Казват, че ако в първия ден от Коледа ти писне

...
Казват, че ако в първия ден от Коледа ти писне
Коментари Харесай

Честито Рождество Христово! Дядо Коледа ви обича!!!

Казват, че в случай че в първия ден от Коледа ти писне ухото, значи, че до теб е минал ангел, който може да сбъдне желанията ти.

Името на празника идва от римското „ calende “. С „ календе “ римляните означавали първия ден на всеки месец. Така по силата на фонетичните закони „ календе “ в българския език станало Коледа.

Раждането на Божия наследник слага началото на новото летоброене. За основател на броенето се счита римският духовник Дионисий Малки, съгласно който Иисус се родил в 754 година от основаването на Рим.

Иисус се родил във Витлеем, родното място на Йосиф. В мига на Рождеството в небето пламнала светлина и се явил ангел, с цел да извести, че се е родил синът Божи. В небето изгряла и витлеемската звезда. На поклонение при Спасителя пристигнали витлеемски пастири, които му донесли и блага. С появяването на Иисус се слага и началото на нова епоха.

.

На днешния празничен ден имен ден имат всички, които носят имената Христо, Христина, Христофор, Радост, Радостин, Радостина, Радослав, Райко, Радка, Румен, Румяна, Кристина, Кристиан, Кристиана, Кристияна, Кристиян, Йосиф, Божан, Божана, Божин, Божил, Радомир и други.

Коледа

Ой, Коледо, мой Коледо,
роди ми се боже чадо.
Кравай скача от лавица
ври в котлето кървавица.

Запей, бабо, като лани,
радостно на нас да стане:
ой, Коледо, мой, Коледо,
роди ми се боже чадо!

Иван Вазов

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР