Казват, че децата са като гъби, които поглъщат всичко, което

...
Казват, че децата са като гъби, които поглъщат всичко, което
Коментари Харесай

8 емоционални „травми“ от детството, които остават за цял живот

Казват, че децата са като гъби, които гълтам всичко, което се случва към тях - както красивите неща, по този начин и грозните.

Ето за какво е доста значимо да обръщаме огромно внимание на това по какъв начин се отнасяме с тях, когато са дребни.

Много от прочувствените несъответствия на възрастните произтичат точно от контузии, претърпени в детството и по-конкретно в фамилията.

Това са белези, които остават през целия живот и от време на време дефинират държанието ни като хора.

Ето кои 8 ваши държания, могат да бележат детето за цялостен живот.

1. Несправедливост

Чувството за правдивост е дарба, която се развива доста рано в детето и съвсем без значение от намесата на родителите.

Това значи, че то ще забележи, когато се отнасяте незаслужено с него – да вземем за пример, предпочитате по-малкия му брат или го наказвате за неща, за които най-вероятно няма виновност.

Това отношение от страна на родителите ще го нарани доста по-дълбоко, в сравнение с допускате.

То ще одобри, че светът е неправдив и като възрастен ще се трансформира в извънредно праволинеен (в неприятния смисъл на думата) човек, с цел да компенсира загатна от детството.

Снимка: Shutterstock

2. Унижение

Това е майката на всички несигурности.

Много внимавайте по какъв начин се карате на детето си, изключително пред други хора. По този метод вие не му вършиме забележка, а го унижавате.

Така то ще одобри, че не става за нищо, че е несъответстващо и че тази негова некомпетентност е забележима за всички, освен това вечно.

От такива „ уроци “ се раждат самотниците, които цялостен живот ще подценяват себе си.

3. Отсъстващи родители

Ясно е, че няма по какъв начин да бъдем 24 часа дневно с детето. Но и тоталната ни липса от живота му, не води до нищо положително.

Ако непрекъснато отсъстваме от неговия свят (не просто от дома), рискуваме то да се почувства изоставено и да се затвори за дълъг интервал в себе си.

Такива деца нормално след време имат съществени проблеми в интимната връзка с другите.

4. Чувство на отменяне

Никой не обича да бъде отритнат. Дори възрастните страдат от такова отношение. А представете си по какъв начин го одобряват дребните деца.

Родителите нормално не се държат по този метод, само че има моменти, когато под въздействие на напрежението или умората, реагират по-остро.

Когато се случи повече от един път в границите на една седмица, детето стартира да усеща, че е нежелано и отхвърлено от най-близките на сърцето му хора.

А това може да породи в дребната му душа боязън, който ще си остане там и ще го направи доста нерешителен възрастен, който може цялостен живот да остане с едно подозрение в откровените връзки на хората към него.

5. Искате да се държи като възрастен

За детето е потребно последователно да се научи да поема отговорности. Това е значима част от растежа му.

Но не трябва да прекалявате и да желаете от него да се държи като зрял човек, когато е към момента дете и опознава света.

Прекомерните упования и отговорности, без значение дали става дума за отлични оценки в учебно заведение или грижи за по-малкия брат, може да го лиши от безгрижното детство, което да го трансформира в отчаян възрастен.

6. Отричате страстите му

Детето открива света и е обикновено да реагира прекомерно мощно на радостните или тъжните случки.

Когато обаче ме се карате, че плаче поради някакви нелепости или се вълнува прекомерно доста за нещо банално, в действителност блокирате част от прочувственото му съзряване.

Така то може в никакъв случай да не се научи да управлява страстите си и като възрастен да се поддава прекомерно на настроенията си.

Снимка: Shutterstock

7. Липса на любов

Може да сте по през целия ден дружно, само че да не показвате обичта си към детето. Поведението ви е еднакво на това, което се следи и при изоставянето.

Всяко дете има потребност от прегръдка, блага дума, целувка, разтуха, чуване. Но множеството малчугани не си го признават – било то от горделивост или от боязън.

Дете, което не се е чувствало обичано като малко от най-важните за него хора, надали ще може да обича някого, когато порасне.

8. Предателство

Когато предадете доверието му или му обещаете нещо, което не спазите, детето се усеща излъгано.

А лъжите болят доста повече, в сравнение с си мислите. Така не контролирате обстановката, по-скоро съществено подкопавате доверието му към другите и в това време го научавате да мами.

След като вие като родители вършиме това, за какво да не се държи и то по същия метод?

По материали от 

Източник: Новите родители

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР