Казват, че поверията и суеверията са станали факт, като следствие

...
Казват, че поверията и суеверията са станали факт, като следствие
Коментари Харесай

Поверия и суеверия, които изумяват

Казват, че поверията и суеверията са станали факт, като разследване от наблюдението на живота


Но, има поверия и суеверия, които изумяват. Прочетете и ще разберете за какво.

СТРАШНО ИМЕ

Оригинално вярване съществува в модерна Аржентина. Там не трябва да се загатва на глас Карлос Менем – счита се зa неприятна прокоба. А в случай че инцидентно се произнесе името му, всички, които са го чули, би трябвало да сложат ръка на лявата си гръд и три пъти да тропнат с левия си крайник.

Причината е, че името на Карлос Менем – някогашния президент на Аржентина, се счита за живо проклинание. Този човек е упрекнат за икономическия колапс на страната през 2001 година. Той я вкарва в немислими задължения, потапя страната в хаоса на корупцията. Народът го презира и ненавижда. Менем безкронтролно търгува с оръжие и освобождава от пандиза военните нарушители, отговорни за гибелта на хиляди. Тогава аржентинците стигат до извода, че Менем носи несгоди и неприятен шанс, а произнасяйки името му, човек може даже да бъде урочасан. Само няколко седмици след встъпването си в служба Менем назначава за министър на финансите Мигел Ройга, който след пет дни получава инфаркт и умира. Следващият министър умира в авиокатастрофа. Това са единствено два от множеството случаи, които карат аржентинците в никакъв случай да не произнасят на глас името на Карлос Менем.

КОГАТО В НЕБЕТО НЯМА НИТО ЛУНА, НИТО СЛЪНЦЕ

В Нигерия лунното затъмнение се счита за знак за гнева на боговете, разсърдени на хората поради множеството им грехове. Лунното затъмнение от 2001 година повлиява върху изповядващите исляма по този начин, че те стартират да унищожават християнските светини в Нигерия. Властите едвам се оправят с безредиците. А през 2006 година държавното управление на Нигерия е насила да организира редица мероприятия по научното разяснение на аргументите, водещи до лунно затъмнение, с цел да се избегнат нови изстъпления.

В Индия също считат, че лунните и слънчевите затъмнения са провокирани от гнева на боговете. Затова в този интервал популацията изхвърля от вкъщи си… всички хранителни ресурси. Логиката не е изключително ясна, но…

Древните викинги считали, че за затъмненията са отговорни два великански небесни вълка, които излизат на лов за Луната и Слънцето.

А в Древен Китай за тези естествени явления са упреквани драконите: счита се, че точно тези чудовища гълтам небесните светила и по тази причина небето угасва. И викингите, и китайците по време на затъмнения подвигат доста мощен звук, пробвайки се да изплашат небесните вълци и драконите, които, несъмнено, избират тишината…

РАЗРЕШЕНИЕ ОТ ЕЛФИТЕ

В началото на 2014 година в просветена Исландия стартират да строят нов път до столицата Рейкявик. Но не е съдено проектите да бъдат осъществени. Причината са националните суеверия. Повече от половината поданици на страната се възпротивяват на строителството на пътя, който би трябвало да мине през околност, където се издига свещена канара.

Според поверието там се намира параклис на елфите.

А кои са елфите? Приказни същества, които наподобяват съвсем като хората, единствено че нямат отвесна ямка на горната джука под носа. Впрочем кой знае по какъв начин наподобяват елфите, щом те са невидими!

Има обособени щастливци, които въпреки всичко са се срещали с тези представители на отвъдното. Навярно те са разказали за външността на загадъчния народ. Исландците доста почитат елфите и ги обичат. Имат и вярване, съгласно което не трябва да се пресича пътят на елфите, другояче очаквайте беди.

И затова се наложило управляващите да спрат строителството на новото трасе. Сега държавното управление търси по цялата страна вълшебници, които биха могли да се спазарят с елфите, с цел да разрешат те да бъде прокарана автомагистралата паралелно с техния параклис.

Източник: popantofi.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР