.

Японската кухня също стремително набира скорост към първите позиции - тази година е на пето място с нигири сьомга, хосомаки сьомга и пиле терияки.

Изненадващото е, че българите всеобщо залагат на вегетарианските варианти: от апетитен, ободрителен таратор през лятото до подобаващите за всеки сезон шопска и овчарска салата.

Освен тях, желани вегетариански варианти са пица Маргарита, вегетариански бургери и гироси, както и картофки с трюфел.

Интересът към веган кухнята също пораства доста и тази година. Хората обичат да поръчват миш-маш и безмесни кюфтенца.

Доставката на веган ястия посредством Takeaway.com е значима за доста хора. Понякога тя е единствената алтернатива да се насладят на ястия по техен усет, без да се постанова да импровизират с неразбираем резултат.

Ето за какво през януари Takeaway.com се включи в самодейността Veganuary, която има за цел да насърчи повече хора да се стопират на веган / вегетариански ястия, когато поръчват от обичания си ресторант.



В акцията се включиха специалисти и известни инфлуенсъри, които насърчиха своите почитатели да вземат участие в занимателно предизвикателство - да хапват безмесна храна през целия месец януари.

Резултатите? Повече хора схванаха, че веган храната може да бъде извънредно вкусна, като получиха и опцията да балансират метода си на хранене и да опитат нещо ново.

Кои ястия набират най-голяма известност?

Персонализацията на храната става все по-важна за българския консуматор. Тази година точно DIY пицата е първенецът на най-бързо набиращите известност ястия.

След пицата се подрежда обичайна напитка айрян, следвана от свинските ребра без кост, а след тях две вегетариански варианти, като фалафел.

Време за нещо сладко
Източник: elle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР