Казват, че има два начина да стигнеш до дома си.

...
Казват, че има два начина да стигнеш до дома си.
Коментари Харесай

Защо избрах България пред Италия

Казват, че има два метода да стигнеш до дома си. Единият е изобщо да не го напускаш, а другият - да обиколиш целия свят и да се завърнеш там, откъдето си тръгнал. Малко са тези, които не са излизали в никакъв случай отвън България, и от ден на ден тези, които отиват в чужбина сякаш с цел да градят бъдеще, а по-късно се прибират вечно у нас.

Като множеството млади и неориентирани хора и подтиквана от негативизма по родното, предаден ни от по-старото потомство, взех решение да отпътува за Италия и да изучавам висше там, пренебрегвайки българската просветителна система.

След като приключих ЕГ „ Иван Вазов “ с грамота за отличен триумф и италианска тапия, хукнах към Рим, където ме одобриха от раз със специалността, която най-вече желаех - „ Естетическо-научна публицистика ".

В университет „ Тор Вергата “ годишно избират да учат над 40 000 студенти от целия свят, а факултетът по литература и философия, в който ме одобриха, беше преди всичко за 2015-2016 в класацията на топ 100 за най-хубавите образователни заведения в Италия. Факт, който ме кара да се гордея.

По време на образованието си там имах опцията да се докосна до изявени звезди на италианската публицистика, да надникна „ в кухнята " и да се срещна с тънкостите на специалността, да науча куп забавни неща, да приготвям планове с същински специалисти в региона.

Валерио Росси Албертини - професорът ми по „ Теория и техника на научната връзка ", бе истински талант по ядрена физика. Освен че е водещ на известно телевизионно предаване, е снимал филм в Чернобил, написал е редица книги и всекидневно ни въодушевяваше в лекциите си с увлекателни разкази.

Пиеро Верени - преподавателят ми по „ Културна антропология ", беше същински специалист по балканистика и по-добре от мен знаеше детайлности за българската история, което ужасно ме впечатли.

Розана Буоно, дамата, която водеше „ Съвременно изкуство ", беше приключила в Щатите и ни учеше на доста разнообразни неща, с които италианците не бяха привикнали. За нея бе обикновено да хапваме по време на лекциите или да слушаме безшумно музика, стига да усвояваме материала.

Д-р Кармела Морабито - професорът по „ Основи на логиката на психиката ", сядаше по турски в средата на аудиторията и разказваше какви ли не действителни истории за психологичните болести и задълбаваше и в най-загадъчните елементи на човешкия мозък.

Неслучайно загатвам всички тези хора. Общото сред тях е, че те бяха обиколили най-различни страни, с цел да завършат образованието си, преди да се завърнат дефинитивно в Италия. И събирайки по малко от местата, на които са били, бяха пристигнали още веднъж в родината си, с цел да употребяват насъбрания опит.

Докато учих в Рим, това понякога изплуваше в съзнанието ми. И постоянно се замислях за какво толкоз сполучливи хора са имали опция да останат в Съединени американски щати, Канада и под дърво и камък, а са се върнали на Апенините. С наближаването на дипломирането въпросът дали да остана на Ботуша, или да се прибера от ден на ден ме тормозеше.

Сутринта, до момента в който си обличах костюма за завършването, се пробвах да си показва по какъв начин ще работя и ще сътворявам семейство в Италия. Как години наред ще се боря да потвърждавам и описвам какъв брой популярен е българският език, говорейки на италиански, и какъв брой чудни са нашите традиции и обичаи, пробвайки да привикна с техните. Това ненужно изпитание бих могла да си спестя.

След тържествената гала по отбраната на дипломната работа и още преди лавровият венец, който стоеше на главата ми, да е посърнал, аз към този момент бях взела решение. Връщам се в България!

Сигурна съм, че идвайки тук, бих могла да употребявам по-пълноценно всичко това, което научих в чужбина. И не съм единствената. Повечето от приятелите ми, които учиха в влиятелни университети из Европа, си пристигнаха назад със същата цел. Смятам, че всички ние, с възторг, хъс и предпочитание за смяна ще изградим едно общество на мислещи, интелигентни и амбициозни хора. Вярвам, че ние, младите, ще променим към по-добро страната.

Убедена съм, че има още стотици хиляди жадни за новото момчета и девойки. Онези, които печелят европейски и международни шампионати и развяват почтено трибагреника, тези с първите места на математическите надпревари, тези с грамотите от езиковите олимпиади, тези с Гран при от музикалните състезания и всички тези, които гордо декларират, че са българи. С съумелите, надарените и вдъхновяващите, дружно с тях, аз оставам тук!
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР