Казват, че навикът е втора природа. И както са ни

...
Казват, че навикът е втора природа. И както са ни
Коментари Харесай

Доколко можем да променим навиците си

Казват, че навикът е втора природа. И както са ни нужни 20 и повече години, с цел да изградим зрялата си персона, по този начин развиваме привички, които ще останат с нас за цялостен живот. За жал огромна част от тях не са нито потребни, нито здравословни, написа obekti.bg. Някои даже вредят дълготрайно на живота и връзките ни с хората. Какво можем да създадем по въпроса?
Представяме ви позицията на психолога доктор Джон Грохол, изложена в публикация за PsychCentral:

Един табиет не са трансформира нито бързо, нито елементарно. Ако нещо е учено в продължение на повече от 20 години, евентуално ще изисква също по този начин доста (ако не и същото) количество време това нещо да бъде „ отучено “. Изглежда по-трудно, в сравнение с е, тъй като е развой, а не нещо, с което просто да се събудиш един ден и да си кажеш „ Ей, през днешния ден ще върша всичко по напълно друг метод! “

Става ли по-трудно с годините?

И да, и не. Да, в смисъл, че измененията като цяло се случват по-трудно в по-късна възраст, тъй като животът ни става по-удобен и по-познат. А какво съставлява този живот, в случай че не общ брой от нашите способи на държание, мисли и усеща, на всички неща, които сме научили и вградили в себе си през годините?

И това е забавно: Разберете на каква възраст е вашето тяло като извършите това просто упражнение (СНИМКИ) - четете тази и още потребни вести на zdrave.to

Не мисля, че за по-възрастните е по-трудно – считам, че е много мъчно за хората на всяка възраст да трансформират навиците си. Хората просто привикват с познатото, тъй като в него намират комфорт. За множеството хора да се откажат от познатото в интерес на непознатото е ужасно и мъчно. Хората отбягват страха и страшните обстановки и това е повода множеството хора да не обичат измененията (и да не се оправят добре с тях, когато ги срещнат в живота си.

Какво можем да променим?

Най-лесните за смяна неща са най-дребните и най-простите неща, които значат минимум за един човек. Например, за един това може да е да прибавя по чаша портокалов сок към закуската си или да излиза на разходка най-малко три пъти седмично (в съпоставяне с нито веднъж). За други може да бъде да четат най-малко по две новинарски публикации от начало до край. Истинският ключ към смяната на навиците не е да сменим съществуващите рутинни действия с други, които да не се трансформират в никакъв случай повече, а по-скоро да си слагаме провокации всеки ден – или най-малко един път седмично – като опитваме нещо ново и малко по-различно.

Реалността е, че множеството хора не могат да трансформират доста доста в живота си без съществено изпитание и време. Не можете да желаете или да очаквате от някого да промени всичките си привички, даже това да е от изгода за неговото здраве и благополучие в дълготраен проект. Като човешки същества сме устроени по този начин, че се усещаме прекомерно комфортно в положителните остарели привички.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР