Казват, че богаташите от Русия са изумили Запада с умението

...
Казват, че богаташите от Русия са изумили Запада с умението
Коментари Харесай

Скромните делници на руските милиардери

Казват, че богаташите от Русия са изумили Запада с умеенето си да се разделят елементарно с внушителни суми. Казват също, че тези условни "нови руснаци " диктуват цените на най-скъпите парцели в Лондон и Сен Тропе, на най-големите яхти и най-разкошните къщи в влиятелните зимни курорти.

Поддържането на подобен имидж също е част от бизнес тактиката. Колко обаче коства луксозният живот на самите олигарси? Не става дума за изключения като покупката на футболния клуб Chelsea от Роман Абрамович. Да си представим "обикновен " съветски милиардер - мъж над 40-те, женен, с две деца в учебна възраст.

Парадоксът е, че олигарсите не харчат огромни суми на непрекъснатите си адреси. Да, не е неприятно да имаш хубаво жилище в рамките на Садовое кольцо. Но всеобщата ликвидация на исторически имения още не е почнала, а ултралуксозните парцели се оферират на пазара в единични бройки. Средната цена на жилищата от най-голям клас в Москва е сред 5 и 7 млн. $. Малко повече костват извънградските парцели - обичайно имение в квартал Рубльовка излиза към 10 млн. $.

Разходите за автомобил в Русия също не натоварват изключително олигарсите. На Bentley, Ferrari или Maybach налитат най-много суетните провинциални новобогаташи. Милиардерите от съветската "Златна стотица " на Forbes не се открояват с нищо измежду останалите участници в придвижването, те пътуват с "обикновени " BMW, Mercedes или Audi. Да не приказваме, че автомобил като Lamborghini не е най-удобното средство за напредване в зимна Москва. Някои съветски богаташи пътешестват в чужбина със личните си коли, само че множеството избират да наемат коли с водачи - несъмнено, от най-престижните организации.

Затова пък на практика всеки милиардер има яхта и частен аероплан. Не е наложително самолетът да е Boeing Business Jet за 50 млн. $ като на Роман Абрамович. Подходящ е и по-скромният Gulfstream G450 - "само " за 33 млн. $. Виж, яхтата би трябвало да е специфична - такава е модата. По-рано съветските богаташи взимаха яхти чартърен, само че в този момент наложително си поръчват лична. Серийната "лодка ", даже с дължина от 27 м, някак не отива на приличния милиардер. Яхтата се строи по самостоятелна поръчка - може да не е измежду най-големите в света, само че не трябва да е по-къса от 52 метра. Което коства най-малко 40 млн. $.

Яхтите значат отмора. Именно за нея харчат най-вече съветските олигарси. Обикновено те прекарват новогодишните празници в ски курортите във Франция и Щвейцария. Наемът на прилична къща в Куршавел излиза 50 хиляди $ за седмица. Летният отпуск на Лазурния бряг също коства пари. Придобиването на почтена вила в Сен Тропе излиза от 25 млн. до 70 млн. $. Плавателният съд също би трябвало да бъде паркиран наоколо, да вземем за пример в някое от пристанищата на нос Антиб. Това "двойно " домакинство е прекомерно комфортно за положителната организация на персоналния живот - когато брачната половинка и децата са във вилата, любовницата може да живее на яхтата, и противоположното. В сходни "грижи " минава по-голямата част от лятото.

През есента е добре да се отскача до Лондон през уикендите. В английската столица може да се свърши много работа, както и да се отдъхне прелестно. Най-удобно е съществуването на лично жилище - елегантно имение във викториански жанр в някой от спокойните региони като Belgravia, Eaton Square или Holland Park. Двадесет и петте млн. $ за сходен парцел са изяло във опциите на съветските богаташи. Пък и децата на множеството от тях учат точно в елитните английски школа - образованието в най-хубавите заведения като Millfield, Seven Oaks, Eaton и Harrow коства относително на ниска цена.

Разбира се, не всички участници в класацията на Forbes водят толкоз луксозен метод на живот. Пък и няма по какъв начин да се отчетат най-важните вложения за всеки олигарх - политическите. Така или другояче, методът им на живот изисква съществени разноски. Особено като се има поради, че поддържането на движимото и недвижимото имущество коства годишно съвсем 10% от цената му. Въпреки това всички изброени разноски са изцяло по силите на съветския хайлайф.

На Запад, както демонстрира историята, огромните положения не оцеляват дълго - изяждат ги налозите или мързеливите наследници. За съветските милиардери първо потомство, които съхраняват капиталите си в офшорки, данъците не са чак толкоз огромен проблем. Наследниците още не са пораснали и към този момент не показват податливост към неумерени разходи. С други думи, в случай че в цялата работа не се намеси съветската Главна прокуратура, парите на участниците в класацията на Forbes може още дълго да радват своите притежатели.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР