Казват, че за хората домът е нещо, когато не чувстваме

...
Казват, че за хората домът е нещо, когато не чувстваме
Коментари Харесай

Марина Абрамович - чиста работа

" Казват, че за хората домът е нещо, когато не усещаме дома си някъде другаде. Вие къде сте в този момент? "

Така съумявам да задам предпоследния въпрос към Марина Абрамович на среща избрана от нея за публицисти и почнала в 6:23 сутринта в Музея за модерно изкуство в Белград на 21 септември тази година.

Защо толкоз рано? Каква символика да търсим в този час? Обяснението не закъсня - в поканата, която получихме 24 часа преди началото написа: " Пресконференцията ще се реализира на изгрев слънце, според концепцията на изложбата " Чистач ", където актьорът в ранни зори алегорично " чисти " своята артистична кариера и архива с най-хубавите си работи " Съгласявам се, че концептуално всичко се подрежда. И името на изложбата, и ранния час, и мотивът, и най-много самият актьор - " Нейно Пърформанс Височество Марина Абрамович " (по думите на журналисти).

Ранният час е любознание за всички. Шофьорът на таксито безшумно пита дали толкоз рано отиваме на " сплавове " -те - плаващите клубове и нощни заведения на река Сава, където е и музея. " Не. На разкриване на галерия " - давам отговор. " Нима толкоз рано? " - безверен е водачът. " Не е рано. Навреме е. 44 години стигат " пробвам се да подкрепям диалога бодър. " А театрите? И те ли ще отварят към този момент толкоз рано? Накъде отива този свят. Обърнаха го наобратно ".

Светът към Марина Абрамович е извърнат наобратно или ни наподобява подобен

В предговора на каталога на родената през 1946г. в Белград Абрамович е събрана може би най-краткото и ясно показване: " Тя е най-важният актьор на пърформанса в наше време. Без нея изкуството на пърформанса не би било толкоз допустимо и уважавано в музеите през днешния ден. Тя е актьор, който непрестанно развива това, което прави. "

Въпреки високите условия сложени пред кураторите и самия музей в Белград, този съвсем 50 годишен опус с над 120 работи на Абрамович става вероятен. След Стокхолм, Хумлебек, Осло, Бон и Флоренция Белград е последният към този момент град, където изложбата ще бъде показана.

Кураторът на изложбата Деян Сретенович е подредил хронологично на пет равнища в музея разнообразни работи - скици и картини още от времето до момента в който е била студент в Художествената академия в Югославия, звукови съоръжения, с които тя навлиза в света на концептуалното изкуство, фамозните " Ритми " и други соло пърформанси, както и в партньорство с Улай, изложени са и " transitory works ", " Balkan baroque ", както и придобилият огромна известност " Артистът участва " (Artist is present) от 2010. За изложбата и Абрамович споделя и архивния и документален материал - част от експозицията.

А едни от най-значимите пърформанси, които е правила ще бъдат ре-перформирани, както тя упорства да се назовава този акт на възобновяване на нейни работи от други хора, в музея от млади актьори, с които Марина Абрамович е провела и мастърклас " Чистене на къщата ".

" Чистенето за мен е разчистването с предишното, чистенето на съзнанието "

споделя актьорът. " Не е ужасно да скочите надолу. Можете да скочите от небостъргач, в случай че по този начин желаете, и това ще бъде изцяло задоволително. Опасността идва, когато се приближавате към повърхността. Преди 44 години, когато си потеглих от тази страна, аз скочих в незнайното и от самото начало до момента падах свободно, летях. Днес чувствам, че приближавам повърхността. Топлото посрещане, което ми оказахте, омекоти тежкият удар, който ме очакваше. Дойдох с отворено сърце и ви благодаря за отношението. "

 Марина Абрамович - чиста работа
© Bojana Janjić / MoCAB, Фейсбук Page MoCAB

Темата за чистенето не подминава и присъстващите на срещата. Млада журналистка изважда четка за облекла и моли Марина Абрамович да я почисти - напълно същински и пред всички, на което тя откликва. Този мини-пърформанс е подарък за всички публицисти, актьори и куратори, с което тя удостовери думите си, че мотивация и ентусиазъм черпи от живота - " до момента в който нарязвам лук или съм в самолета. " Избира концепциите, които я стряскат и плашат, а не тези, които ѝ харесват. " Ако ми кажат " не ", то за мен това е единствено началото ", безапелационна е Абрамович.

На въпроса какво е изпуснала в живота, е откровена: " Нямах деца. Никога съм нямала естествен фамилен живот. Аз съм съвременен бродяга. На всеки пет, шест дни съм на път. Моите деца са моите възпитаници. "

За прямотата в пърформанса приказва по този начин: " В такава обстановка не се актьорства. Това не е спектакъл. Като влезе публиката, всичко се трансформира. И с младите, с които работя, на тях споделям същото. Енергията ви се намества по отношение на хората. Уча ги да не се плашат от болката. Да не се боят от нищо и от никого. Младата аудитория внезапно се появи и се заинтересува от мен с помощта на Лейди Гага. Тя се беше появила в МОМА в Ню Йорк по време на " Артистът участва " и след това беше на мой мастър клас. Изведнъж младите заговориха за мен, с помощта на милионите фенове на Лейди Гага в обществените мрежи. "

За звездния си статус Марина дава отговор бързо и малко: " Уди Алън споделя през днешния ден съм звезда, на следващия ден - черна дупка. Ако триумфът беше пристигнал на 25 години щях да съм мъртва. Чак на 50 започнах да съзнавам коя съм. Хората ме направиха звезда. Артистът би трябвало да остави суетата пред вратата. Освен това в случай че на 25 четях всичко, което пишат за мен, нямаше да си подам носа от у дома. Чета, виждам доста неща...за себе си ".

Държавната телевизия РТС снима документален филм за нея - " Разговор с чистачката ".

За предишното и за научените уроци Абрамович споделя: " От своя преподавател в Загреб Кръсте Хегедушич запомних две значими неща, които мисля ми дадоха доста в моето установяване като актьор.

Ако работиш и рисуваш с дясната ръка и видиш, че си виртуоз, незабавно смени с лявата ръка

Когато започнеш да правиш нещата прекомерно добре и несъмнено, незабавно промени нещо, незабавно отиди на територия, която не познаваш. От моя преподавател научих и, че в живота на всеки актьор е най-трудно да се появи добра концепция. Ако имаш две положителни хрумвания, значи си талант, споделяше той. Моята концепция беше моето тяло. Моето тяло е мой обект и индивид ".

И най-после въпреки всичко отговорът на въпроса първоначално:

" Това е добър въпрос. Вижте, аз в действителност пребивавам някъде сред. В промеждутъците, когато тръгваш на някъде и към момента не си достигнал крайната точка. Може да е някоя гара, някоя спирка, летище или просто разходка в градината или парка.Това " сред ", това място, всред, в пролуките, за мен в в действителност най-вдъхновяващо. Точно там, напускайки едното място, неговата познатост и сигурност се отваря друго пространство, където всичко може да се случи. Тук е моят дом. Всичко е тук. Всичко е дом. "

 Марина Абрамович - чиста работа
© Bojana Janjić / MoCAB, Фейсбук Page MoCAB

Европейска ретроспективна галерия " Чистач " е отворена до 20 януари 2020 година в Музея за модерно изкуство-Белград. В нея могат да се видят 120 работи на Марина Абрамович от всички нейни интервали. Зрителите ще могат да видят сплетените коси на ре-пърформърите, да се промъкват сред голите им тела, като в пърформанса " Имподерабилия ", да видят синята рокля от музея " Гугенхайм ", елементи от видео работите от 70-те и предмети, които са употребявани в някои пърформанси в това число и " Ритъм ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР