Казват, че пуделите са умни кучета, но славата им е

...
Казват, че пуделите са умни кучета, но славата им е
Коментари Харесай

Банкянският пудел сам си носи каишката

Казват, че пуделите са умни кучета, само че славата им е друга.

Бившият английски министър председател Тони Блеър си завоюва прозвището " Пуделът на Буш ", тъй като правдиво следваше напътствията на тогавашния американски президент Джордж Буш да лъже за оръжията на Саддам Хюсеин и да спомага за нашествието в Ирак през 2003 година

Мой сътрудник имаше пудел и се хвалеше, че схваща какво си приказват хората. " С дамата доста внимаваме да не произнасяме на вятъра думи като " разходка " и " вънка ", тъй като кучето скача и ни донася каишката си. "

Премиерът Бойко Борисов самичък се бе оприличил на куче. Преди години се окайваше, че седи самичък като куче в Бояна, и му е скучно. Сега европейските водачи доста внимават да не стигат до ушите му думи като " покана " и " посещаване ", тъй като незабавно би скочил да им иде на посетители.
 

А те не го желаят, с цел да не си скапват реномето

Борисов им е лоялен като пудел. Нарича ги " началниците ". Види ли някой от тях даже единствено на екрана на компютъра си, автоматизирано козирува на гола глава като новобранец, сюрпризиран от старшината. Но пристигнаха други времена и европейските водачи станаха внимателни. Доскоро му засвидетелстваха поддръжка, след това започнаха да го държат настрани сякаш поради пандемията, а в последно време се вършат, че не го познават.

Евродепутатите, които не са длъжни като дипломатите и министрите да съблюдават непоколебим протокол, станаха бъбриви и започнаха на всеослушание да споделят това, което от дълго време се шушука за Борисов из европейските коридори. Ирландската пратеничка от левицата в Европарламента Клеър Дейли заряза всевъзможни задръжки и
 

,

като добави към името му и основния прокурор Иван Гешев. Тя упрекна Европейската комисия, че е техен съизвършител в корупцията, тъй като я прикрива в отчетите си по Механизма за съдействие и инспекция (МСП), вместо да я разобличи, каквото е предназначението на този механизъм. Той бе основан при влизането на България в Европейски Съюз тъй като несъразмерната й корупция на високо ниво, плюс проведената престъпност я правеха неуместен член в европейското семейство. Замисълът бе, че под груповия напън за три години тя ще си оправи правосъдната система и ще съблюдава възпитание като другите страни.

Тъй като три пъти по три години не стигнаха, Еврокомисията стартира да се грижи повече по какъв начин да избави своята известност, в сравнение с да оправи облика на България. В последните си отчети тя подмени задачите на МСП и престана да упорства за " действителни резултати " - неоправдателни присъди против корумпирани лица на високо ниво и босове на организирананата престъпност. Вместо това вкара спомагателни критерии за законодателни и структурни промени, т.е. за преливане от пусто в празно. Действието на механизма съответства с трите мандата на премиера Бойко Борисов, които бяха задоволителни Европейска комисия да осъзнае, че натискът й за присъди
 

значи да го насочи към пандиза,

а дружно с него и огромна част от управническата върхушка в България.

Брюксел не бе подготвен за такава решителна стъпка и стигаше най-вече до апели за политическа воля, т.е. в случай че Борисов бъде по този начин общителен, самичък да се вкара в пандиза. Притисната от остри изявления на евродепутати предишния четвъртък в Комисията за цивилен свободи, правораздаване и вътрешен ред (ЛИБЕ), заместник-председателката на Европейска комисия Вера Йоурова: " Европейска комисия не може да направи кой знае какво във връзка с страните членки. Нека да сме наясно - Европейска комисия не може да играе ролята на прокурор. " Вдигайки бялото знаме, тя сподели нещо доста значимо: Борисов не е за европейско наблюдаване, той е за прокурор. А бодната от забележката на Клеър Дейли, тя отвърна: " Не съм съучастничка на Борисов ".

След като дипломатическият речник отстъпи място на думи от Наказателния кодекс, ясно е, че с Борисов повече не може да се беседва по същия метод. През октомври на ситуацията в България, само че не в работна група или в комисия, както бе до момента, а в пленарна зала пред всички депутати в Европейския парламент. Борисов евентуално ще бъде поканен да даде пояснения. Може да се чака, че в случай че се осмели да отиде, няма да се държи наперено както преди година, когато обясняваше на критикуващи го евродепутати какъв брой е редовен, тъй като се грижи за всяка гад в България, в това число и за водния дърдавец (горките преводачи!).

Борисов стартира да изпада в интернационална изолираност не по волята на европейските институции, които, в случай че имаха такава воля, от дълго време щяха да са го натирили в ъгъла, а

 

под натиска на българските жители,

 

които излязоха да стачкуват против мафията и нейния управнически мутроелит. В залата на комисията ЛИБЕ се видя какъв брой неуместно е да се приказва по брюкселски за прогрес, извършване на критерии и други клишета, до момента в който българското общество крещи " Оставка! ", " Мутри, вън ", " Мафия! ", " Вие сте срам - оставка и затвор! "

Едва ли някой министър председател ще поеме риска да предложения Борисов на посещаване, като вижда, че той ще му се яви омазан от хвърлени домати и яйца. Вече не е допустимо солидаризиране с него и по партийна линия. Затова ръководителят на Европейската национална партия Доналд Туск предходната сряда от мощно компрометираната партия Фидес на унгарския министър председател Виктор Орбан да бъде подсилен Бойко Борисов в този сложен за него миг.

Премиерът към момента може да взе участие на срещите на високо ниво на Европейски Съюз, тъй като заема мястото, което се поставя на България. Но това не значи, че ще бъде мечтан събеседник. Същото място може да бъде заето и от президента Румен Радев и никой няма да възрази. Ако Борисов се заинати, единственият му съдружник ще бъде коронавирусът, тъй като с помощта на него ще избегне неудобството от присъствените срещи, сменени от виртуални съвещания.

Колкото и да е надменен към протестиращите, че не могат да го съборят от власт, Борисов вероятно схваща, че те към този момент са му издърпали аленото чердже под краката. И надали някой ще намерения да му го постеле още веднъж.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР